Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Mézes krémes glutén- és tejmentesen

Igazi tradicionális karácsonyi sütemény, amiről senki nem mondja meg, hogy nem tartalmaz sem glutént, sem tejet. A lapok nyújtása nagyon egyszerű, a tésztával jó dolgozni. Érdemes minden lapot külön sütőpapíron kinyújtani, így egy mozdulattal átemelhető a tepsi hátuljára. A sütőpapír a megsült lapokról könnyedén eltávolítható. Mielőtt felszeleteljük a süteményt, hagyjuk jól összeérni, mert a krémtől a lapok megpuhulnak. A szeleteléshez használjunk éles kést, amit előtte pár percre mártsunk forró vízbe és töröljük szárazra.

1. lépés

A tészta elkészítéséhez tegyük egy lábosba a tojásokat, a cukrot, a margarint, a mézet, a rizsitalt, és gőz felett melegítsük össze folyamatosan kevergetve 5 percig.

2. lépés

Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet és keverjük el benne a szódabikarbónát. Öntsük rá a mézes keveréket és gyúrjunk rugalmas tésztát.

3. lépés

A tésztát osszuk 4 egyenlő részre.

4. lépés

A tésztákból nyújtsunk egyforma nagyságú, 2 mm vastag téglalapokat. Érdemes minden lapot sütőpapíron nyújtani, így egy gyors mozdulattal könnyen a tepsi hátára tudjuk húzni. Ha ragacsosnak érezzük a tésztát, két sütőpapír között nyújtsuk, így nem kell lisztezni.

5. lépés

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a lapokat.

6. lépés

A kihűlt lapokról húzzuk le a sütőpapírt.

7. lépés

A krémhez mérjük ki egy lábosban a rizsitalt és a rizsdarát, majd főzzük folyamatosan kevergetve sűrűre.

8. lépés

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez keverjük a kihűlt darát és habosítsuk fel újra.

9. lépés

A krémet osszuk két egyenlő részre.

10. lépés

A töltéshez tegyük az egyik kihűlt lapot egy akkora tálcára vagy deszkára, ami befér a hűtőbe. Az első lapot kenjük meg a krém felével, erre tegyünk egy újabb lapot és kenjük meg lekvárral. A következő lapra jön a krém másik fele és végül zárjuk le az utolsó lappal.

11. lépés

Tegyük a hűtőbe pár órára.

12. lépés

A csokimázhoz egy lábosban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a vizet. Forrástól számítva főzzük 3 percig, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve keverjük hozzá a margarint.

13. lépés

Az elkészült csokimázat még melegen kenjük egyenletesen a lehűtött sütemény tetejére.

14. lépés

Tegyük vissza a süteményt a hűtőbe és hűtsük legalább 12 órát, eközben a csokimáz megköt a tetején, a lapok pedig megpuhulnak.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 28 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók a tésztához

It’s us miklos universal mix liszt 500 g
„M-es” méretű Auchan tojás 2 db
Auchan cukor 160 g
Auchan margarin 60 g
Auchan méz 100 g
Auchan bio rizsital 40 g
szódabikarbóna 6 g

hozzávalók a krémhez

Auchan bio rizsital 600 ml
rizsdara 130 g
szobahőmérsékletű margarin 250 g
Auchan porcukor 150 g
vaníliás cukor (1 csomag) 12 g

hozzávalók a töltelékhez

Auchan sárgabarack lekvár ízlés szerint

Hozzávalók a csokimázhoz

Auchan cukor 6 evőkanál
holland kakaó 2 evőkanál
víz 6 evőkanál
margarin 2 teáskanál

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!