Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Bruschetta gluténmentes bagettel

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A bruschettát gondolom nem kell senkinek bemutatni, az olaszok egyik kedvelt étele, előétele, de fogyaszthatjuk akár vacsorára is. A hozzávalók mennyisége természetesen ízlés szerint változhat. Ami nem mindegy, hogy milyen alapokra fektetjük az ízletes paradicsomos salátánkat. Ehhez hoztam egy igazán finom, ropogós héjú, puha belezetű bagett recepetet. A bagett tésztáját ízesíthetjük marinált paradicsommal, olaj- vagy kapribogyóval is.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók a bagetthez

500 g It’s us miklos bread mix liszt
10 g por állagú útifűmaghéj
500 g langyos víz
1 teáskanál Auchan méz
25 g friss élesztő
2 evőkanál Auchan olívaolaj

hozzávalók a bruschettához

200 g paradicsom
1 fej lilahagyma
5 evőkanál Auchan olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
ízlés szerint
1 nagy csipet oregánó
2 teáskanál balzsamecet

elkészítés

1

A bagetthez az élesztőt futtassuk fel pár perc alatt a langyos, mézes vízben. A méz helyett használhatunk nyugodtan cukrot is, de a méz nagyon jót tesz a kelt tésztáknak.

2

Keverjük a felfuttatott élesztőhöz a por állagú útifűvet, majd adjuk hozzá a lisztet és az olajat. Gyúrjunk rugalmas, egynemű tésztát.

3

A tésztát szobahőmérsékleten kelesszük 40 percet.

4

A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, majd olajjal lekent felületen formázzunk belőle rudakat.

5

Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, vágjuk be éles késsel pár helyen a tetejüket és kelesszük 30 percet.

6

A sütőt melegítsük elő 200 fokra és kb. 40 perc alatt süssük készre a bagetteket.

7

A kihűlt bagetteket szeleteljük fel. A bruschetta hozzávalói közül az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és kenjük meg vékonyan a bagett szeletek tetejét, a maradék fokhagymás olajat adjuk majd a paradicsomos salátához.

8

A bagett szeleteket 180 fokra előmelegített sütőben süssük pár perc alatt ropogósra.

9

A bruschettához a zöldségeket daraboljuk apróra és tegyük őket egy tálba. Sózzuk, szórjuk meg oregánóval, adjuk hozzá az olívaolajat és a balzsamecetet, majd tegyük a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

10

Tálaljuk a salátát a bagett szeletek tetején.


Allergének:

további receptek

Gofri glutén- és tejmentesen A gofri egy világszerte kedvelt, igazi street food desszert. Már az ókori görögök is sütöttek felforrósított vaslapok között ostyákat, és sok évvel ezelőtt a franciák készítettek először díszes mintázatú gaufre-kat. Az USA-ban kedvelt reggeli. A megsült gofrit számtalan módon fogyaszthatjuk: lekvárral, különböző ízesítésű krémekkel, tejszínhabbal, mézzel, juharsziruppal. Nekem a gofriról mindig a gyerekkori strandos élmények jutnak eszembe. Imádtam a strandos gofrit csokoládés pudinggal és rengeteg tejszínhabbal. Nagyon sok éve nem ettem hagyományos liszttel készült gofrit, de még mindig érzem a számban az ízét. Szerencsére ez a glutén- és tejmentes gofri ugyanolyan ropogós, mint a hagyományos. Ebből a mennyiségből 10 db gofri készíthető. Kohári Éva 45 perc Sajtos kelt muffin Ez a „muffin” tulajdonképpen nem más, mint egy sós kelt tészta, sajttal töltve. Ezeket a kis sajtos falatkákat ehetjük reggelire, csomagolhatjuk az uzsonnás dobozba, de kínálhatjuk mártogatós krémek mellé is. A kelt tésztából tulajdonképpen hernyó kifliket formáztam és ezt tekertem bele muffin sütőbe. A feltekert kifliket süthetjük egyszerűen tepsiben, de formázhatunk hagyományos kifli alakot is. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk: tekerhetünk bele virslit, a sajt mellé tehetünk kockára vágott sonkát, kukoricát. Én legközelebb pizzás változatban készítem, a vaj helyett paradicsomos szósszal kenem meg tekerés előtt. Ebből a mennyiségből 10 db „muffin” készíthető. Kohári Éva 20 perc