receptet találtunk
Nincs karácsony linzer nélkül, de nincs hétköznap keksz nélkül sem. Ez a gluténmentes, gyúrt tészta nemcsak tökéletes linzeralap, hanem bármilyen keksznek megállja a helyét. Tölthetjük, csavarhatjuk, tekerhetjük, készülhet kakaós változatban (20 g lisztet cseréljünk le 20 g jó minőségű, gluténmentes holland kakaóra) de fokhagymanyomó segítségével édes Pom-Pom kekszeket is formázhatunk belőle. Ha egy jó kis almáspitére vágyunk éppen, akkor ne habozzunk ezt az alapot használni, csak a megfelelő almás töltelékről gondoskodjunk. Aki esetleg nem fogyaszthat tojást, ne csüggedjen, növelje meg a margarin mennyiségét (190 g-ra), és hagyja ki a tojást a receptből.
Kép forrás: saját forrás
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a cukrokat, majd morzsoljuk el a margarinnal.
Adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű, rugalmas tésztát.
A tésztát rizsliszttel meghintett felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra. Amennyiben hagyományos linzert készítünk belőle, akkor ugyanannyi lyukas és teli formát szaggassunk.
Tegyük a linzer alapokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre. Sütésnél mindig a tészta színét figyeljük, vigyázzunk, hogy ne süssük túl. A linzerünk akkor igazán szép és étvágygerjesztő, ha világos színű marad.
A kihűlt linzereket töltsük meg a kedvenc, savanykás lekvárunkkal. A lyukas tetőket fektessük egymás mellé, és szitáljuk meg porcukorral. A teli lapok közepére tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt, és helyezzük rájuk a porcukros tetőket.
Allergének: