Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Rizskoch

Talán az egyik legegyszerűbb, mindenki által ismert desszert a rizskoch. Ahány ház, annyi szokás, rengetegféle módon készíthetjük. Van, aki tesz hozzá lisztet, mások esetleg pudingot, én pedig jó sok tojást. Akik tejmentes diétán vannak, nekik sem kell lemondaniuk erről a teljesen retro, de fenséges desszertről. Nyugodtan cseréljétek a normál tejet a kedvenc növényi tejetekre.

1. lépés

A rizst tegyük egy szűrőbe, és forró vízzel nagyon alaposan mossuk át folyó víz alatt.

2. lépés

A lecsepegtetett rizst tegyük egy lábosba, öntsük hozzá a vizet, és forraljuk fel. A lábost fedjük le egy éppen rápasszoló tetővel, és kevergetés nélkül főzzük 5-6 percet úgy, hogy épp csak gyöngyözzön a víz. 

3. lépés

Adjuk a kicsit felpuhult rizshez az első 260 g tejet, és ismételjük meg az előző lépést: forraljuk fel, majd fedő alatt főzzük nagyon alacsony hőmérsékleten. Időnként ezt már keverjük meg, nehogy leégjen.

4. lépés

Ha felszívta a rizs az összes folyadékot, jöhet az utolsó adag tej, ezzel fogjuk teljesen puhára főzni. Mire a rizs megpuhul, szépen megdagadnak a szemek, és az összes tejet magukba szívják.

5. lépés

Mivel nem meleg, tojásos rizst szeretnénk enni, ezért a puha rizst hűtsük legalább langyosra. A hűtési folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a lábost hideg vízbe állítjuk.

6. lépés

Közben készítsük el a tojásos masszát hozzá. Ehhez válasszuk szét a tojásokat. Először verjük a fehérjét kemény habbá.

7. lépés

A tojások sárgáját tegyük egy keverőedénybe, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját és a vajat vagy margarint. Ez utóbbit érdemes kicsit felmelegíteni, így gyorsabban végzünk a keveréssel. 1-2 percig keverjük géppel, majd öntsük az egészet a lehűtött rizshez, és keverjük hozzá. A felvert tojáshabot óvatosan forgassuk bele.

8. lépés

Egy kb. 20x26 cm-es tűzálló tálat vagy tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal vagy margarinnal. Ebbe öntsük bele a rizses masszát.

9. lépés

170 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt süssük készre.

10. lépés

A gyümölcsös szószhoz a fagyasztott gyümölcsöt és a cukrot tegyük egy lábosba, és folyamatos kevergetés mellett rotyogtassuk 2-3 percig.

11. lépés

Tálaljuk a felszeletelt desszertet a tetején gyümölcsszósszal.

12. lépés

A rizskochot hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 90 perc
Elkészítési idő:

hozzávalók

rizs 200 g
víz 260 g
tej/növényi ital 2x260 g
cukor vagy édesítő 40 g
1 csipet
"L"-es méretű tojás 6 db
vaníliás cukor 16 g
vaj / tejmentes margarin 100 g
citrom reszelt héja 1 db
fagyasztott erdei gyümölcs 400 g
cukor vagy édesítő 100 g

allergén

tojás

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!