receptet találtunk
Az alma, a sütőtök, a fahéj íze együtt garantáltan jó hármast alkotnak. Ez a sütőtökös pite tészta már önmagában is nagyon finom, de a vaníliapudingos almával töltve egyszerűen fenséges. A tészta nagyon jól formázható, ezért könnyedén tudunk játszani az alakjával. Én most cuki tököket és kagylókat készítettem belőle.
Kép forrás: saját forrás
Kezdjük a töltelék elkészítésével, így mire a tészta pihenőideje lejár, a töltelék is megfelelő hőmérsékletűre hűl.
Tisztítsuk meg az almákat, és vágjuk apró kockára. Locsoljuk meg kevés citromlével, így nem barnul meg.
Egy lábosba mérjük ki a vizet, a narancslét és keverjük hozzá a pudingport, a cukrot, a fahéjat és az almát. Főzzük a tölteléket sűrűre, kb. a forrástól számítva 1 percig.
Az almás tölteléket hagyjuk kihűlni.
Egy tálba mérjük ki a lisztet, a porcukrot, az élesztőt és morzsoljuk el a margarinnal.
Adjuk hozzá a sült sütőtököt, a tojást, és gyúrjunk rugalmas tésztát.
Szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát 15 percet.
A tésztát rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk 3-4 mm vékony téglalappá és szaggassunk belőle 8-10 cm átmérőjű köröket. Tegyünk 1-1 teáskanál tölteléket a körök közepére, és formázzuk ízlés szerint. Készíthetünk belőle cuki tökformákat. Ehhez formázzunk gömböt a töltött tésztából, és lazán kössünk rá kötöző madzagot. Ha nem szeretnénk sokat pepecselni a formázással, hajtsuk félbe és jól nyomkodjuk le a szélét.
Tegyük a töltött linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le a tetejüket felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Allergének: