receptet találtunk
A perec eredetileg vízből, lisztből és élesztőből készült, jellegzetesen formált péksütemény. Ma már egész Európa és Amerika egyik kedvelt street foodja. Rengeteg anekdota és legenda kering a perec születéséről. A bajor perec az írások szerint a véletlen műve: egy pék felesége véletlenül belelökte a formázott péksütiket a lúgos felmosóvízbe, majd odaadta a férjének, hogy gyorsan süsse ki. Én előszeretettel készítem ezt a „lúgos” verziót, hiszen a szódabikarbónás előfőzéstől lesz a külseje igazán ropogós, a belseje viszont puha. Ez a lépés persze kihagyható, de a perecünk így nem lesz más, mint egy perec alakú kenyér. A tetején lévő sós „pancsról” mindig a gyerekkorom jut eszembe. Biztos nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy először gyorsan lerágom a pancsot, utána jöhet a perec többi része.
Kép forrás: saját forrás
A rizsitalban keverjük el a mézet, morzsoljuk bele az élesztőt és kb. 15 perc alatt futassuk fel.
Adjuk hozzá a lisztet, a sót, a margarint, és gyúrjunk rugalmas tésztát.
A tésztát meleg helyen kelesszük 40 percet.
A megkelt tésztát osszuk 6 egyenlő részre, formázzunk belőle bucikat, majd a bucikat sodorjuk vékony rudakká. A rudakból formázzunk pereceket.
A pereceket kelesszük 20 percet.
Közben forraljunk fel 2 liter vizet, amiben keverjünk el 2 evőkanál szódabikarbónát.
Gyöngyöző vízben főzzük a pereceket 1 percig, majd szűrőkanál segítségével szedjük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt melegítsük fel 210 fokra, és süssük a pereceket 15 percet.
A „pancshoz” keverjük össze a sót, a lisztet és a vizet egy tálkában. 15 perc sütés után csurgassuk a sós „pancsot” a perecek tetejére és tegyük vissza a sütőbe 2 percre.
Allergének: