Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Piros alma, mogyoró: mi kerüljön a gyerekek csizmájába?

Az év vége közeledtével megszaporodnak az olyan ünnepek, amelyeken hagyományosan egy zsák édességgel halmozzuk el a gyerekeket. Ilyen lehet ugye a hazánkban is egyre népszerűbbé váló Halloween, amelyet hamarosan követ a Mikulás, majd pedig a Karácsony. Sajnos vagy nem sajnos, az tény és való, hogy mára a csokoládé, édesség ajándékozása annyira a mindennapok (vagyis a jeles napok) része lett, hogy már el sem gondolkozunk rajta, hogy ez vajon miért van így, hogy lehetne-e vagy érdemes lenne-e egyáltalán ezen változtatni.

 

Már csak azért is, mert valójában már nemcsak az ünnepeknek, de a hétköznapoknak is szerves része a cukorfogyasztás. Nemcsak az édességeknek köszönhetően, hiszen számtalan olyan termékben is van hozzáadott cukor, amelyekről talán nem gondolnánk, legyen az egy ketchup, kenyér, virsli vagy az egyébként egészségesnek és kisgyermekeknek (akár pici babáknak) marketingelt bio termékek. Ezeknek is köszönhetően a gyerekek akár a három-négyszeresét is megeszik naponta az ajánlott fogyasztási mennyiségnek hozzáadott cukrokból. Sőt, ha ehhez hozzávennénk a szabad cukrokat, akkor igencsak magas számot kapnánk - ebbe a kategóriába tartoznak a hozzáadott cukrokon kívül például azok a cukrok is, amelyek a gyümölcslevekben, pürékban vannak.

És hogy mennyi is az annyi? 

Az ESPGHAN kiadványa szerint 2-18 éves gyermekek számára a teljes napi energiabevitel maximum 5%-a származhat szabad cukrokból. Ez azt jelenti, hogy:

 • 2 éves kor alatt teljes mértékben kerülendők a szabad cukrok (igen, így a gyümölcslevek, pürék és mindenféle cukorka, csoki, keksz is)

 • 2-4 éves kor között 15-16 gramm

 • 4-7 éves kor között 18-20 gramm

 • 7-10 éves kor között 22-23 gramm

 • 10-13 éves kor között 24-27 gramm

 • 13-15 éves kor között 27-32 gramm

 • 15-19 éves kor között 28-37 gramm 

ajánlott. Ehhez képest azt láthatjuk a kutatások szerint, hogy már a kisbabák is az ajánlott mennyiség sokszorosát kapják naponta (ami 1-3 évesek esetében átlagosan 34 gramm lenne). Ezen pedig csak úgy változtathatunk, ha tudatosan választunk számukra ételeket, és a saját étkezési szokásainkon is változtatunk, ha szükséges (és ha kell, szakember segítségével - ebben többek között én is segítek családoknak).

Miért fontos erről beszélni? 

Ahogy az ESPGHAN kiadványa is kiemeli, a szabad cukrok túlzásba vitt fogyasztása számos egészségügyi kockázattal járhat – főleg, ha ilyen pici kortól válik ez a mindennapok részévé. Így hozzájárulhat a fogak romlásához, elhízáshoz, cukorbetegség kialakulásához, emésztési problémákhoz és negatívan befolyásolhatja a tápanyagellátottságot is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nagyon sokszor, amikor egy kisgyerek egész nap issza a gyümölcslevet, akkor ez az egyik fő oka annak, hogy ebédnél/vacsoránál csak piszmog az étellel, és nem eszik „rendes” ételt, azaz mikrotápanyagokban gazdag, makrotápanyagokban pedig kiegyensúlyozott fogásokat. 

 

Ne essünk egyik végletből a másikba sem

Persze a fentiek nem jelentik azt, hogy a csokimikulás az ördögtől való lenne, sőt! Érdemes erre az időszakra egy olyan lehetőségként tekinteni, amikor megmutathatjuk, hogy hogyan lehet az ilyen ételek mértékletes fogyasztását az életünk részévé tenni (2 éves kor felett – alatta valóban érdemes ezeket lehetőség szerint szinte teljesen kerülni). Ehhez természetesen az első lépés a példamutatás, és hogy a hétköznapokon ne igazán tartsunk otthon csokit, cukrot, gyereknasit. Ilyen alkalmakkor viszont ne is csináljunk belőle nagy ügyet, ne tiltsuk és bélyegezzük meg őket azzal, hogy a csoki rossz, egészségtelen. 

Nagyon fontos, hogy mi magunk is egészséges viszonyt ápoljunk ezekkel a nassolnivalókkal, ne együnk meg a kamrában titokban két tábla csokit, az ilyenkor kapott édességeket pedig osszuk be. Ne jutalomként kínáljuk őket (majd ehetsz belőle, ha jó leszel), hanem egy-egy kiegyensúlyozott fogás részeként, azzal egyidőben. 

 

A csokihegyeken túl…

A jeles napokon édességek ajándékozása nem egyidős a történelemmel, így az sem törvényszerű, hogy minden generáció úgy nőjjön fel, hogy ajándékként egy zsák édességet kapjon. Ehhez pedig az a legjobb, ha a saját otthonunkban kezdünk el figyelni, és olyan ehető meglepetéseket keresni, amelyek nemcsak egészségesek, hanem közben még izgalmasak és egészségesek is, hiszen, ha a kezdetektől ezeket szokják meg a picik, akkor ez is lesz a természetes számukra. 

Csak néhány példa, hogy mit adhatunk csoki és cukorka helyett akkor, ha szeretnénk figyelni ilyenkor is a gyermekeink hosszú távú egészségére:

 • Olajos magvak, mint a dió, mogyoró, pekándió, kesudió, makadámdió

 • Magvajak, akár otthon készítve. A 100% kesuvaj vagy mandulavaj igazi ünnepi finomság lehet

 • Gyümölcsök – főleg a nem mindennap fogyasztott, hanem drágább vagy egzotikusabb gyümölcsök, mint mondjuk a mangó, ananász, áfonya vagy málna. 

 • Aszalványok mint a datolya, vörösáfonya, sárgabarack 

 • Fentiekkel készült picit különlegesebb házi muffinok mint például kesuvajas-vörösáfonyás muffin masnival átkötve

 • És ne feledjük, hogy nem csak az ehető ajándékok léteznek – hozhat a mikulás egy könyvet is.

 

Összegzés 

Amíg a cukor régen ritkaság volt, addig mára mindenhol ott van, így a gyermekek hozzáadott cukrokból az ajánlott mennyiség sokszorosát fogyasztják a mindennapokban is. Pedig az első két életévben érdemes teljes mértékben kerülni a hozzáadott cukrokat (így csokikat, nasikat), majd kétéves kor felett a cél már a tudatos és mértékletes fogyasztás megtanítása – példamutatás által. Ehhez egyrészt remek lehetőséget teremtenek például a közösségben vagy ünnepekkor való találkozások ezekkel az ételekkel, amelyek azt üzenik, hogy van helyük az életben és az étrendben, és lehet élvezni a fogyasztásukat. Ugyanakkor mivel ezek a találkozások elkerülhetetlenek, otthon figyelhetünk tudatosan is arra, hogy magas cukortartalmú ételek helyett akár másfajta ajándékok kerüljenek a csizmába, mint például olajos magvak, házi magvajak, aszalványok vagy egzotikus gyümölcsök, amelyek egyszerre ünnepiek, finomak, mégis egészségesek. Az egyik legnagyobb ajándék talán éppen az, hogy egészséges étkezési szokásokat adunk át a gyermekeinknek. Ne feledjük: azok az életmódbeli döntések, amelyeket mi hozunk meg ma, azok határozzák meg egy életre a következő generáció egészségi kilátásait.  

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

 

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet