Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Sütőtökös muffin gluténmentesen

A dinnye, a sütőtök vásárlása elég nagy lutri: vagy finom, ízletes, vagy kevésbé jó. Ez a sütőtök esetében már csak a megsütése után derül ki. Ha véletlen ilyen darabba botlunk, nehogy kidobjuk, készítsünk belőle fenséges ételeket, desszerteket. Az ősz egyik legkedveltebb levese a sütőtökrém leves. Ezt feldobhatjuk pirított tökmaggal és baconnel. A megsült tök nagyon jó ízt és színt ad egy egyszerű krumplipürének. A péksüteményeknél is merjünk nyugodtan kísérletezni. Egy kevés pürésített tök a kenyértésztába keverve kifejezetten jó állagúvá teszi a zsemlét, bagelt. A desszert felhasználásánál pedig számtalan lehetőségünk van. Most egy sütőtökös muffin receptet hoztam némi csavarral.

1. lépés

Egy keverőtálban a sütőtököt villával nyomjuk össze, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a nádcukrot és a tojásokat. Keverőgéppel pár perc alatt habosítsuk fel.

2. lépés

Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és keverjük csomómentesre, közben az olajat fokozatosan csurgassuk hozzá.

3. lépés

Osszuk el a masszát muffin formákba.

4. lépés

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.

5. lépés

A krémhez a sütőtököt keverjük habosra a mascarponeval, a fahéjjal és a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt és habosítsuk fel újra.

6. lépés

Tegyük a krémet habzsákba és díszítsük a muffinok tetejét.

7. lépés

A karamellizált dióhoz a diót vágjuk rusztikusra, tegyük egy serpenyőbe a mézzel együtt és folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk pár perc alatt. Amikor elkészült a dió, terítsük olajjal átkent sütőpapírra. Ha kihűlt, díszítsük vele a muffinok tetejét.

8. lépés

A maradék krémmel töltsünk meg pár szem fügét. Ehhez a fügéket alaposan mossuk meg és vágjuk be a tetejüket x alakban egész a fügék aljáig, de vigyázzunk, hogy a héját ne vágjuk el. Nyissuk szét a fügéket és töltsük meg krémmel a közepüket. A tetejüket szórjuk meg a karamellizált dióval.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók a muffinhoz

sült sütőtök 300 g
„M-es” méretű Auchan tojás 3 db
Auchan bio rizsliszt 250 g
sütőpor 12 g
Auchan nádcukor 150 g
vaníliás cukor 12 g
Auchan étolaj 110 g
fahéj 1 teáskanál

hozzávalók a krémhez

sült sütőtök 50 g
Auchan mascarpone 150 g
növényi tejszín 100 g
Auchan porcukor 1 evőkanál
fahéj 1 kávéskanál

hozzávalók a karamellizált dióhoz

Auchan méz 50 g
dió 50 g

hozzávalók a töltött fügéhez

érett de nem túl puha füge pár db

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!