Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Gyorsan finomat: 15 perces vacsoraötletek

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a leginkább úgy csökkenthetjük az esti vacsorakészítés körüli stresszt, hogyha előre megtervezzük a heti menüt, és ehhez be is vásárolunk (illetve egyébként is van egy jól felszerepelt alapkamránk, amiről ITT írtunk részletesebben). A nap során a mentális energiáink folyamatosan apadnak, így estére sokszor tanácstalanul állunk a hűtő előtt. Ennek a legtöbbször az a következménye, hogy a könnyebb utat választjuk: a megszokott ételek kerülnek újra és újra az asztalra (hiszen fáradtan senki nem áll neki új recepteket keresgélni és próbálgatni), rendelünk valamit vagy valamilyen többszörösen feldolgozott készétel kerül az asztalra. Viszont, ha levesszük a saját vállunkról annak a terhét, hogy még ezen is ötletelnünk és gondolkoznunk kelljen, akkor azzal nagy mértékben támogathatjuk a hosszú távú egészségi céljaink elérését. 

De akkor sem kell kétségbe esnünk, ha épp nincs megtervezve, előre elkészítve a vacsora vagy másképp alakultak a dolgok, hiszen egy jó (tápláló, laktató, egészséges és finom) vacsora nem kell, hogy órákig készüljön – sőt, még arra sincs szükség, hogy frissen sütött-főzött, meleg fogás legyen. „Hidegen” is lehet szuper esti ételeket összeállítani. Ehhez a legnagyobb segítség a tányérelv szem előtt tartása, azaz a tányér:

  • felén legyenek zöldségek és/vagy kisebb mennyiségben gyümölcsök 

  • negyedén legyen valamilyen komplex szénhidrátforrás 

  • negyedén legyen valamilyen jó minőségű fehérjeforrás 

Ha egy hidegtál példájánál maradunk, akkor például tökéletes vacsora lehet az is, ha a tányér felére egy nagy adag salátát teszünk paprikával, paradicsommal, uborkával (zöldfűszerekkel és olívaolajjal), sütünk egy pár tojásos rántottát (vagy főtt tojást) és eszünk mellé egy fél-egész szelet teljes kiőrlésű rozskenyeret. 

De ezen a klasszikus példán kívül is van pár biztos pont, ami mindig a segítségünkre lehet, ha gyorsan szeretnénk valami finomat enni:

  • Tészta 

  • Kuszkusz 

  • Konzervek (tonhal, szardínia, bab, lencse, csicseriborsó, kukorica, paradicsom) 

  • Fagyasztott zöldségek

  • Jó minőségű kenyér, zsemle, tortilla, pita 

  • Tojás 

  • Sajt, magas hústartalmú sonka

  • Saláták, friss zöldségek

  • Fagyasztott garnéla, kagyló, hal

Kicsit tovább tart a bulgur, rizs, quinoa, hajdina megfőzése  (bár általában pont 15 perc körül van), így ezeket egyébként hetente 1-2 alkalommal érdemes előre elkészíteni egy nagyobb adagban, és akkor csak variálgatni kell a többi hozzávalót. 

A fentiek alapján pedig nézzünk is pár receptet: 

Toastok, kenyerek izgalmas feltétekkel és kencékkel 

Ahogy már említettük, egy jó minőségű (teljes kiőrlésű, magvas) pékárunak is lehet helye az esti vacsoraasztalon – nem csak a reggelihez ideálisak. Ehhez fontos, hogy tápanyagokban gazdag feltétekkel, kencékkel és sok-sok zöldséggel egészítsük ki, mint például humusz, guacamole, fehérbab-kence, szardíniás kence, sült paprikakrém, padlizsánkrém. Vagy gondolkozhatunk olyan izgalmas és szezonális feltétekben, mint:

  • Ricotta, sült cukkini és sült paradicsom 
  • Kecskesajt, eper, főtt spárga, bazsalikom 
  • Zöldborsóhumusz, fetasajt, tükörtojás 
  • Bébispenót pesztó, sült retek, fenyőmag
  • Avokádó, eper, fenyőmag, bazsalikom 
  • Kéksajtos kence, sült spárga, törökmogyoró, petrezselyem

Tésztás ételek – garantált siker 10 perc alatt 

Rukkolapesztós tészta garnélával 

Hozzávalók (2-3 adag):

  • 200 g tészta 
  • 1 nagy csomag rukkola 
  • Sok-sok friss bazsalikom 
  • 50-70 g parmezán
  • Olívaolaj
  • Citromlé, só, bors 
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs fenyőmag 
  • 300-400 g koktélparadicsom
  • 1 cs (200-250 g) fagyasztott garnéla 
  • Chili, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors 
  • 1 cs mozzarella

Az első lépés opcionális: koktélparadicsomot sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk olívaolajjal, majd előmelegített sütőben 200-210 fokon megsütjük 10-15 p alatt (amíg a többi dolog elkészül). Ha nincs kedvünk bonyolítani, friss koktélparadicsommal is jó.) 

Eközben a tésztát felrakjuk főni a zacskó utasításai szerint. Amíg fő a tészta, lepirítjuk a garnélát pár perc alatt úgy, hogy magas hőfokon forrja el a vizet (vagy öntsük le), ekkor jöhet az olívaolaj, fokhagyma, só, bors és chili, kb. 2-3 perc és ez is kész. Amíg fő a tészta és megsül a garnéla, elkészül a pesztó, ehhez a pesztó hozzávalóit (rukkolától a fenyőmagig tartó sorok) aprítógépben krémesítjük, ez nettó 3 perc a sajt reszelésével együtt. Ha készen van minden, összeállítjuk a fogást: a tésztát összekeverjük a pesztóval plusz a friss rukkolával, mehet rá a mozzarella, sült paradicsom, garnéla és a friss bazsalikom.


Borsópesztós tészta

Hozzávalók (5 adag): 

  • 1 cs spagetti
  • 1 cs (500 g) fagyasztott zöldborsó
  • 40 g parmezán sajt 
  • 1-2 dl olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • 40 g napraforgómag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Friss bazsalikom
  • Opc.: fél csomag bébispenót

A spagettit és a borsót megfőzzük a zacskó utasításai szerint. A pesztóhoz az aprítóba tesszük a megfőtt borsó nagy részét (pár szemet hagyjunk a díszítéshez), a lereszelt parmezán sajtot, napraforgót, fokhagymagerezdeket, olívaolajat, a citrom levét, sót, borsot és friss (vagy ha esetleg nincs, akkor szárított) bazsalikomot (plusz, ha szeretnénk és van, akkor bébispenótot), majd krémesítjük. Állag szerint adagolhatunk hozzá még olívaolajat vagy egy pici vizet. Végül összekeverjük a tésztával, pár szem zöldborsóval, friss bazsalikommal, és egy kis plusz reszelt parmezánnal tálaljuk.


Kuszkuszos fogások

Borsótabulé kuszkusszal 

Hozzávalók: 

  • 250 g borsó
  • 100 g kuszkusz
  • 3-4 csokor petrezselyem
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1 lilahagyma
  • Tabulé fűszerkeverék
  • Citromlé
  • Olívaolaj
  • 1-2 apróra vágott paradicsom
  • 1/2 apróra kockázott uborka
  • Friss menta
  • Opc.: gránátalma és fetasajt

A borsót megfőzzük, a kuszkuszt leöntjük forró vízzel, pár perc után összekeverjük a fűszerekkel, sóval, olívaolajjal, majd egy nagy tálban az apróra vágott petrezselyemmel, hagymákkal, zöldségekkel, borsóval is összeforgatjuk, még egy kis citromlé, olívaolaj, ízlés szerint só, bors, friss menta, és ha van, akkor gránátalmával és fetasajttal tálaljuk.


Grillezett sajt kuszkuszsalátával

  • Hozzávalók (2 személyre): 
  • 2 nagy szelet gomolya sajt 
  • Pici olívaolaj a sütéshez
  • 150 g kuszkusz
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 50 g pisztácia megpucolva
  • 2-3 nagy marék rukkola 
  • 1 fél gránátalma magjai 
  • 2 szál újhagyma 
  • Provance-i fűszerkeverék 
  • Olívaolaj 
  • 1 nagy marék friss petrezselyem 

A kuszkuszt leöntjük annyi forró vízzel, ami bőven ellepi, és hagyjuk, hogy pár perc alatt megszívja magát. Ezután összekeverjük a felszeletelt újhagyma-karikákkal, gránátalma magjaival, az összetört pisztáciával, feldarabolt sárgabarackkal, sóval, zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, olívaolajjal. 

Ha kész a saláta, akkor egy serpenyőt felhevítünk magas hőfokra, 1-2 csepp olívaolajat cseppentünk bele, picit visszavesszük a hőfokot közepesre, és beleteszünk egy szelet gomolya sajtot. Kb. 2 percig sütjük az egyik oldalán (amíg megpirul), óvatosan megforgatjuk, és a másik oldalon is 1-2 percig megpirítjuk. Együtt tálaljuk őket plusz sárgabarackkal és pisztáciával, petrezselyemmel megszórva.



Konzervek 

A konzervek mindig nagy segítséget nyújtanak sietős pillanatokban, így érdemes figyelni arra, hogy mindig legyen otthon pár konzerv:

  • Tonhal, szardínia, makréla
  • Fehérbab 
  • Vesebab
  • Csicseriborsó 
  • Kukorica 
  • Sűrített paradicsom 

Paradicsomos-fehérbabos sült tortilla 

Hozzávalók:

  • 4 db tortilla 
  • 1 fehérbab-konzerv
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • 2-3 marék apróra vágott bébispenót 
  • reszelt sajt (például füstölt gomolya - a füstölt íz kifejezetten jól áll neki)

A tortilla közepéig csinálunk egy bevágást, majd 1-1 negyedre elosztunk 1-1 hozzávalót, majd egy negyedet felhajtunk, még egyet, és kész - mehet az előmelegített grillsütőbe, ahol 2 perc alatt el is készült. Friss bazsalikom és paradicsom tökéletes hozzá.


Mexikói sült tortilla 

Hozzávalók: 

  • 4 db tortilla 
  • 1 vesebab-konzerv
  • 1 kukoricakonzerv
  • 1-2 avokádó 
  • 1-2 marék bébispenót 
  • 1 cs mozzarella vagy más sajt tetszés szerint 
  • 1-2 szelet paradicsom 

A tortilla közepéig ejtünk egy bevágást, majd 1-2 negyedre a képen látható módon elosztjuk a hozzávalókat. Egyik negyedet a másikra behajtogatjuk, majd előmelegített grillsütőben pár perc alatt ropogósra sütjük. Friss koriander és lime illik hozzá.


Mediterrán tonhalsaláta csicseriborsóval  

Hozzávalók (1 adag):

  • ½ cs bébispenót/madársaláta/rukkola 
  • 1 marék jégsaláta 
  • 1 kis konzerv tonhal 
  • 1/3 konzerv csicseriborsó
  • 1 paradicsom
  • 1/3 kígyóuborka 
  • 1/3 lilahagyma 
  • Olívaolaj 
  • Fehérborecet (vagy balzsamecet)
  • Só, bors
  • Provance-i zöldfűszer keverék 
  • Friss bazsalikom vagy petrezselyem
  • Opc.: kuszkuszt is keverhetünk hozzá

A paradicsomot, lilahagymát, uborkát kockázzuk, a csicseriborsót lecsepegtetjük. Összekeverjük a salátákat a zöldségekkel, tonhallal, csicseriborsóval, olívaolajjal, fűszerekkel, ecettel.


A saláták egyébként is mindig bombabiztos megoldást jelenthetnek – ehhez izgalmas és laktató receptötletek az alábbi cikkekben találhatók:

5 szupersaláta a fitt és energikus tavaszhoz

Nem csak nyulaknak: 3 izgalmas nyári szupersaláta

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró