Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Tápláló uzsonna - gazdag csirkés szendvics

Jön az iskola, itt az uzsonnaidő. Ebben én régimódi nézeteket vallok, a legjobb uzsonna valamilyen finom szendvics, mellé egy alma, és hozzá egy kis termosz jó meleg tea. 

Én magam kétfajta szendviccsel jártam végig az iskolapadban töltött tizenkét esztendőt. Az első nyolc évben vajas-pirosaranyas, esetleg gulyáskrémes kenyeret majszoltam. (Ez Marosvásárhelyen történt, ahol ezek a tubusos csodák kicsit többet jelentettek önmaguknál, nekem egyszerre volt bennük az űrkorszak üzenete, Magyarország, és persze az ételizesítő enyhén konzervízű umami bombája – ezen a téren a gulyáskrém nagyobbat ütött, azt jobban szerettem. A második négy év Szombathelyen viszont maga volt a bőségben dúskálás, minden áldott nap téliszalámi, vékonyra szelt savanyú uborka és ementáli sajt volt a kenyérben, ez az ízkombináció is olyan élesen beleégett az ízelelőbimbóimba, hogy bármikor fel tudom idézni. (Érettségi után aztán jó tizenöt évig nem is nagyon tudtam téliszalámit enni, az olasz szalámikon keresztül sikerült később visszatalálni hozzá, de ez egy másik történet.)

Ha viszont szendvics, az a jó, ha gazdag, és az a jó, ha megeszik a delikvensek, sőt, nemcsak, hogy megeszik, hanem szükség szerint elég erőt is tudnak meríteni az esetleg éppen nem annyira szeretett menzafogások okozta megrázkódtatások átvészelésére is. Tapasztalataim szerint a legjobb ilyen jolly joker a sülthagymás-sültcsirkés szendvics. Eredetileg a vasárnapi csirkesült adta hozzá az ürügyet és alapanyagot (a hétfő úgyis olyan nap, amikor elkél a jó szendvics adta bátorító energia), de később aztán önálló életre kelt, direkt szendvicsbetét céljára kezdtem hagymás csirkemellet sütni, már csak azért is, mert nagyobb adagban készítve több napra elég szendvicsbetéthez lehet így jutni.

A szendvics csirkemellből készül, gyakorlatilag egy felszeletelt, aztán a hagymás szaftban kihűlt és finoman megkocsonyásodott csirkemell pecsenye. 

Egy közepes csirkemellhez (lehet filé, de lehet egész csontos bőrös csirkemell is – mert ez jobban aszpikosodik) egy szép nagy hagyma és három-négy evőkanál vaj kell. A csirkemellet meg kell sózni, borsozni, kevés curry por, római kömény és paprika is kerülhet rá, sőt, pár csepp szójaszószt is elbír. A hagymát fel kell szeletelni, és ezzel túl is vagyunk az előkészületeken.

Egy serpenyőben (vagy, ha több csirkemellel dolgozom, akkor vaslábosban) habosra hevítem a vajat, aztán gyorsan körbesütöm benne a csirkét. Az a jó, ha már kezd pirulni, de még nem túl sötét. Ha már szépen körbesült, kiveszem a serpenyőből, a serpenyő alatt elzárom a lángot, és beleszórom a hagymát a vajba, aztán szépen körbeforgatom. (Néha libazsírt használok vaj helyett, de olyan is van, hogy kombinálom a vajat és a libazsírt.) Ráhelyezem a húst a hagymára (ha egész csirkemell, akkor bőrével lefele, ha filé, akkor mindegy, hogyan), öntök rá egy fél ujjnyi vizet, mellé dobok egy babérlevelet, aztán beteszem a sütőbe száznyolcvan fokra. A filének általában tizenkét perc elég, az egyben hagyott csirkemellnek elkel húsz-huszonöt perc is. 

Ha letelt az idő, kettévágom a húst, akkor jó, ha már majdnem egészen átsült, de még gyöngyház színű a hús belseje. Ekkor, ha kell, lefejtem a csontról, aztán a legélesebb késsel, nagyon-nagyon vékony szeletekre vágom. Nem kell megijedni attól, hogy még nem sült teljesen át, a cél, hogy a hagymás sült szaftban készüljön el, és szépen magába szívja. A húst visszateszem a serpenyőbe, átkeverem a forró szafttal, pár szelet friss vajat teszek a tetejére, és öt percet még visszateszem a sütőbe, amit két perc után tulajdonképpen el is lehet zárni, a vékony hússzeletek gyorsan készre sülnek a hagymás szaftban.

Most kell a lelkierő, hogy kóstolás után ne csináljon mindjárt magának is egy szendvicset az ember. Nem, ez a gyerekeké, át kell önteni az egészet egy alkalmas tartóba, hagyni kell kihűlni, aztán be kell tenni a hűtőszekrényebe. A szendvicsbetét alapja ezzel elkészült, napokig használható.

A szendvics maga ezek után már gyerekjáték, egy szelet kenyérre kerül a hús, halmozhatjuk gazdagon vagy spórolósan, arra pár szelet paprika, savanyú vagy friss uborka, paradicsom, esetleg egy kevés reszelt sajt is kerülhet még rá – nyilván a lehetőségek végtelenek, ha úgy tartja kedvünk, akár sült szalonna szeletekkel is gazdagíthatjuk, és elindulhatunk a klubszendvicsek irányába – de ez uzsonnának általában már túlzás.

Hozzávalók: egy csirkemell, egy hagyma, négy evőkanál vaj, esetleg libazsír, só, bors, babér, tetszés szerint egyéb fűszerek.

Dragomán György, író

Dragomán György
író
Tudj meg többet