Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Szalagos fánk

Igazi, hagyományos szalagos farsangi fánk, ahogy Rákóczi Feri a nagymamájától tanulta.

1. lépés

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen hagyjuk felfutni. Ezután egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a csipet sót és a felfutott élesztőt és az egészet kézzel összedolgozzuk. A végén hozzáadjuk a lágy vajat és sima, fényes tésztát dagasztunk belőle, majd letakarjuk és egy huzatmentes helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. lépés

Ha megkelt a tészta, kinyomkodjuk belőle a levegőt és még fél órát kelesztjük, hogy újra megemelkedjen. Ha még könnyebb, levegősebb tésztát szeretnénk, ismételjük meg a nyomkodást és az újra kelesztést még egyszer. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután ismét fél órán át hagyjuk pihenni

3. lépés

Az olajat egy nagy lábosban kb. 160 fokra felmelegítjük. A kiszaggatott fánkok közepét ujjal benyomkodjuk (ez lesz a lekvár helye), és a benyomkodott felével lefele tesszük bele az olajba, egyszerre maxim 3-4 darabot. Fedővel letakarva 90 mp-ig sütjük, majd megfordítjuk, és most már fedő nélkül újabb 90 mp-ig sütjük őket. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, tálaláskor megszórjuk porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 150 perc

hozzávalók

tej 3 dl
élesztő 30 g
porcukor 1 evőkanál
liszt 500 g
Tojás sárgája 4 db
1 csipet
Vaj 5 dkg
étolaj a sütéshez
Rum 5 cl
Ribizli vagy baracklekvár a tálaláshoz

allergén

tojás

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!