Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Variációk dinnyére: 11+1 szuperizgalmas recept a szezonra

A dinnyeszezon valószínűleg szinte minden magyar ember nagy kedvence, és kevesen vannak, akik ne imádnák akár a nagy zöld, akár a pici sárga vagy bármelyik másik változatát. A legjobb és leggyorsabb persze magában nekiesni, és gyorsan eltüntetni akár a 10 kilós gyümölcsöket is, de a változatosság, mint tudjuk, gyönyörködtet, így mindenképp érdemes lehet kipróbálni más módokon is, hiszen elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyire fel tud dobni akár egy sós főételt vagy egy grillpartit is. Induljon a buli!

Fetás-görögdinnyés pálcikák 

A tökéletes vendégváró falatkák, amelyekhez nincs is másra szükség, mint kockákra vágott uborkára, dinnyére, fetára, friss mentára és néhány csepp olívaolajra.


Sárgadinnyés-kéksajtos-sonkás pálcikák

A görögdinnyés változathoz hasonlóan izgalmas vendégváró, éhségűző falatkák, amit szintén végtelenül egyszerű elkészíteni. Kockázzuk a sárgadinnyét, a kéksajtot, majd a hosszában félbevágott prosciutto sonkával és friss bazsalikommal összetűzzük. 


Sárgadinnye-mozzarella nyársak

Ha a kéksajtot mozzarellára cseréljük, akkor egy kicsit olaszosabb hangulatú vendégváró pálcikát kapunk. Érdemes lehet többféle sárgadinnyét kombinálni, a végén pedig egy lime-os-mézes öntettel meglocsolni, és friss bazsalikommal tálalni. Receptvideó ITT található hozzá.


Sárgadinnye gazpacho

Egy frissítő leves, amit főzni sem kell, csak néhány hozzávalót krémesíteni egy botmixerrel. Na jó, ha szeretnénk, akkor 2-3 percre bekapcsolhatjuk a tűzhelyet és piríthatunk hozzá feketeerdő/prosciutto sonkát. 

Hozzávalók: 1 sárgadinnye, 1 kisebb uborka, 1 salottahagyma vagy újhagyma, 4-5 db sárga koktélparadicsom, pici lime-lé és méz, 1-1,5 dl olívaolaj, csipet só, pár szelet prosciutto sonka 

Elkészítés: krémesre pürésítjük a hozzávalókat, fokozatosan hozzáadva a végén az olívaolajat. A sonkát forró serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, és a sült sonkával és kockákra vágott uborkával és sárgadinnyével tálaljuk.

Görögdinnyéből is készülhet gazpacho, ekkor lilahagyma, uborka, paradicsom, kápia paprika, menta, só, bors, olívaolaj mehet hozzá egy pici vörösborecettel.


Sárgadinnyés toast

Miért is ne kerülhetne a reggeli klasszikus kenyérfeltétek helyére a dinnye? A már mutatott prosciutto-sárgadinnye-bazsalikom kombináció itt is megállja a helyét, egy kis ricottával kiegészítve. 


Fetás dinnyesaláta

A nagy klasszikus görögdinnye-fetasajt páros, ami nemcsak előételként, de főétkezésként is tökéletes. Az elkészítése végtelenül egyszerű: az uborkát, fetasajtot és a dinnyét felkockázzuk, majd tetszőleges zöldsalátára (jégsaláta, bébispenót, madársaláta) halmozzuk őket az olajbogyóval együtt. A végén pedig friss mentával és lime-os öntettel tálaljuk, amelyhez olívaolajat, kis mézet, mentát, lime-ot, sót és borsot keverünk össze.

Sárgadinnye-saláta prosciutto sonkával 

És igen, a sárgadinnye és sonka párosa salátában is megállja a helyét.

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 csomag Auchan madársaláta

  • 1 csomag Auchan prosciutto sonka

  • 1 csomag Auchan mozzarella

  • Egy fél sárgadinnye – és hozzá egy gyümölcsformázó a csinos kis golyók formázásához

  • 1 fej lilahagyma

  • Balzsamecetkrém

  • Friss bazsalikom

  • Öntet: Auchan olívaolaj, balzsamecet, só, bors, Auchan szárított bazsalikom és oregano

Elkészítés: A sárgadinnyét vagy kockákra vagy pedig gömb alakúra vágjuk/vájjuk, szeleteljük a lilahagymát, majd összeállítjuk a salátát a képen látható módon vagy a fantáziánk szerint, és tálaljuk – a végén egy kis balzsamecetkrémmel és friss bazsalikommal díszítve.

További izgalmas salátarecepteket találtok ITT és ITT.


Grillezett garnéla és dinnyenyársak

Igazi villantós villámvacsora (vagy ebéd), aminek különlegessége egyszerűségében rejlik, hiszen néhány alapanyag és fűszer izgalmas kombinációjáról van szó, mint a koriander és a lime. Receptvideó ITT található hozzá.


Görögdinnyesalsa grillezett csirkemellel

A nyár a salsák évszaka, amikor érdemes bármilyen friss idénygyümölcsből ilyen izgalmas köretet készíteni a baracktól a dinnyéig. A salsák alapja általában egy uborka kockákra vágva, ugyanannyi mennyiségű gyümölcs kockákra vágva, egy lilahagyma kockázva, olívaolaj, só, bors, pici méz, lime-lé és friss koriander vagy más fűszernövény. 


Dinnyepizza 

Mert a pizza nemcsak paradicsomos-sajtos lehet, de akár dinnye alapra is pakolhatunk friss gyümölcsöket egy kis kókuszos-ricottás krémmel és tört mandulával együtt. Igazi nyári uzsonna vagy desszert, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak. A ricottás krémhez csak ricottára, ízlés szerinti édesítőre és kókuszreszelékre van szükség.

Frissítő mentás-lime-os dinnyefagyi

A cukros, bolti fagyik helyett érdemes otthon néhány hozzávalóból magunknak készíteni egészségesebb változatokat, amelyek a piciknek is adhatók. Egy frissítő görögdinnyefagyihoz nincs is másra szükség, mint kimagozott dinnyére, egy pici lime-lére és friss mentára, amelyeket összeturmixolva önthetünk is a formákba, hogy aztán 2-3 óra múlva már vígan hűsíthessük velük magunkat. 


Pikáns dinnyemargarita 

És a végére egy izgalmas koktél, ha már unjuk a rozéfröccsöt vagy szeretnénk feldobni a kertibulik hangulatát: picit csípős, picit édes, picit sós dinnyemargarita! Receptvideó ITT található hozzá.


Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet