Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Drámaian növekszik az ételérzékenyek száma

Hazánkban egyre több helyen bukkannak fel mentes ételeket árusító boltok, de rengeteg helyen még mindig nem értik az ételérzékenységgel kapcsolatos „hisztériát”. Pedig nem árt tisztában lenni azzal, mi is az az immunreakció, melyet egy arra érzékeny embernél kiválthat az allergén összetevő.Fontos, hogy ismerd, milyen folyamatoknak van kitéve a szervezeted allergének fogyasztása esetén.

Az allergia a szervezet túlzó válasza egy anyagra, mely egy egészséges emberre teljesen veszélytelen. Az allergiás betegek tünetei széles skálán mozognak, az egészen enyhéktől a súlyos légzőszervi és bőrön jelentkező tüneteken át az életveszélyig. Az allergiáknak két nagy csoportja van: az egyik a nutritív, azaz ételallergia, a másik az inhalatív, más néven légúti allergia. A belélegzett vagy elfogyasztott allergének a testünkbe jutva jelölősejtekkel (IgE) kerülnek kapcsolatba, és elindítanak egy sor kellemetlen reakciót. Az allergia és az intolerancia között az alapvető különbség a reakcióidő és a tünetek súlyosságának mértéke. Míg intolerancia esetén a folyamat lassabb és órákkal vagy napokkal később tapasztalható reakció, az allergiánál ez szinte azonnali. A legtöbbet mogyoró- és gluténérzékenyekről, illetve pollenallergiában szenvedő betegekről hallunk.

A leggyakoribb allergének:

  • Pollen
  • Por
  • Étel: tej, glutén, mogyoró, szója, tojás
  • Állatszőr
  • Penész
  • Gyógyszerek

Az intolerancia kifejezést azokban az esetekben használja az orvostudomány, amikor a szervezet immunválasza lassabb. A vérből az IgG antitestek segítségével mutatható ki. Intolerancia jellemzően ételekkel kapcsolatban jelentkezik, és mint a neve is mutatja, a szervezet egy ideig toleráns az adott élelmiszerrel szemben, de egy idő után telítődik, melynek folyományaként gyulladásos, elhúzódó és lappangó tüneteket mutat. Egy megfigyelés szerint az ételintolerancia által érintett betegek 50%-a rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor- és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved. A legismertebb a laktózintolerancia, amelynél egy enzimhiány okozza a bajt, itt a laktáz enzim pótlásával tudsz enyhíteni a kellemetlenségeken. A laktózmentes termékekhez ezt az enzimet a gyártási folyamat során hozzáadják.

Sajnálatos módon a fejlett országokban egyre több allergiával, érzékenységgel élő emberrel találkozni manapság, számuk folyamatosan nő. Pontos tudományos magyarázat egyelőre nincs a problémára, de a modern életstílus nem kedvez az esetszámoknak. A táplálkozás, az antibiotikumok, a környezetszennyezés, a stressz, a túlzó higiéniás körülmények a tünetek mögött álló igen összetett okok rendszere, melyek rombolják a bélflóra állapotát, ezáltal negatív hatással vannak az immunrendszerre is.

Diagnózist a legbiztosabban vérvételből tudnak az orvosok felállítani. Bár az allergiák esetén igen egyértelműek a tünetek, az intoleranciánál te magad is ki tudod szűrni azt a táplálékot, melyre érzékenyen reagál a szervezeted. Hosszabb időre, de legalább 6 hétre hagyd el a gyanús összetevőt az étrendedből, és figyeld meg magad. Ha enyhülnek a tüneteid, valószínűleg megtaláltad azt a komponenst, melyet végleg ki kell iktatnod a mindennapjaidból vagy aminek minimálisra kell csökkentened a fogyasztását. Önmagad tesztelésének helyességéről úgy tudsz meggyőződni, hogy a 6 hetes kihagyás után visszaépíted az addig elkerült ételt az étkezéseidbe, és ha visszajönnek vagy felerősödnek a tünetek, megbizonyosodhatsz róla, hogy az adott hozzávalóval volt baj.

Az Auchan idejében felismerte az egyre növekvő keresletet a mentes termékek iránt, így rendkívül széles palettáról tudnak választani a vásárlók. Találsz a kínálatban gluténmentes kenyereket, tésztákat, laktózmentes tejtermékeket, de növényi tejekből is rendkívüli a választék. Egy külön részleg is kialakításra került a hipermarketeken belül, így könnyebben és gyorsabban tudod beszerezni a neked leginkább megfelelő termékeket.

Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató