Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Nyári vendégvárás mesterfokon

Végre itt van a nyár, amikor akár a jó idő, akár a szabadság, akár a foci EB tökéletes indok egy jó kis baráti-családi összejövetelre. Ha mi megyünk, akkor egészen egyszerű dolgunk van – de hogyan egyszerűsíthetnénk akkor is az életünket, ha mi vagyunk a házigazdák, ugyanakkor szeretnénk is lenyűgözni a vendégeket izgalmas, színes, könnyű, egészséges, mégis ízletes falatkákkal? Mivel készüljünk akkor, ha szeretnénk azért a klasszikus chips-ropi-perec hármasán is túllépni, ugyanakkor nem szeretnénk a fél napot készüléssel tölteni? 

Először is tényleg érdemes a hideg és szezonális, friss alapanyagokra építeni a menüt, hogy ne kelljen se sütőt, se tűzhelyet kapcsolnunk ebben a forróságban. Használjuk ki a nyári időszakot és azt, hogy ennyi friss zöldség és gyümölcs érhető el, ugyanakkor nem kell tartani a konzervektől sem, amelyek kifejezetten a különböző mártogatósoknál jöhetnek jól. És ami még segíthet: gondolkozzunk jól bevált kategóriákban, mint az olajos magok, mártogatósok/kencék vagy pálcikák/nyársak, esetleg tematizáljuk a vendégvárást (készítsünk olaszos, francia vagy éppen spanyol finomságokat).

És hogy hogyan is nézhet ez ki a gyakorlatban? Mutatjuk a tippeket és recepteket:

1. Olajos magok

Ha váratlan vendégek érkeznek, ha nincs időnk vagy kedvünk nagyon készülni, akkor az olajos magok, magkeverékek mindig tökéletes alternatívát jelenthetnek (főleg az egészségünk szempontjából kevésbé optimálisnak tekinthető chipszekkel, ropikkal szemben). Érdemes lehet a nem sózott változatokat előnyben részesíteni. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a chipszekkel kalóriatartalom szempontjából hasonlóak – tápanyagtartalom szempontjából viszont sokkal előnyösebbek. 



2. Tálak

Az alapanyagok előkészítésén túl szintén nem igényel időt vagy energiát nagy kínálótálak összeállítása, amikhez nem kell más, mint néhány jó minőségű sonka, sajt, olajbogyó, olajos magok, zöldségek és gyümölcsök. 

3. Mártogatósok 

Ezek azok, amivel sosem lehet mellélőni és amelyeket végtelen variációban lehet készíteni. Főleg nyáron, amikor itt van hozzá a sok friss zöldség, de persze ilyenkor is használhatunk bátran konzerveket. Néhány ötlet: 

  • Fehérbabkencék (aszalt paradicsomos, zöldfűszeres, currys, tormás, stb.)

  • Vesebabkencék (pl. füstös-chilis, mexikói, stb.)

  • Fetás-joghurtos 

  • Guacamole vagy korianderes avokádókrém

  • Humuszok 

  • Sültpaprikás-diós 

  • Padlizsánkrém-variációk (mutabel, baba ganoush, erdélyi, stb.) 

  • Tonhalas, szardíniás

  • Görög fava (sárgaborsókence)

Recepteket találtok ITT .

A kencékhez, mártogatósokhoz kínáljunk csíkokra vágott zöldségeket (uborka, cukkini, répa, paprika), házi tortilla chipszet (a tortillát kis háromszögekre vágva, olívaolajjal összefogatva sütőpapírral borított tepsin 200 fokon pár perc alatt megsütjük) vagy pirított rozskenyeret. 

4. Pálcikák, nyársak 

Kifejezetten mutatós finomságok készülhetnek, ha fogpiszkálóra vagy pálcikákra szúrjuk fel az alapanyagokat – amelyekből nyáron kifejezetten sok akad, így például készülhet: 

  • Görögdinnyés pálcika fetával és uborkával, friss mentával

  • Sárgadinnyés pálcikák sonkával és kéksajttal vagy mozzarellával, friss bazsalikommal 

  • Caprese pálcikák mozzarellával, koktélparadicsommal, bazsalikommal és balzsamecetkrémmel

  • Görög pálcikák olajbogyóval, fetával, uborkával, paradicsommal, lilahagymával 

  • Gyümölcsös pálcikák 

5. Ropogtatnivalók: házi chips, zöldségchips

…vagy éppen sült csicseriborsó vagy zöldfűszeres sült fehérbab, amelyek izgalmas alternatívái lehetnek a bolti rágcsáknak.

Zöldségchips, bébispenótchips és sült fehérbab receptek ITT.

6. Muffinok, zabsütemények 

Egy könnyű, nyári citromos-cukkinis muffin vagy finom málnás zabsütemény mindig jól mutat az asztalon, és biztos, hogy gyorsan el fogják kapkodni! Recept ITT.

7. Tematikus vendégvárás 

Jó sorvezető lehet, ha tematizáljuk a vendégvárást. Ez megkönnyíti a receptkeresést és a nemzetközi kitekintés is le szokott nyűgözni mindenkit. Kifejezetten jól működhet az olaszos, a görög (mediterrán), a francia, a spanyol, a mexikói és a közel-keleti témájú vendégvárás (gondoljunk csak a közel-keleti mezzékre vagy spanyol tapasokra, esetleg az olasz antipastikra). 

Láthatjuk, hogy egy kis kreativitással nagyon könnyen tudunk olyan izgalmas falatokat és rágcsálnivalókat felszolgálni a vendégseregnek a chipseken és ropikon túl, amelyekkel könnyű sikert arathatunk. 

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró