receptet találtunk
A galette nem más, mint egy fantasztikus francia pite. A tésztája egy egyszerű linzer alap, a tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk a kedvenc gyümölcseinkkel, de a tésztából a cukrot kihagyva készíthetünk sós verziót is. Tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt, önmagában vagy a kedvenc fagylaltunkkal.
Kép forrás: saját forrás
A tésztához a lisztet és a porcukrot keverjük össze egy keverőtálban, és morzsoljuk el a margarinnal. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vizet és gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű, rugalmas tésztát. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, amíg előkészítjük a tölteléket.
Az epret mossuk meg alaposan, vágjuk le a szárát és szeleteljük vékonyan, majd hintsük meg vaníliás pudinggal.
A tésztát egy sütőpapíron nyújtsuk kb. 3 mm vastagra, kör alakúra.
A tetejét kenjük meg vékonyan lekvárral úgy, hogy a szélen 2-3 cm-es sáv maradjon ki. Ezt fogjuk ráhajtani. A lekvár tetejére halmozzuk a szeletelt epret.
A tészta szélét hajtsuk az epres töltelékre, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szeletelt mandulával. Az eperre szórjunk barnacukrot. A sűtőpapír segítségével emeljük a pitét egy tepsibe.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre.
Allergének: