Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Gluténmentes máglyarakás

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A máglyarakás gyerekkorom egyik kedvenc étele. Anyukám mindig összegyűjtötte a szikkadt kiflit, zsemlét és ezt használta fel hozzá. Saját készítésű sárgabarack lekvár került a rétegek közé, a tetejére pedig vastag tojáshab. Nálunk ez a desszert kizárólag csak lekvárral került az asztalra. Többször sütötte anyukám almával, dióval, mazsolával turbózva, de a kedvenc a legegyszerűbb verzió volt. A gluténmentes kelt tészták (legyen ez péksütemény, kalács) a legfinomabbak teljesen frissen. Ha úgy érezzük, hogy veszítettek az élvezeti értékükből, akkor se dobjuk ki őket. Készítsünk belőlük máglyarakást, aranygaluskát vagy mákosgubát, kenyérpudingot.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók

6 szelet gluténmentes kalács
100 g cukor
3 db „M-es” méretű Auchan tojás
60 g Auchan margarin
120 g növényi tejszín
150 g Auchan rizsital
2 evőkanál porcukor
Ízlés szerint lekvár (most Auchan szamóca dzsem)

elkészítés

1

A kalács szeleteket kockázzuk fel.

2

Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját és a cukrot, majd keverjük hozzá a puha margarint.

3

Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt és a rizsitalt, majd szórjuk bele a kalács darabokat.

4

Hagyjuk állni egészen addig, míg a kalács felszívja az összes folyadékot.

5

A máglyarakás alap felét tegyük egy tűzálló tálba, vagy tepsibe. Kenjük meg lekvárral a tetejét, fedjük le a maradék kalácsos alappal.

6

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet.

7

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, majd tegyük a máglyarakás tetejére.

8

A sütő hőmérsékletét mérsékeljük 140 fokra, és süssük tovább a desszertünket, míg a hab teteje enyhén aranybarna lesz.


Allergének: