receptet találtunk
Egy igazi klasszikus desszert a madártej. Gyerekkoromban a nagymamám sokszor várt minket ezzel a finomsággal. Mindig csodálattal néztem, ahogy a tojásfehérjehabot főzte a tejben és hihetetlen módon mindegyik hab ugyanolyan tökéletes puffancs lett. Sok évvel később nekem rendszeresen gyűlt meg a bajom a habfőzéssel, ezért nagyon örülök, hogy mikrohullámú sütőben játszi könnyedséggel lesz pont olyan, mint annak idején a mamámé volt. Aki kipróbálja ezt a mikrós módszert, nagyon figyeljen, hogy ne főzze túl a habot, mert ehetetlen, rugalmas állagú „gyurma” lesz belőle. A madártejet szuper jól fel lehet dobni egy frissen készített áfonyadzsemmel is!
Kép forrás: saját forrás
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, a tejet forraljuk fel. A forró tejből pár merőkanálnyit csurgassunk a tojássárgás masszához, és öntsük a tejhez folyamatosan kevergetve. Közepes hőmérsékleten főzzük, míg krémes állagú lesz. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy főtt tojás legyen belőle.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el felverni, mikor kifehéredik, adjunk hozzá 2 teáskanál cukrot és verjük kemény habbá. Egy lapos tányérra kanál segítségével szaggasuk ki a habot, tegyük a halmokat messze egymástól, mert nagyon meg fognak nőni. Tegyük mikrohullámú sütőbe 900 W-ra 30 másodpercig.
A madártejet alaposan hűtsük le.
A dzsemhez az áfonyát forraljuk pár percig a cukorral, és keverjük hozzá a zselatint.
A dzsemet osszuk el 4 pohár aljába, tegyük a hűtőbe fél órára.
Merjük a dzsem tetejére a madártejet, díszítsük habbal és gyümölcsökkel.
Allergének: