Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Ezért ne hagyd ki a reggelit!

Nem is gondolnád, milyen nagy szerepet játszik a táplálkozás a közérzetedben! Kezdjük a reggellel: kávéval nyitod a napot, és kihagyod a reggelit? Valamit bekapsz munkába menet, és dél körül jut eszedmbe, hogy éhes vagy, enni kellene valamit?

Az első főétkezés kiemelkedő fontosságú az egész napi energiabevitel megfelelő elosztása szempontjából, elhagyása idővel hozzájárulhat az elhízáshoz. Ha kihagyod a reggelit, a nap további részében könnyebben csábulsz majd el különféle nassolnivalók iránt, mert a szervezeted érzékeli majd, hogy nem megfelelő az energiaellátottsága. Az is előfordulhat, hogy az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztasz a következő étkezésnél, azaz túleszed magad.

Szervezeted a reggeli kihagyását vészhelyzetként érzékeli, és ha legközelebb táplálékhoz jut, el fogja raktározni azt zsír formájában, ínséges időkre.

Egy kiegyensúlyozott reggeli segít elkerülni, hogy a következő étkezésnél nagyobb mennyiséget egyél a szükségesnél, és a nap további részében egészségtelen ételekkel pótold a kihagyott első étkezést.

Ébredéskor töltsd fel energiaraktáraidat, hogy egész nap energikus maradj: lendületesen dolgozz, mozogj és megfelelő döntéseket hozz.

És hogyan néz ki egy megfelelően összeállított reggeli?

A reggeli minden esetben tartalmazzon fehérjét, szénhidrátot, némi zsiradékot, és egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt is. Tükörtojás két tojásból, két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, egy nagy adag salátával például megfelelő indítása lehet a napodnak. Próbáld ki, mennyivel hatékonyabb leszel majd a kiegyensúlyozott reggeli elfogyasztása után.

Egy kutatásból is kiderült, hogy akik ébredés után egy órán belül megfelelően összeállított reggelit fogyasztanak, könnyebben és gyorsabban tudtak megszabadulni a felesleges kilóktól.

A reggeli minden életkorban kiemelten fontos étkezés. Ez indítja be az agyműködést, pörgeti fel az anyagcserét, ad energiát és lendületet a napodhoz. Ha kihagyod ezt az étkezést, szellemileg és testileg is kimerült leszel. Ne halogasd túl sokáig, még akkor sem, ha nem vagy kifejezetten éhes ébredés után.

Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató