Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Természetesen édes: cukormentes nasik (nem csak) babáknak és gyerekeknek

Ahogy a picik becsatlakoznak a közös étkezésekbe, úgy szokott (ideális esetben) felmerülni az igény az egész család étkezésének egészségesebbé, természetesebbé tételére. A legnagyobb kérdőjelek talán az édességekkel kapcsolatosan szoktak felmerülni, hiszen szerencsére ma már egyre többen tudják (szemben a régi téves, és bizony kimondhatjuk: káros ajánlásokkal), hogy kétéves kor alatt egyáltalán nem javasolt a szabad cukrok fogyasztása. Ebbe nemcsak a hozzáadott cukrok tartoznak, hanem a gyümölcslevekben található cukrok is. 

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés:

Mit használjunk cukor helyett?

  • Először is gondoljuk át, hogy valóban kell-e édesítés. A cukrozott és édesített joghurtok, túrókrémek teljesen feleslegesek, hiszen a babáknak még teljesen más az ízlelésük, mint nekünk, és sokkal nyitottabbak az ételek valódi, természetes ízére.
  • Gyümölcsök: az alma, körte, banán vagy akár még a cékla is szuperül édesít.
  • Aszalványok: ha nem működik az alma vagy banán, akkor jöhet a datolya, mazsola, aszalt vörösáfonya.

Ezeken túl pedig az ismert édesítők, mint méz, agave-szirup, bármilyen cukor (nádcukor, barna cukor, kókuszvirágcukor) esetében igazából abban a mennyiségben, amit használunk, sajnos szinte teljesen mindegy, hogy melyikre esik a választásunk – hiába jó a marketingjük, nem leszünk semmivel sem előrébb a nádcukorral vagy a barna cukorral. Ráadásul kétéves kor felett (és úgy általában, felnőttként) sem javasolt túlzásba esni a hozzáadott cukrokkal: 2-4 éves kor között például az ajánlott mennyiség maximum 15-16 gramm, ami 2 dl narancslében vagy egy kisebb szelet bolti édességben már ki is merül.

Mivel alig van elérhető tanulmány a témában, így a különböző mesterséges vagy természetes (-nek reklámozott) édesítőszereket (így a cukoralkoholnak számító eritritet, xilitet) érdemes minél tovább kerülni, és tényleg csak egészségügyileg indokolt esetben használni (szakemberrel való egyeztetés után). 

Érdemes hát az egész család számára inkább nagyrészt olyan édességeket, nassolnivalókat készíteni, amelyeket természetes módon (gyümölcsökkel, esetleg aszalványokkal) tudunk édesíteni.

 Mutatunk néhány receptet, amelyek tökéletesek – akár hat hónapos kortól mindenkinek.

Kókuszos-málnás zabkockák 

Hozzávalók:

  • 200 g zabpehely 

  • ½ cs sütőpor 

  • Vaníliaőrlemény, vaníliarúd kikapart magja

  • 20-30 g chia mag 

  • 50 g kókuszreszelék

  • 2-3 tojás 

  • 2 banán 

  • 2-2,5 dl tej 

  • 2-3 ek olívaolaj 

  • 250 g fagyasztott málna + 50 g a tetejére 

Az első öt sor száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban, valamint a tojást, banánt, tejet, olívaolajat egy botmixer segítségével egyesítjük. Összeforgatjuk a két tálat, belekeverjük a 250 g fagyasztott málnát, és egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe öntjük, a tetejére még szórunk bőven plusz málnát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 

Mogyoróvajas édesburgonya-muffin

  • 3 közepes édesburgonya megsütve 

  • 1-2 banán (mérettől függően)

  • 2 tojás 

  • 50-70 g mogyoróvaj 

  • 2-3 ek olaj 

  • 1,5 dl tej 

  • 150 g zabliszt

  • 100 g zabpehely 

  • Fahéj

  • Vaníliaőrlemény vagy vaníliarúd kikapart magjai (nem aroma)

  • ½ cs sütőpor

Az édesburgonyákat hosszában félbevágjuk (nem szükséges meghámozni), majd ezeket 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy kis olajjal átkent sütőpapírral bélelt tepsin, és kb. 20-30 perc alatt puhára sütjük őket (akkor jók, ha a villát könnyen bele tudjuk szúrni). Ha megsültek, akkor a száraz hozzávalókat (utolsó 5 sor) összekeverjük, egy másik tálban pedig a megsült és megpucolt édesburgonyákat egy botmixer segítségével egyesítjük a banánnal, tojással, tejjel, olajjal és mogyoróvajjal. Papírral bélelt muffinformában 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.

Diós sárgabarackgolyók

  • 1 bögre dió

  • 1 bögre aszalt sárgabarack 

  • ½ bögre datolya 

  • ½ bögre kókuszreszelék

  • ½ dl tej 

  • Fahéj 

Aprítógépbe helyezzük a diót, majd ha ezt ledaráltuk, jöhet hozzá a fahéj, sárgabarack és datolya, végül pedig a kókuszreszelék és a tej is. Érdemes ezután 5-10 percet állni hagyni, és ezután golyókat formázni belőle, amelyeket tetszés szerint megforgathatunk még kókuszreszelékben.

Zöld banacsinta 

  • 3 banán

  • 3 tojás 

  • 3 ek. zabliszt

  • 3 nagy marék bébispenót 

Először a banánt és a tojást egyesítjük egy botmixer segítségével, majd mehet hozzá a bébispenót és végül a zabliszt is. Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd kisebb-közepes lángon mindkét oldalukat 2-3 percig sütve elkészítjük a palacsintákat. 

További ötletek:

  • Natúr görög joghurt, gránátalma, tahini, szezámmag

  • Túró és gyümölcsök (például fagyasztott áfonya, málna, erdei gyümölcsök, stb.) 

  • Banán-avokádó mousse (banán, avokádó, kókusztejszín, karobpor) 

  • Gyümölcsök és magvajak (100% mogyoróvaj, kesuvaj, mandulavaj, stb.)

És ti milyen édességekkel, nassolnivalókkal vagy desszertekkel szoktátok kínálni a kicsiket és a családot? Mivel szoktatok édesíteni?

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró