Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk



Gluténmentes lángos Auchan bio rizsliszttel

Szerintem a lángos abszolút magyar találmány, de világszerte számos országban találkozunk vele. Pár évig Szarajevóban laktunk, ott sokszor sütöttem lángost és kínáltam meg ezzel a helyieket. Többször jelezték, hogy igen, nagyon finom ez az ustipci, mire mindig kijavítottam őket: lángos. Magyarországon talán a legkedveltebb étel a strandokon, gyorsbüfékben, de persze tökéletesen el tudjuk otthon is készíteni, ráadásul gluténmentes változatban is. A tésztája alapvetően egy kenyértészta, amit kelesztés után vékonyra nyújtunk vagy kézzel formázzuk, és bő, forró olajban sütünk ki. Ezt tálalhatjuk sósan, fokhagymával, a klasszikus tejfölös-sajtos változatban, de a gyerekek előszeretettel fogyasztják lekvárral, kakaóval, a bátrabbak pedig nutellával is. Ez a rizsliszttel készült lángos igazán finom, ropogós, vetekszik bármelyik lisztkeverékes változattal. A lángosrajongók figyelmébe ajánlom, hogy kóstolják meg egyszer chilis bab mellé.

1. lépés

A langyos vizet mérjük egy keverőtálba, és kézi habverővel keverjük el benne csomómentesre az útifűvet. Hagyjuk 1-2 percet állni, míg az útifűtől kocsonyás állagú lesz a víz. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és a szárított élesztőt, majd alaposan gyúrjuk össze. Mikor a tészta már majdnem egynemű, öntsük rá az olajat, és gyúrjunk egynemű, rugalmas tésztát.

2. lépés

Meleg helyen kelesszük 1 órát.

3. lépés

A megkelt tésztát gyúrjuk át, és rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk egész vékonyra.

4. lépés

Egy nagy lábosban melegítsünk fel olajat.

5. lépés

A kinyújtott tésztát éles késsel vágjuk tetszőleges darabokra és sütés előtt, ha szükséges, nyújtsuk még tovább. Így lesz nagyon finom, igazán ropogós a lángos.

6. lépés

Forró olajban süssük aranybarnára a lángosok mindkét oldalát.

7. lépés

A megsült lángosokat szedjük konyhai törlőpapírra.

8. lépés

Ízlés szerint tálaljuk fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 20 p

hozzávalók

langyos víz 400 g
por állagú útifűmaghéj 20 g
szárított élesztő 7 g
8 g
Auchan bio rizsliszt 300 g
Auchan étolaj 2 evőkanál

hozzávalók a tetejére

ízlés szerint fokhagymás víz ízlés szerint
tejföl (növényi tejföl) ízlés szerint
reszelt sajt (növényi sajt) ízlés szerint

A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!