Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Sütőtökös rizottó lassan sült libazúzával

Fenséges tökös rizottóba zárt mennyei őszi ízek, egy nem mindennapi, de annál finomabb feltéttel! Az elkészítése kitartást kíván, mert ez nem egy félórás összedobom ebéd, de a türelem ez esetben is több mint kifizetődő.

1. lépés

A megtisztított zúzát az aprított zöldségekkel együtt tedd egy lábasba, öntsd rá a felolvasztott zsírt és egy pohár vizet. Sózd, borsozod, mehet mellé a kakukkfű és a babérlevél is. Szorosan fedd le alufóliával, plusz mehet rá egy fedő is.

2. lépés

Tedd be 150 fokos sütőbe 2,5 órára, vagy konfitáld a tűzhelyen, lassan gyöngyöztetve, a lényeg, hogy a végén puha legyen a hús.

3. lépés

A sütőtököt megtisztítva kockázd fel, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Öntözöd meg egy kevés olívaolajjal és a mézzel.

4. lépés

180 fokos sütőben 20 percig süssd. Ha kész, a fele mennyiséget turmixold le.

5. lépés

Egy vastag aljú lábasban melegítsd meg az olívaolajat, és párold meg benne a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a rizst, majd alaposan forgasd át, hogy minden rizsszemet bevonjon az olaj.

6. lépés

Ekkor öntsd hozzá a fehérbort, és folyamatosan kavargatva főzd egy percig, majd kezd el szépen hozzáadni a forró alaplevet. Fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen! Mindig annyi alaplé legyen a rizsen, hogy éppen ellepje.

7. lépés

A főzési idő felénél - kb 10 perc - add hozzá a pürésített tököt, majd 5 perc elteltével a kockákat.

8. lépés

20 perc alatt kész is, nem szabad, hogy túl puha legyen a rizs, és az is fontos, hogy krémes állagú legyen. Ekkor add hozzá a hideg vajat és a reszelt parmezánt, széles, lendületes mozdulatokkal keverd el, pár percig pihentesd.

9. lépés

A felszeletelt konfitált zúzával együtt tálald.
Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 180 perc

hozzávalók

sütőtök 500 g
risotto - tehát kerekszemű - rizs 400 g
vaj 70 g
fej vöröshagyma 2
fehér bor 1 dl száraz
zöldség alaplé 1 liter
1 csipet
őrölt fekete bors 1 csipet
olívaolaj 1 kevés
fokhagyma 3+4 gerezd
méz 1 evőkanál
parmezán 50 g
libazúza 8 db
libazsír fél kg
sárgarépa 1 szál
fehérrépa 1 szál
friss kakukkfű 3 szál
babérlevél 1 db

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!