Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Az édesburgonyától a cékláig: 7 izgalmas házi jégkrémrecept

A legegyszerűbb és legjobb édesség, amit nyáron otthon készíthetünk, a jégkrém, amit a gyerekek is imádnak. Érdemes ezt kihasználni, és olyan hűsítő desszerttel, uzsonnával kínálni őket (és persze a család minden tagját), ami nemcsak fölös kalóriákat nyújt (mint sok bolti változat), de tápanyagdúsak is, azaz minőségi és egészséges, valódi alapanyagokból készülnek.  

Nézzünk is néhány izgalmas kombinációt, amikkel megörvendeztethetjük a család minden tagját.

Tahinis-datolyás jégkrém gránátalmával

Egy kis közel-keleti hangulat az otthonunkban, ami ráadásul édes a datolyától, és a tahininek köszönhetően sokáig kitart a jóllakottság-érzés. A gránátalma pedig megkoronázása az egésznek. Receptvideó ITT található hozzá.


Frissítő mentás dinnyefagyi 

Igazi nyári finomság három hozzávalóból: görögdinnye, menta és lime, amelyeket csak összeturmixolunk, formákba öntünk, és pár óra múlva kész is a hűs desszert.

Ideális a legkisebbeknek is, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a lime-tól és a zöldfűszerektől pedig náluk sem kell tartani, sőt: minél korábban minél többféle és minél izgalmasabb ízzel ismerkednek meg, annál nyitottabbak lesznek később is.


Egzotikus szuperfagyi 

Ezzel nemcsak a trópusokon érezhetjük magunkat, de tényleg minden szempontból ideális, hiszen az avokádó tele van hasznos zsírokkal, a banán és a mangó adja az édességet természetes módon, a bébispenót pedig egy igazi superfood.

 

Hozzávalók:

  • ½ mangó

  • 1 banán

  • 1 avokádó

  • 1 gerezd lime leve

  • 2 marék friss bébispenót

  • 1-1,5 dl kókusztejszín

  • opcionálisan friss menta, a jégkrém tetejébe (a forma aljára) pedig szórhatunk egy kis kókuszreszeléket

Elkészítés:

A hozzávalókat egy konyhai aprítóban krémesítjük, jégkrémformába töltjük, majd mélyhűtőbe tesszük pár órára.  Tökéletes egészen piciknek is körülbelül hat hónapos kortól.


Klasszikus: krémes mogyoró- vagy mandulavajas banánfagyi 

Az örök klasszikus banán és mogyoróvaj (vagy akár mandula/kesuvaj) szerelme nyáron is izzik, méghozzá a mélyhűtőben. Nem lehet nem szeretni, ráadásul néhány hozzávalóból nettó két perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

  • 2 banán 

  • 2 ek mogyoró-vagy mandulavaj

  • 4 ek görög joghurt 

  • Pici vanília vagy fahéj ízlés szerint 

  • Tört mandula

Elkészítés: a tört mandula kivételével a hozzávalókat krémesítjük. A formák aljára egy kis tört mandulát szórunk, majd ráöntjük a krémet, és mélyhűtőbe tesszük pár órára. Tökéletes hat hónapos kortól akár a mogyoró bevezetésére is. Kisbabáknál a töretet kerüljük.


Bazsalikomos-kecskesajtos eperfagyi 

A megszokott gyümölcsös jégkrémeket érdemes valamilyen sósabb alapanyaggal vagy izgalmas zöldfűszerrel keverni. Egy kicsi csavar, ami nagyon sokat tud dobni az összhatáson. Eperszezonon túl málnával, ribizlivel vagy szederrel is érdemes kipróbálni. Receptvideó ITT található hozzá.


Réti jégkrém avagy málnás céklafagyi

Cékla? Fagyiban? Igen! A gyökérzöldségekről már egy ideje tudjuk, hogy jól passzolnak a különböző édességekhez, és nincs ez másként a jégkrémeknél sem. Tökéletesen illik hozzá nemcsak színben, de ízben is a málna és a feketeribizli, na meg egy csipet friss rozmaring! Elképesztő kombó, ami biztos, hogy hatalmas sikert fog aratni. 

Hozzávalók:

  • ½ cékla megfőzve és pici főzővízzel leturmixolva

  • 3-4 marék fagyasztott vagy friss málna és feketeribizli (vagy szeder)

  • 200 g Auchan görög joghurt 

  • Ízlés szerint édesítő (javaslat: méz)

  • Friss rozmaring


Elkészítés: a céklát megpucoljuk, kockákra vágjuk és megfőzzük, majd egy kis főzővízzel pürésítjük. A fagyasztott bogyósokat kiolvasztjuk, összekeverjük a céklával, mézzel, apróra vágott rozmaringgal és állag szerint krémesítjük konyhai robotgépben. A görög joghurtot is összekeverjük egy pici mézzel. A forma aljába öntünk először a céklás püréből, teszünk rá egy réteg joghurtot, majd ismét céklás, végül pedig megint joghurtos réteg következik, aztán pár óra türelmetlen várakozás, amíg megfagy. 

Tipp: egy, de inkább két év alatt nem javasolt mézet és hozzáadott cukrot adni a babáknak, ilyen esetben kipróbálhatjuk a datolyával való édesítést.

Vaníliás-fahéjas édesburgonya fagyi 

A céklához hasonlóan az édesburgonya is tökéletes összetevője különböző édességeknek, így egy izgalmas fagyiból sem hiányozhat.

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb édesburgonya megfőzve 

  • 2 dl Auchan tejszín (használhatunk kókusztejszínt is)

  • 2 tk méz

  • Fahéj

  • Vanília

  • Szerecsendió

  • Gyömbér

Elkészítés: az édesburgonyát hámozás után kockákra vágva megfőzzük, majd a főtt batátát krémesítjük egy konyhai robotgépben a többi hozzávalóval. Formákba öntjük, és mielőtt lezárnánk a pálcikával, egy fél centis fehér réteget öntünk rá tejszínnel.

Tipp: egy, de inkább két év alatt nem javasolt mézet és hozzáadott cukrot adni a babáknak, ilyen esetben kipróbálhatjuk a datolyával vagy ennél a fagyinál a banánnal való édesítést.


Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró