Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Segítség, home office-ban van a család!

Vannak olyan élethelyzetek, mikor a család hetekig össze van zárva: a szülők otthonról dolgoznak, a gyerekek iskola, óvoda helyett a lakásban töltik a napjukat. Ilyen a mostani pandémiás helyzet vagy akár a vírus nélküli szünetek is. A világjárvány sok mindent megváltoztatott: a nappalikból irodák, óvodák lettek, a konyhák étteremmé alakultak. Egyszerre kell dolgozni, sütni, főzni, gyerekekkel tanulni, játszani, kutyát sétáltatni.

Sok ember számára megnyugvást jelent a konyhában eltöltött idő, de van, aki kifejezetten irtózik a gondolattól: jön egy új nap, mikor ki kell találni, hogy mit is főzzek két tárgyalás között a gyerekeknek. 

Egészen biztos, hogy ez az időszak igazi kihívás elé állít mindenkit. 

Tervezz, hogy spórolj! 

C:\Users\kohar\OneDrive\Dokumentumok\Auchan receptek\home office - cikk 1.jpg

Az előre megtervezett heti menü nagy segítséget jelent az egész család számára. A tervezésbe érdemes bevonni a család apraja-nagyját, így elkerülhetjük az asztalnál a „jaj, én mégsem szeretem a tökfőzeléket” harcot. A tervezés fázisában ragadjunk papírt, ceruzát, és írjunk bevásárlólistát. Ezzel megelőzhetjük, hogy kifogyjon a hűtőből, kamrából bármilyen fontos alapanyag. Ráadásul a listának köszönhetően tudatosan vásárolunk, azt vesszük meg a boltban, amire valóban szükségünk van. Előnye továbbá a tervszerű vásárlásnak, hogy akkor megyünk boltba, amikor valóban fontos. Ma már ezt a vásárlást a nappalinkban ülve is elvégezhetjük, hiszen számtalan helyről rendelhetünk online. Én azért szeretem ezt a módját a „shoppingolásnak”, mert nem kell tömegbe mennem, ráadásul a cipekedést is megúszom. Az Auchan webáruházában egy helyen mindent meg tudok venni, amire szükségem van a kisfiam tejmentes, a nagylányom gluténmentes diétájához, és minden mást is megtalálok a háztartáshoz.

Érdemes gondolni arra is, hogy adódhatnak váratlan helyzetek: becsúszik egy plusz munka, nyűgösek a gyerekek, főzés helyett inkább játszani kéne. Ezekre az eshetőségekre tartsunk otthon félkész élelmiszereket a spájzban vagy a fagyasztóban. Természetesen, ha van rá lehetőségünk és mi tudjuk beosztani az otthoni munka mellett az időnként, akkor összeköthetjük a játékidőt a konyhai feladatokkal, és bevonhatjuk a sütésbe, főzésbe a gyerekeket is. Ez mindig jó móka, csak időigényes. Jó, ha van a tarsolyunkban olyan recept, amit együtt el tudunk készíteni, persze ehhez szükséges, hogy legyen hozzá alapanyag is. 

Tervezz, hogy végezz! 

A menüt igaz, hogy együtt tervezzük, de irányítsuk tudatosan. Nálunk mindenki szereti a pörköltet és a palacsintát: egyik nap készülhet pörkölt nokedlivel, majd következő nap a pörkölt könnyedén alakulhat át egy botmixer segítségével tökéletes palacsintatöltelékké egy könnyed leves mellé. Vagy akár épp a pörkölt lehet az alapja a másnapi gulyáslevesnek. Ha nagyon nagy mennyiséget sikerült főznünk belőle, akkor nyugodtan mehet egy része a fagyasztóba vésztartaléknak. 

Ha valami kelt tésztára, pizzára, lángosra, kalácsra vágyunk, de sűrű a napunk, használjuk a kelesztéshez a hűtőt. A bedagasztott tésztát tegyük nyugodtan kelni a hidegre órákra, amíg mi dolgozunk, aztán már csak a formázásról, sütésről kell gondoskodnunk egy rövid szünetben. 

Sokszor egy egyszerű köretcsere is teljesen újjá tud varázsolni egy második fogást, az unalmas zöldséglevesből pedig másodpercek alatt kész lehet a krémleves. 

Mi lesz a desszert? 

Szerintem a kérdés mindenki számára ismerősen cseng. Még el sem kezdjük az ebédet, már elhangzik a kérdés a gyerekek (és időnként a felnőttek) szájából. De két online megbeszélés között kinek van ideje még desszertet is készíteni?! Annak, aki egy tartalmas leves után desszertet készít második fogásként. Amikor általános iskolába jártam, időnként úgy éreztem, hogy igazán klassz dolog ez a suli. Olyankor mindig túrógombóc, mákos tészta, máglyarakás vagy a mindenki legnagyobb kedvence a piskóta csokiöntettel volt az ebéd. Olyan gyorsan soha nem kanalaztuk a májgombóclevest, mint azokon a napokon. És a desszert sem hiányzott. Természetesen érdemes törekedni a mindennapokban a kiegyensúlyozott táplálkozásra, ez a korlátozások alatt még fontosabb, hiszen sokkal kevesebbet mozgunk. Az idénygyümölcsöket, -zöldségeket építsük be a napi menü részeként, de alkalmanként engedjünk a csábításnak, és legyen néha gyereknap. 

C:\Users\kohar\OneDrive\Dokumentumok\Auchan receptek\home office piskóta1.jpg

Gyerekekkel a konyhában 

C:\Users\kohar\OneDrive\Dokumentumok\Auchan receptek\home office - cikk 2.jpg

A legtöbb kisgyerek kedvenc helye a konyha és biztosan ott sertepertélnek a lábunk alatt akkor is, ha éppen nagyon nem alkalmas. A nagyobb gyerekek, a kamaszok legszívesebben akkor látogatják a lakás ezen helységét, ha a gyomruk arra viszi éppen őket. Szerencsére biztosan tudunk találni olyan recepteket, amik egyaránt megmozgatják a kicsiknek és a nagyoknak a fantáziáját is. Nálunk ilyen étel a nudli és a linzer. Az apró és kamasz kezecskék hatalmas összhangban tudják sodorni, pödörgetni a krumplis tésztát, szaggatni a linzert. Persze készüljünk fel lelkileg a csatatérre, előre eddzük meg az idegeinket, készítsük ki a felmosórongyot, és engedjük át a konyhát. Ha nagyon szerencsések vagyunk, talán a takarítás részébe is sikerül pár perc erejéig bevonnunk őket. 

A közös főzőcskézés az egyik legjobb módja az otthoni csapatépítésnek: a közös munka, a közösen elfogyasztott ételek, az együtt töltött minőségi idő, az önfeledt szórakozás és játszva tanulás mindenki számára feledteti a nehéz időszakot. 

C:\Users\kohar\OneDrive\Dokumentumok\Auchan receptek\home office túrógombóc 2.jpgOkos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet