Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Rosé kacsamell mézen karamellizált céklával, édesburgonya mártással és fűszeres kölessel

A kacsamell már önmagában is fenséges étel, de mézes céklával, édesburgonya mártással és kölessel tálalva egy igazi ünnepi fogás. Aki teljesen átsütve szereti a húst, süsse nyugodtan pár perccel tovább.

1. lépés

A céklát alaposan mossuk meg és főzzük roppanósra. Főzhetjük hagyományosan vízben, vagy akár 10-12 percig 900 W-on mikrohullámú sütőben. Ha mikróban készítjük, félidőnél fordítsuk meg a céklákat.

2. lépés

A kihűlt cékla héját távolítsuk el, vágjuk falatnyi kockákra.

3. lépés

Egy serpenyőben olvasszuk meg a mézet, adjuk hozzá a céklát, sózzuk és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá az almaecetet és süssük további 1-2 percig.

4. lépés

A köleshez a kölest áztassuk be elkészítés előtt legalább fél órára forró vízbe, így a végeredmény biztos nem lesz kesernyés ízű.

5. lépés

A beáztatott kölest öntsük szűrőbe, mossuk át folyóvíz alatt és tegyük egy lábosba. Öntsük hozzá a vizet, sózzuk meg és forraljuk fel. Fedjük le egy fedővel és pároljuk 20 percig alacsony hőmérsékleten. Ha megpuhult a köles és felszívta az összes vizet, fűszerezzük és keverjük hozzá a vajat.

6. lépés

Az édesburgonya mártáshoz az édesburgonyákat pucolás után kockázzuk fel, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le a megfőtt burgonyát és keverőgéppel keverjük habosra a vajjal. Botmixert ehhez semmiképp ne használjunk, mert egy ragacsos massza lesz belőle! Keverjük hozzá a tejszínt és ha szükséges, hígítsuk kevés tejjel a megfelelő állag eléréséig.

7. lépés

A kacsamellet elkészítés előtt legalább 1 órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Tisztítsuk meg és töröljük szárazra. A bőrét egy éles késsel vagdossuk be, de vigyázzunk, a húsba véletlenül se vágjunk bele, mert ebben az esetben kiszárad.

8. lépés

Tegyük a melleket bőrével lefelé egy hideg serpenyőbe, dobjunk mellé 2 ág friss rozmaringot, 2 gerezd kissé megtört fokhagymát, majd tegyük a tűzhelyre. Kapcsoljuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra és süssük a melleket 6-8 percig a bőrös felével lefelé. Ha túl gyorsan pirul, kapcsoljuk lejjebb a tűzhely hőmérsékletét. Ha nagyon sok zsír olvad ki a kacsa bőréből, ezt öntsük le. Fordítsuk meg a melleket és süssük további 2-3 percet.

9. lépés

Tegyük serpenyőstől a kacsát 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük további 10 percet. Ilyenkor már a bőre legyen felül, nem kell forgatni. Ha a serpenyőnk nyele nem tűzálló, tegyük át tepsibe.

10. lépés

A megsült melleket tálalás előtt pihentessük 10 percet.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 2 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók a kacsamellhez

bőrös kacsamell filé 2 db
friss rozmaring 2 db
fokhagyma 2 gerezd
ízlés szerint
Bors ízlés szerint

Hozzávalók a mézes céklához

közepes méretű cékla 2 db
evőkanál Auchan akácméz 1 nagy evőkanál
Auchan almaecet 1 teáskanál
1 nagy csipet

Hozzávalók az édesburgony mártáshoz

közepes méretű édesburgonya 2 db
tejszín / Auchan bio rizstejszín 200 ml
Achan vaj / Auchan margarin 50 g
ízlés szerint
őrölt szerecsendió 1 csipet
tej / Auchan bio rizsital szükség szerint

Hozzávalók a fűszeres köleshez

köles 150 ml
víz 300 ml
ízlés szerint
petrezselyem / szárított petrezselyem 1 nagy csokor
fokhagyma por 1 nagy csipet
Auchan vaj / Auchan margarin 1 evőkanál

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!