Halat nem nagyon fogyaszt a magyar ember, ha igen, ez akkor is leginkább a karácsonyi időszakra korlátozódik. Még szerencse, hogy ez itt most egy karácsonyi recept. Viszont, ahogy már megszokhattátok, ez is túlmutat a hagyományokon, és a megszokott ponty-harcsa vonalat finoman keresztezve, Feri most egy fejedelmi pisztrángos fogást mutat nektek, amivel garantáltan megkoronázhatjátok az ünnepet!
1. lépés
Éles késsel 3-4 helyen irdaljuk be a hal mindkét oldalát.
2. lépés
Alaposan sózzuk, borsozzuk meg kívül-belül, majd a hasüregbe helyezzünk be citromkarikákat, 2-2 fokhagymagerezdet és egy-egy ág rozmaringot.
3. lépés
Locsoljuk meg olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig. Nagyon figyeljünk rá, mert hamar kiszárad!
4. lépés
A vöröslencsét alapos átmosás után tegyük fel főzni, ha van otthon alaplé, akkor abban, de tökéletes a víz is.
5. lépés
Készítsük el az izesítő csokrot: petrezselyem, babérlevél, fél csillagánizs, zellerszár - keveset mindenből, hogy ne nyomják el egymást. Adjuk hozzá a vöröslencséhez, és főzzük kb 10 percig. Ha megfőtt, csak utána sózzuk!
6. lépés
Közben vágjuk vékonyra és keskenyre a szeletelt bacont, majd pirítsuk meg a serpenyőben.
7. lépés
Adjuk hozzá és pirítsuk meg a tisztított, és apró kockára vágott zöldségeket, aztán keverjük hozzá a lencséhez.
8. lépés
Melegítsünk fel tejszínt, de vigyázzunk, hogy ne forrjon, mehet hozzá a 2 féle mustár.
9. lépés
Majd a vaj, igény szerint só, bors, cayenne bors és kevés méz.
10. lépés
Kis habverővel jól keverjük el és mehet is a hal mellé.