receptet találtunk
A cékla a rengeteg jótékony hatása mellett ráadásul nagyon finom is. Tudjuk, hogy sok vitamin található benne, elég magas a vastartalma, így vérszegények előszeretettel fogyasztják. A cékla támogatja a máj működését, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Ezeken túl a bőrünkre is jó hatással van. Rendszeres fogyasztásával sikeresen küzdhetünk a pattanások ellen és sokáig megőrizhetjük a bőrünk fiatalos megjelenését. A cékla nyersen lereszelve sokféle édes desszert alapja lehet, de kiváló pl. kelt tésztákba is. A levét használhatjuk természetes ételfestéknek. Ez a céklás pite önálló ételként is megállja a helyét, de fogyaszthatjuk köretként.
Kép forrás: saját forrás
A leveles tésztát időben vegyük ki a hűtőből, fagyasztóból, mert szobahőmérsékleten nagyon könnyű dolgozni vele.
A céklát alaposan mossuk meg, távolítsuk el a héját, majd vágjuk vékony karikákra.
Egy serpenyőben (érdemes olyan serpenyőt használni, amit a sütőbe is tudunk tenni) olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a nádcukrot, az almaecetet. Tegyünk pár rozmaringszárat a serpenyőbe, helyezzük erre a céklakarikákat úgy, hogy kissé fedjék egymást. Szórjuk meg kevés sóval és borssal.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, és locsoljuk meg ezzel a céklát.
180 fokra felmelegített sütőben süssük a céklás alapot kb. 30 percig.
A szobahőmérsékletű leveles tésztát nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagságúra, és vágjunk belőle akkora kört, amekkora a serpenyőnk, amit a sütőbe tettünk a céklával.
Tegyük a kinyújtott lapot a megsült cékla tetejére, és helyezzük vissza a sütőbe.
20 perc alatt süssük a pitét aranybarnára.
Hagyjuk kicsit hűlni a pitét a serpenyőben, majd borítsunk rá egy nagyméretű tányért, és gyors mozdulattal fordítsuk a pitét a tányérra.
Kínálhatjuk hidegen és melegen egyaránt.
Allergének: