Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

receptet találtunk

Bajor perec glutén- és tejmentesen

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

A perec eredetileg vízből, lisztből és élesztőből készült, jellegzetesen formált péksütemény. Ma már egész Európa és Amerika egyik kedvelt street foodja. Rengeteg anekdota és legenda kering a perec születéséről. A bajor perec az írások szerint a véletlen műve: egy pék felesége véletlenül belelökte a formázott péksütiket a lúgos felmosóvízbe, majd odaadta a férjének, hogy gyorsan süsse ki. Én előszeretettel készítem ezt a „lúgos” verziót, hiszen a szódabikarbónás előfőzéstől lesz a külseje igazán ropogós, a belseje viszont puha. Ez a lépés persze kihagyható, de a perecünk így nem lesz más, mint egy perec alakú kenyér. A tetején lévő sós „pancsról” mindig a gyerekkorom jut eszembe. Biztos nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy először gyorsan lerágom a pancsot, utána jöhet a perec többi része.

Kép forrás: saját forrás


Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a perechez

500 g It’s us miklos universal mix liszt
380 g Auchan bio rizsital
20 g Auchan méz
25 g friss élesztő
80 g lágy Auchan margarin
20 g

hozzávalók az előfőzéshez

2 l víz
2 evőkanál szódabikarbóna

hozzávalók a sós "pancshoz"

fél evőkanál
2 evőkanál Auchan bio rizsliszt
80 g víz

elkészítés

1

A rizsitalban keverjük el a mézet, morzsoljuk bele az élesztőt és kb. 15 perc alatt futassuk fel.

2

Adjuk hozzá a lisztet, a sót, a margarint, és gyúrjunk rugalmas tésztát.

3

A tésztát meleg helyen kelesszük 40 percet.

4

A megkelt tésztát osszuk 6 egyenlő részre, formázzunk belőle bucikat, majd a bucikat sodorjuk vékony rudakká. A rudakból formázzunk pereceket.

5

A pereceket kelesszük 20 percet.

6

Közben forraljunk fel 2 liter vizet, amiben keverjünk el 2 evőkanál szódabikarbónát.

7

Gyöngyöző vízben főzzük a pereceket 1 percig, majd szűrőkanál segítségével szedjük sütőpapírral bélelt tepsibe.

8

A sütőt melegítsük fel 210 fokra, és süssük a pereceket 15 percet.

9

A „pancshoz” keverjük össze a sót, a lisztet és a vizet egy tálkában. 15 perc sütés után csurgassuk a sós „pancsot” a perecek tetejére és tegyük vissza a sütőbe 2 percre.


Allergének: