Ez egy mára már nagyon észak-amerikai, helyben szinte kötelező karácsonyi édes-krémes-alkoholos ital, aminek európai gyökereiért bizony egészen a 17. századi Kelet-Angliáig kéne időutaznunk. De nem biztos, hogy megérné, hiszen semmi bizonyíték nincs rá, hogy a hajdanán volt változat is van ennyire finom, mint amit most Dórával közösen elkészíthettek. Persze, ha van egy időgépetek, akkor szóljatok!
1. lépés
A tojások sárgáját elektromos keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival.
2. lépés
A tejet és a tejszínt egy lábasban forráspontig melegítjük.
3. lépés
A meleg tej felét hozzáöntjük a kikevert tojássárgához, elkeverjük.
4. lépés
Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, különben kicsapódik a tojás.
5. lépés
Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. (Vodka és narancslikőr helyett készíthetjük 2 dl whisky-vel is.)
6. lépés
Belereszeljük a narancshéjat. (A whisky-s változatot nem kell.)
7. lépés
Hűtőben 2-3 napig érlelhetjük - minél több benne az alkohol, annál tovább eláll, hidegen fogyasztva is mennyei.