Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Nyári (fitt) forma egész évben: 10 tipp a fenntartható, egészséges életmódért

Itt az ősz, amivel együtt lassan előkerülnek a melegebb ruhadarabok is. A nyári habzsi-dőzsi után sokan tapasztalják, hogy egy számmal összementek a tavalyi farmerek, és megfogadják, hogy most itt az ideje komolyan venni az életmódváltást. Megint mások a többet takaró ruhákkal egyidejűleg úgy vannak vele, hogy most végre kevésbé kell figyelni, mint nyáron – aztán majd januárban kapnak észbe, hogy hoppá, most itt az ideje komolyan venni az életmódváltást… ami aztán a túl drasztikus módszerek miatt 2-3 hét után a tavaszi napsugarakig megint a polcra kerül.

Hogy mi a közös a fenti esetekben? A „majd” kergetése („majd januártól figyelek”) és a kiegyensúlyozottság, élvezhetőség, fenntarthatóság hiánya, ami miatt szinte minden esetben borítékolható a kudarc hosszú távon. Azaz egy ördögi körbe kerülünk, amiből évre-évre egyre nehezebb kitörni, hiába próbálunk ki újabb és újabb divatosnak hangzó diétákat, hiába mellőzzük egyszer a szénhidrátokat, utána a zsírt (meg a laktózt és a glutént) vagy eszünk csak 16 óránként - valami mégsem működik. Az egyik legfőbb oka ennek – ahogy dr. Lukács Liza is írja - , hogy ugye sokan az életmódváltást („diétát”) úgy képzelik el, hogy „akkor majd ehetnek ezt vagy azt, ekkor vagy akkor, így vagy úgy. Ezért nem is a kitűzött dátum ilyenkor a lényeges, hanem az addig fennálló idő, vagyis a „most még lehet, de utána már nem”. És ahogy a táplálkozáspszichológus is megjegyzi: aki így akar nekikezdeni, az felejtse el az egészet, ne akarjon még egy kudarccal gazdagabb lenni.

Mit tegyünk hát, ha szeretnénk kialakítani egy valóban fenntartható egészséges életmódot?

1. Felejtsük el a szélsőségeket és divatdiétákat

…amelyek a valódi élettel a legtöbbször teljesen összeegyeztethetetlenek, és nem veszik figyelembe, hogy például gyerekeink vannak, hogy milyen életszakaszban tartunk, hogy a családban történt egy betegség, hogy most húzósabb időszakon megyünk keresztül vagy, hogy ilyen-olyan eseményre járunk. Arról nem is beszélve, hogy az egysíkú diéták nemcsak a saját családunktól szeparálhatnak el (és nullázhatják le sokszor a szociális életünket), de ingeréhséghez és sóvárgáshoz is vezethetnek, amelyeknek a vége szinte kivétel nélkül az lesz, hogy 2 hét után ott találjuk magunkat este 10-kor a hűtő előtt, amiből szinte mindent megettünk…. egyszerre.

2. Maradjunk a realitások talaján

Igen, a fitness modellek és a színészek fittek, csinosak és (irreálisan) alacsony a testzsírszázalékuk – de hát nekik ez a munkájuk, ebből élnek, hogy így néznek ki. Nemcsak felesleges, de frusztráló is olyan célokat kitűznünk, hogy úgy nézzünk ki, mint azok, akik egész nap ezzel foglalkoznak. Ehelyett célozzunk be egy egészséges és fitt formát, amit szenvedés nélkül fent tudunk tartani egész évben, és ami nekünk megfelel. Mindenkinek más a testalkata, érdemes ezt is elfogadni. És ha már célkitűzések: ha eddig nem sportoltunk semmit, akkor ne akarjunk heti hétszer járni, és ne akarjunk minden nap főzni akkor sem, ha eddig nem tettük. Kezdjük heti 1-2 alkalommal, majd fokozatosan növeljük, így elkerülve a kiégést és a feladást.

3. Kiegyensúlyozottság

Azaz ne kerüljünk semmilyen tápanyagcsoportot, hiába szól erről minden diéta; mind a zsírok, mind a szénhidrátok fontosak a testünk optimális működéséhez – ahogy a fehérjék is, bár nem akkora mértékben, mint ahogy azt a fehérjepor-reklámokból látni szoktuk.

Kizárás, kerülés helyett az arányokra figyeljünk: tányérunk nagy részén (felén) legyenek zöldségek, gyümölcsök; a negyedén valamilyen jó szénhidrátforrás, a másik negyedén pedig valamilyen jó fehérjeforrás – és ne feledkezzünk meg kis mennyiségben a jó zsírokról sem. Ez a tányérelv.

 

Mindennek az alapja - zöldségek és gyümölcsök:

Szénhidrátforrások:

Jó zsírok:

Jó minőségű fehérjeforrások:

4. Élvezhetőség, ízek és változatosság

A kiegyensúlyozottság mellett a legfontosabb az ízek és az élvezhetőség! Ha nem tudjuk élvezettel enni a fogásokat (lásd: pufirizs és csirkemellsonka vagy abonett), akkor lutri az egész. Az étel és az étkezés az élet legnagyobb élvezeti értékei közé tartozik, így ne sajnáljuk az időt új konyhák, ízek felfedezésére, kipróbálására és a konyhában történő kísérletezésre. Használjunk bátran szárított és friss fűszernövényeket, aromás fűszereket, hagymát, citromot, lime-ot, eceteket, amelyek életre keltik a legunalmasabb salátákat is!

5. Felejtsük el a bűnözés szót

A csalónapokkal és bűnözéssel nemcsak az a gond, hogy erkölcsileg minősítik az étkezéseket (azaz negatív érzelmek fognak hozzájuk tartozni), de ugyanott leszünk velük, ahol a part szakad, azaz a „majd” problémájánál. Most nem ehetek csokit, de majd hétvégén csalónapot tartok, és akkor igen. Ahelyett, hogy bűnként vagy csalásként tekintenénk gyerekkori kedvencekre vagy egy szelet csokira, inkább tudatosan tervezzük be az étrendbe őket, és tanuljuk meg mérsékelten fogyasztani. Ne feledjük, az egészséges étkezés elsősorban mérsékelt, amelynek során annyit eszünk, amennyire valóban szükségünk van biológiailag. Ha szükségét érezzük több tábla csoki vagy 2 doboz jégkrém elfogyasztásának, ott érdemes megvizsgálni az esetleges pszichológiai éhségeket, amelyeket ilyen módon igyekszünk csillapítani.

6. Türelem és rugalmasság

Nincs olyan, hogy egyszer csak elérem a tökéletes, egészséges életmódot, és akkor innentől hátradőlhetünk. Ez egy út, amelyen folyamatosan tanulunk, amely teli lesz hibázásokkal, felismerésekkel, korrigálásokkal, az aktuális élethelyzethez való igazodással. Hiszen ahogy Vekerdy tanár úr is mondta: dogmák és fix elvek (vagy szigorú diétás szabályok) szerint élni látszólag könnyű, hiszen mindenre megvan a betanult megoldás, végül mindig rájövünk, hogy az élet mégsem így működik, hiszen valami mindig közbeszól, ami miatt változtatunk kell. Ha ezt elfogadjuk, ha türelmesek vagyunk magunkkal, ha hajlandók vagyunk folyamatosan alkalmazkodni az új helyzetekhez és rugalmasan kezelni az életmódunkkal kapcsolatos elveinket, akkor ez egy kihívásokkal teli, de annál tanulságosabb és izgalmasabb út lesz, amelyen folyamatosan fejlődünk és tanulunk.

A cikk végén kimondhatjuk: nincsenek titkok, nincsenek csodamódszerek, amivel a tuti téli/nyári formáért tehetünk – mármint az olyan egészséges, számunkra ideális testalkatért, amit egész évben fenntarthatunk – görcsölés, stressz nélkül úgy, hogy az egészségünk rombolása helyett (divatdiéták) a hosszú távú egészségi céljainkat is szoláljuk, jól érezzük magunkat a bőrünkben. Létezik viszont a valóban fenntartható és élvezhető életmód, amelynek kialakításának elkezdésére a legjobb idő mindig a most.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet