Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Gluténmentes máglyarakás

A máglyarakás gyerekkorom egyik kedvenc étele. Anyukám mindig összegyűjtötte a szikkadt kiflit, zsemlét és ezt használta fel hozzá. Saját készítésű sárgabarack lekvár került a rétegek közé, a tetejére pedig vastag tojáshab. Nálunk ez a desszert kizárólag csak lekvárral került az asztalra. Többször sütötte anyukám almával, dióval, mazsolával turbózva, de a kedvenc a legegyszerűbb verzió volt. A gluténmentes kelt tészták (legyen ez péksütemény, kalács) a legfinomabbak teljesen frissen. Ha úgy érezzük, hogy veszítettek az élvezeti értékükből, akkor se dobjuk ki őket. Készítsünk belőlük máglyarakást, aranygaluskát vagy mákosgubát, kenyérpudingot.

1. lépés

A kalács szeleteket kockázzuk fel.

2. lépés

Egy tálban keverjük habosra a tojások sárgáját és a cukrot, majd keverjük hozzá a puha margarint.

3. lépés

Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt és a rizsitalt, majd szórjuk bele a kalács darabokat.

4. lépés

Hagyjuk állni egészen addig, míg a kalács felszívja az összes folyadékot.

5. lépés

A máglyarakás alap felét tegyük egy tűzálló tálba, vagy tepsibe. Kenjük meg lekvárral a tetejét, fedjük le a maradék kalácsos alappal.

6. lépés

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet.

7. lépés

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, majd tegyük a máglyarakás tetejére.

8. lépés

A sütő hőmérsékletét mérsékeljük 140 fokra, és süssük tovább a desszertünket, míg a hab teteje enyhén aranybarna lesz.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók

gluténmentes kalács 6 szelet
cukor 100 g
„M-es” méretű Auchan tojás 3 db
Auchan margarin 60 g
növényi tejszín 120 g
Auchan rizsital 150 g
porcukor 2 evőkanál
lekvár (most Auchan szamóca dzsem) Ízlés szerint

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!