receptet találtunk
Az összes kenyérféle közül a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető kenyérféle ez az indiai, zsiradékban sült puffancs. Aki nem járatos a kenyérsütés rejtelmeiben, nyugodtan álljon neki, hiszen garantáltan sikerülni fog. Ehhez a kenyérhez semmi másra nincs szükségünk, mint gluténmentes kenyérlisztre, sóra, vízre és olajra. Ezekből az alapanyagokból gyúrunk egy jó kis rugalmas tésztát, majd pár perc pihentetés után már süthetjük is a kenyeret. A végeredmény talán egy picit a mi lángosunkra hasonlít (és a bosnyákok ustipciére), de a lángossal ellentétben, ha betartjuk a sütés szabályait, óriási hólyagok lesznek a kenyérkék belsejében. Sütés közeben egy szűrőkanál segítségével végig az olaj felszíne alatt kell tartanunk a kenyérkéket, ettől lesz lyukas a belsejük. A tészták a bennük növekvő levegő mennyiségétől erőteljesen próbálnak az olaj felszínére kerülni a fizika törvényszerűségének eleget téve, de legyünk mi az erősebbek és küzdjük le a felhajtóerőt. A kenyeret tálalhatjuk húsok mellé köretnek, de elkészíthetjük hozzá a kedvenc szószunkat, sőt fogyaszthatjuk édesen lekvárral, fahéjas cukorral, nutellával. A felhasználása igazán sokrétű. Én most egy fűszeres, szilvás chutney-t készítettem hozzá.
Kép forrás: saját forrás
A kenyérhez az összes hozzávalót mérjük ki egy keverőtálba és alaposan gyúrjuk össze. Egy konyharuhával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten 10 percet.
A tésztából formázzunk dió nagyságú golyókat és nyújtsuk őket 2 mm vékonyra.
Egy kis méretű lábosban forrósítsunk fel olajat. Az olaj legalább 8 cm magas legyen a lábosban.
A kinyújtott tésztát tegyük a forró olajba. Pár másodperc után a tészta felemelkedik az olaj tetejére. Ekkor egy fém szűrőkanál segítségével tartsuk a tésztát az olaj felszíne alatt. Rövid idő elteltével a tészta közepében hatalmas levegő buborék keletkezik, érezni fogjuk, ahogy a tészta az olaj tetejére szeretne kerülni. Egészen addig tartsuk az olaj alatt, míg aranybarnára nem sül. Ekkor fordítsuk meg a puffancsot és süssük aranybarnára a másik felét is. Már nem kell az olaj alá nyomni, mikor a másik fele sül.
A szilvás chutneyhoz a szilvát mossuk meg, majd magozzuk ki. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra.
Egy serpenyőben az olívaolajat melegítsük fel, pár percig dinszteljük raja a hagymát. Majd adjuk hozzá a szilvát, a mézet és a fűszereket.
Pároljuk egészen addig, míg a szilva teljesen megpuhul, lekvár állagú lesz. Ekkor adjuk hozzá az almaecetet, ha szükséges ízesítsük még mézzel.
Tálaljuk a puffancs kenyereket a fűszeres, szilvás lekvárral.
Allergének: