Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

InspirációkSpárgás rizottó

Az olasz kaják mindegyikéért oda vagyok, így sorra keríthettem végre ezt a szédületes fogást is. Nem összekeverendő a hazai rizi-bizivel, ez krémes, lágy, fantasztikus ízű kaja, és össze sem vethető a menzák száraz, rizses borsójával. Leginkább odafigyelést, azaz folyamatos kavargatást igényel, semmi bonyolult nincs benne, viszont 20 perc alatt isteni vacsorád lesz. A legfontosabb, hogy be kell szerezned igazi, rizottónak való rizst, ilyen például az arborio. Jelölik a csomagoláson is.

1. lépés

A spárga fás, alsó részét törd le. Mosd meg, majd a fejeket tedd külön, a középső részt darabold 2 centis részekre. A hagymát és a fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. Az alaplét tedd fel melegedni. Nagyon fontos, hogy mindig forró alaplevet használj, ne hűtse vissza a rizottót főzés közben. Kis adagokban adagold, csak éppen ellepje a rizst.

2. lépés

Egy vastag aljú edényben forrósíts fel olívaolajat és egy-két perc alatt süsd át a spárga középső részét. Szedd ki és a forró olajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

3. lépés

Öntsd hozzá a rizst és alaposan keverd el úgy, hogy minden rizsszemet bevonjon az olaj.Jöhet a fehérbor, ezzel is egy percig kavargasd, ennyi idő alatt el is illan belőle az alkohol. Jöhet az első merőkanál alaplé, közben borsozd, és nagyon kicsit sózd is meg. Sóból nem kell sok, hiszen az ízét az alaplé és a parmezán adja.

4. lépés

Folyamatosan kavargasd, majd a főzési idő felénél, kb 8 percnél add hozzá az elősütött spárgadarabokat. Közben folyamatosan jöhet az alaplé és a kavargatás.

5. lépés

A 14. percnél mehet a rizottónkhoz a spárga feje, ezzel még 5 percig főzd, természetesen pótolva az alaplevet. Ha a rizs már puha és csak a közepén van egy egész kevés „magja”, akkor zárd el a hőt alatta. Add hozzá a vajat és a parmezánt, majd lendületes, de nyugodt mozdulatokkal keverd össze az egészet. Ha túl sűrű, akkor még egy kevés alaplevet dolgozz bele. Azonnal tálald!

6. lépés

Tippek:

7. lépés

Az Auchan nemzetközi élelmiszereket kínáló polcai az olasz részlegnél találsz rizottónak való rizst.

8. lépés

Az alaplevet nem kell főznöd, az Auchanban készen találsz literes kiszerelésben.

9. lépés

„Nem a rizottó vár a vendégre, a vendég vár a rizottóra!”
Rákóczi Feri
műsorvezető, étterem tulajdonos
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc

hozzávalók

rizottónak való rizs 350 g
zöldségalaplé 1 l
vöröshagyma 1 fej
fokhagyma 2 gerezd
fehérbor 1 dl
hideg vaj 100 g
parmezán 100 g
zöldspárga 1 csomag
olívaolaj 1 kevés
1 csipet
Bors 1 csipet

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!