Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Tényleg a szénhidrátmentes diéta a fogyás titka?

Ketogén. Low-carb. Fehérje. DASH. 90 napos. Atkins.

Számtalan hangzatos és divatos irányzat létezik. Ki ne álmodna arról, hogy 2 hét alatt megszabadul 5, 10 vagy 15 kilótól, és újra tinikori karcsú alakkal vonul majd végig a strandon? Azonban nincsenek jó híreink, mert a reklámok sugallta ígéretek a legtöbb esetben ideig-óráig hozzák a látványos eredményt. Ha hosszabb távra tervezel, el kell gondolkodni egy teljes életmódváltáson. 

Nem biztos, hogy a tartós szénhidrátmegvonás a fogyás kulcsa

A fent említett diéták egy-egy tápanyag megvonása által késztetik a szervezetet arra, hogy csökkentse a zsírsejtek méretét, de hosszútávon egészségkárosító hatás nélkül egy sem alkalmazható. A kulcs a tápanyagok kiegyensúlyozott, mértékletes fogyasztásban rejlik.

Itt térnék ki a szénhidrátra, melyet elsőszámú mumusként emlegetnek, és már az 1970-es években gyakorlatilag teljesen száműzték egy-egy diéta menüjéből. Ilyen diéta volt a Robert C. Atkins nevével fémjelzett szénhidrátszegény diéta, melynek során minimálisra csökkentett szénhidrátfogyasztás mellett többnyire zsírból és fehérjéből nyerték az energiát a páciensek. Atkins szerint az elhízásért egyedül a szénhidrátok felelősek. Az étkezések során csak korlátozott mennyiségű zöldség fogyasztható és abból is csak bizonyos fajták.

Elképzelhető, hogy ideig-óráig bárki képes egy ilyen szigorú menüt betartani, de felmerül a kérdés, hogy mi lesz azután, hogy véget ér a diéta. Kitartóan eszed a húsokat, zsírosabb ételeket és a megengedett minimális zöldségmennyiséget, de közben a szervezeted éhezni fog. Elindulhat a várva várt fogyás, de mi történik mindeközben a testben?

Az ilyen típusú szélsőséges szénhidrátmegvonáson alapuló diéták stresszt jelentenek, hiszen azt érzékelik a sejtek, hogy nem kapják meg a számukra szükséges alapvető tápanyagot. A szénhidrátokból származó glükóz a szervezet számára gyorsan és könnyen hozzáférhető energiát biztosít a szellemi és fizikai aktivitáshoz. Nélkülözhetetlen szerepet játszik egy sor testi működésben:

 • Izomműködés
 • Agyműködés
 • Koncentráció
 • Sebgyógyulás
 • Idegrendszer működése
 • Vörösvérsejtek képződése
 • Fehérvérsejtek képződése
 • Hormonális működés

 

Egy hosszabb szénhidrátmegvonással járó diéta után a következő történik: mikor felfüggeszted vagy befejezed a diétát, és megeszel egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, vagy elnyalsz egy fagyit, a kiéhezett sejtek raktározásba kezdenek, hiszen nem tudják mikor kapnak majd újra tápanyagot. Így alakul ki a jojó effektus, melynek során egy sikeres és drasztikus fogyókúra után akár a többszörösét is visszahízhatod a leadott kilóknak.

Ha megfogadod az alábbi tippeket, már nyert ügyed van:

 • Olyan diétát válassz, amely egyik alapvető tápanyagot sem tiltja. Ezek a tápanyagok a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. Ha ezek közül bármelyik hiányzik az étrendből, kezdj el gyanakodni.
 • Ha mindent megadsz a testednek, de nem többet, mint amire szüksége van, egy idő után elengedi a felesleget. Az arányokat a következők mentén tudod kiszámolni: szorítsd a kezedet ökölbe: az öklöd méretének megfelelő adagú szénhidrát és ugyanennyi fehérje kerüljön a tányérra. A másik fele még szabadon marad, ide kerüljön zöldség. Minél változatosabban válassz, próbálj ki új dolgokat: pak choi, fodros kel, rukkola, madársaláta, különféle csírák, padlizsán, gomba. Az Auchanban rendkívül széles a paletta. Találsz többféle előre csomagolt salátát is a hűtőpultban, ezekből pillanatok alatt elkészül egy ízletes saláta: csak locsold meg egy kis olívaolajjal, szórd meg pár szem napraforgómaggal, karikázz rá egy paradicsomot.
 • Alapvetően mindenkinek a teljes életmódváltás javasolt: csökkentsd a finomított szénhidrátok mennyiségét az étkezéseidben. Fogyassz kevesebb péksüteményt, cukrot, csokit, kekszet, üdítőt. Válassz helyettük teljes értékűeket: édesburgonyát, rizst, hüvelyeseket, gyökérzöldségeket.
 • Adj magadnak időt, hiszen nem 2 hét alatt kúsztak fel a plusz kilók, így nem várhatod azt, hogy 2 hét alatt távozzanak. A tartós fogyás kulcsa az arányok és a mennyiségek konzekvens betartásával tud megvalósulni.
 • Mindenkinek más a napi szénhidrátszükséglete, de általánosságban elmondható, hogy 120-240 gramm között kellene fogyasztani ebből a tápanyagból, függően attól, hogy hány éves vagy, mennyit sportolsz, milyen munkát végzel, milyen nemű vagy, és milyen egyéni céljaid vannak a testsúlyod kapcsán.

Van egy szabály, amit ha betartasz, nem kell majd lemondanod semmiről, és elcsábulhatsz akár a cukrászdában is néha. Ez a szabály a 80/20 arány szabálya: ha 80%-ban odafigyelsz arra, hogy egészségesen táplálkozz, 20%-ban megengedheted magadnak, hogy egy kicsit lazíts a gyeplőn. Így nem kell majd azt érezned, hogy óriási lemondásokkal jár az életmódváltás.

Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató