Szerintem a lángos abszolút magyar találmány, de világszerte számos országban találkozunk vele. Pár évig Szarajevóban laktunk, ott sokszor sütöttem lángost és kínáltam meg ezzel a helyieket. Többször jelezték, hogy igen, nagyon finom ez az ustipci, mire mindig kijavítottam őket: lángos.
Magyarországon talán a legkedveltebb étel a strandokon, gyorsbüfékben, de persze tökéletesen el tudjuk otthon is készíteni, ráadásul gluténmentes változatban is. A tésztája alapvetően egy kenyértészta, amit kelesztés után vékonyra nyújtunk vagy kézzel formázzuk, és bő, forró olajban sütünk ki. Ezt tálalhatjuk sósan, fokhagymával, a klasszikus tejfölös-sajtos változatban, de a gyerekek előszeretettel fogyasztják lekvárral, kakaóval, a bátrabbak pedig nutellával is.
Ez a rizsliszttel készült lángos igazán finom, ropogós, vetekszik bármelyik lisztkeverékes változattal.
A lángosrajongók figyelmébe ajánlom, hogy kóstolják meg egyszer chilis bab mellé.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 20 p
hozzávalók
langyos víz 400 g
por állagú útifűmaghéj 20 g
szárított élesztő 7 g
só 8 g
Auchan bio rizsliszt 300 g
Auchan étolaj 2 evőkanál
hozzávalók a tetejére
ízlés szerint fokhagymás víz ízlés szerint
tejföl (növényi tejföl) ízlés szerint
reszelt sajt (növényi sajt) ízlés szerint
A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!