A perec eredetileg vízből, lisztből és élesztőből készült, jellegzetesen formált péksütemény. Ma már egész Európa és Amerika egyik kedvelt street foodja. Rengeteg anekdota és legenda kering a perec születéséről. A bajor perec az írások szerint a véletlen műve: egy pék felesége véletlenül belelökte a formázott péksütiket a lúgos felmosóvízbe, majd odaadta a férjének, hogy gyorsan süsse ki. Én előszeretettel készítem ezt a „lúgos” verziót, hiszen a szódabikarbónás előfőzéstől lesz a külseje igazán ropogós, a belseje viszont puha. Ez a lépés persze kihagyható, de a perecünk így nem lesz más, mint egy perec alakú kenyér. A tetején lévő sós „pancsról” mindig a gyerekkorom jut eszembe. Biztos nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy először gyorsan lerágom a pancsot, utána jöhet a perec többi része.
Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet
Tálalás: 4 főre
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc
hozzávalók a perechez
It’s us miklos universal mix liszt 500 g
Auchan bio rizsital 380 g
Auchan méz 20 g
friss élesztő 25 g
lágy Auchan margarin 80 g
só 20 g
hozzávalók az előfőzéshez
víz 2 l
szódabikarbóna 2 evőkanál
hozzávalók a sós "pancshoz"
só fél evőkanál
Auchan bio rizsliszt 2 evőkanál
víz 80 g
A hozzávalók megvásárlásáért látogass el Online Áruházunkba!