Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Gyömbéres narancsszörp

A gyömbér és narancs nagyon szépen illenek egymáshoz, a gyömbérszörp és a narancsszörp is gyorsan és könnyen elkészíthető ital, a kettő kombinációja viszont sokkal több lesz, mintha csak összekevernénk a két külön szörpöt, a narancs enyhén kesernyés könnyed édessége csodálatosan kiegészíti a gyömbér erejét.

Sokat kísérleteztem, amíg rátaláltam a legjobb megoldásra, a módszer az, hogy előbb egy gyors gyömbérinfúziót készítünk, aztán ebben lassan kiáztatjuk a narancs héját, leszűrjük, aztán narancslével gazdagítjuk és fényesítjük az italt.

Egy liter szörphöz egy kisebb, marokba rejthető darab gyömbér és két kezeletlen héjú narancs kell. 

Először hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért, készítsük el a gyömbérinfúziót.  Ez úgy készül, hogy a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, éppen csak egy kicsit megsózzuk, aztán összekeverjük százötven gramm cukorral, negyedórát állni hagyjuk. 

Ez alatt érdemes meghámozni a narancsot, késsel vagy zöldségpucolóval, a lényeg, hogy minél vékonyabban, úgy, hogy minél kevesebb kerüljön a héj alatti fehér részből a héjcsíkokra.

Öntsük fel a gyömbért négy deci forró vízzel, keverjünk raja egyet, aztán vágjunk egy negyedórát. Ha megvan, szűrjük le, a leszűrt gyömbérre öntsünk ismét egy négy deci vizet – kicsit olyan ez, mint a sörözésnél a máslás, a gyömbér így ezzel a dupla áztatással jobban kiadja az erejét, és kevésbé lesz csípős az infúzió. 

Amíg a gyömbér másodszor is ázik, forrázzuk le gyorsan a narancshéjat, hogy elvegyük az első keserűségét (ilyenkor én mindig a zöld tea készítésre gondolok, ott is el szokás önteni az első forrázatot, azt úgy hívják, a sárkány lehelete – az első narancshéj-forrázat is ilyen, az aranysárkány leheletének hívom magamban.)

Ha a gyömbér másodszor is kiázott, szűrjük le, és keverjük össze az első szüretet a másodikkal.

Ez a gyömbérinfúzió, ebben fogjuk áztatni a narancshéjat.

A narancshéjnak idő kell, hogy kiadja az erejét, először melegítsük fel az infúzióban, éppen csak gyöngyöző forrásig, aztán hagyjuk lefedve pihenni huszonnégy órát, de előtte még keverjük hozzá a narancsok kipréselt levét.

Másnap aztán szűrjük le és kóstoljuk meg, persze nem önmagában, hanem gyöngyöző hideg szódához keverve. 

Aki édesebben szereti, az adjon hozzá még cukrot vagy mézet, akinek meg túl édes volna, az egy kevés citromlével szelídíthet rajta.

Én a hűtőszekrényben szoktam tartani, ha nem innánk meg napok alatt, akkor egy-két hétig biztosan elállna.

Persze tartósítani is lehet, akkor forrón kiforrázott üvegekbe kell szűrni és egy kevés nátrium-benzoátot kell szórni a tetejére. 

(Másik megoldás, hogy egy-két cent vodkát keverünk hozzá, de ezt a módszert inkább csak akkor használjuk, ha mindenféle huncut koktélokat tervezünk a gyömbéres narancsszörpünkkel – tört jégen, rummal és szódával és egy citromkarikával például nagyon-nagyon finom.)

A megmaradt gyömbért és narancshéjat érdemes kristálycukorban eltenni, így kiszárítani, aztán porrá darálva nagyon jól használható süteményben és kalácsokban.

 

Hozzávalók: egy kisebb maroknyi gyömbér, két narancs héja és leve, 8 dl víz, 150 gramm (vagy több) cukor, só, esetleg méz és citromlé.

Dragomán György
író
Tudj meg többet