receptet találtunk
A máglyarakás gyerekkorom egyik kedvenc étele. Anyukám mindig összegyűjtötte a szikkadt kiflit, zsemlét és ezt használta fel hozzá. Saját készítésű sárgabarack lekvár került a rétegek közé, a tetejére pedig vastag tojáshab. Nálunk ez a desszert kizárólag csak lekvárral került az asztalra. Többször sütötte anyukám almával, dióval, mazsolával turbózva, de a kedvenc a legegyszerűbb verzió volt. A gluténmentes kelt tészták (legyen ez péksütemény, kalács) a legfinomabbak teljesen frissen. Ha úgy érezzük, hogy veszítettek az élvezeti értékükből, akkor se dobjuk ki őket. Készítsünk belőlük máglyarakást, aranygaluskát vagy mákosgubát, kenyérpudingot.
Kép forrás: saját forrás
A kalács szeleteket kockázzuk fel.
Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját és a cukrot, majd keverjük hozzá a puha margarint.
Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt és a rizsitalt, majd szórjuk bele a kalács darabokat.
Hagyjuk állni egészen addig, míg a kalács felszívja az összes folyadékot.
A máglyarakás alap felét tegyük egy tűzálló tálba, vagy tepsibe. Kenjük meg lekvárral a tetejét, fedjük le a maradék kalácsos alappal.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, majd tegyük a máglyarakás tetejére.
A sütő hőmérsékletét mérsékeljük 140 fokra, és süssük tovább a desszertünket, míg a hab teteje enyhén aranybarna lesz.
Allergének: