Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Áruházkereső

Találja meg az Önhöz legközelebbi Auchan áruházat

Bizalomkártya

Étkezzünk tudatosabban a “Nutri-score” tápértékjelölésnek köszönhetően 

A francia Táplálkozási és Egészségügyi Program keretében létrehozott Nutri-Score tápértékjelölés fokozatosan jelenik meg az európai üzletek polcaira kihelyezett termékeken, hogy segítsen a tudatosabban táplálkozásban. Vegyük górcső alá ezt az egyszerű és hatékony rendszert. 

Mi is az a “Nutri-score” ?

A Nutri-Score egy olyan logó, amely öt betűből és azokhoz kapcsolt öt színből álló skálának köszönhetően tájékoztat a termék tápértékéről : a rendszer által előre sorolt tápértékkel rendelkező élelmiszereket jelölő sötétzöld alapú “A” jelöléstől a korlátozni javasolt élelmiszereket jelölő piros alapú “E” betűig terjed a skála. A francia Egészségügyi Minisztérium által ajánlott tápértékjelölési rendszert alkalmazásba is vette az francia Auchan, amelynek célja, hogy vásárlóit tudatosabb táplálkozásra ösztönözze.  

Hogyan működik a Nutri-score ?

A termékre jellemző mutatót kiszámoló képlet figyelembe veszi a táplálkozási szempontból kedvezőnek ítélt elemeket (fehérjék, rostok, gyümölcsök és zöldségek) és figyelembe veszi a javasolt korlátozandó tápanyagokat és energiát is (kalóriát, telített zsírsavakat, cukrot és sót). 

A kiszámolt mutató 100 g termékre vonatkozik és a csomagolásban levő élelmiszert veszi figyelembe : a Nutri-Score érték a termék további felhasználása, főzése során változhat.

Ez a tápértékjelőlési rendszer lehetővé teszi egy adott  élelmiszer termék vagy egy elkészített étel értékelését, és segít az ételválasztásban, azonban nem veszi figyelembe az elfogyasztott étel mennyiségét. 

Néhány konkrét példa a Nutri-score megértéséhez

A pizzák Nutri-score mutatója nagyon eltérő: egyes pizzák Nutri-score mutatója “A”, míg másoké “E”. Ez a különbség többek között attól függ, hogy mennyi só és zöldség van a pizzán. 

A gabonafélékből készült reggelző termékek Nutri-Score mutatója A-tól D-ig terjedhet. Ez a cukor-, rost- és zsírtartalomtól függően változik. Például a zabpelyhes müzlik jobb Nutri-Score-t kaphatnak, mint a puffasztott gabonapelyhek. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a kiegyensúlyozott étrend nem egyetlen étkezés során érhető el, így az a fontos, hogy öröm legyen az étkezés, változatos és kiegyensúlyozott étrenddel. Ezért nem tanácsos csak az “A” és “B” Nutri-Score jelölésű termékeket fogyasztani, és a “D” és “E” jelzésű termékeket kizárni. Például a növényi olaj általában “D” vagy “E” a Nutri-Score besorolásúak, mivel zsírban gazdagok, de egyrészt az emberiu szervezet számára kedvező hatású zsírokat tartalmaznak, másrészt pedig a zsírok nélkülözhetetlenek az egészséghez.

Hivatkozás : PNNS 4, 2. irányelv