Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Nyaralás alatt is fitten: így ússzuk meg plusz kilók nélkül a vakációt

Javában tombol a nyár – a felhőtlen kikapcsolódás, szórakozás, nyaralás, na és persze a rozéfröccs hónapjai, amikor végre kicsit kiszakadhatunk a mindennapokból és kipihenhetjük az idei év fáradalmait akár egy hazai vízparton, wellness-szállodában, akár tengerparton (már amennyire ugye erre a jelen körülmények között lehetőség van). Ugyanakkor a “hurrá, nyaralunk”-életérzés jegyében, a svédasztalos reggelik vagy strandbüfék bűvkörében meglehetősen gyakori jelenség, hogy az eddigi hónapok során kialakított egészséges életmód rutinját a sutba dobva elengedjük a gyeplőt:

  • Korlátlan fogyasztásos kontinentális reggeli? Próbáljunk ki mindent, ha már úgyis kifizettük!
  • Tízóraira egy lángos? Messze van még az ebéd…
  • Ebédre hamburger és sültkrumpli egy kis sörrel? Naná!
  • Uzsonnára egy kis fagyi? Most csak belefér…
  • Vacsorára pizza, utána egy brownie? Mikor, ha nem most… és hát ilyenkor csak megérdemeljük még azt a pár koktélt, nem igaz? És még egy kilépőt?

Hazatérve pedig meglepve tapasztaljuk, hogy akár 1-2 hetes nyaralás alatt is milyen hirtelen fel tud ugrani jó pár kiló – és mennyire könnyű a hosszú hónapok munkájával elért formát és állóképességet szinte lenullázni, ahonnan nagyon nehéz újra nekiindulni. Természetesen ott van a másik oldal is; ha sokat és tudatosan dolgoztunk az életmódunkon, akkor jelentős stresszforrás is lehet (akár már hetekkel a tervezett utazás előtt), hogy vajon hogyan tudjuk megoldani az egészséges étkezést és a testmozgást a nyaralás alatt? Lesz ott konditerem? És vajon ebben a hamburgerben hány kalória van? És hány gramm szénhidrát?

Akármelyik oldalról (talán túlzás nélkül mondhatjuk: végletről) van is szó, valószínűleg több stresszt fog okozni nekünk az az utazás, amelynek fel kellene tölteni minket. A jó hír, hogy itt is létezik az a bizonyos és sokat emlegetett arany középút. Azaz formában maradhatunk és támogathatjuk nyaralás alatt is a saját egészségünket úgy, hogy közben mégis stresszmentesen tudjuk élvezni a kikapcsolódást, a szórakozást, a finom falatokat és a baráti koccintásokat is. Ehhez gyűjtöttünk most össze 6 tippet nektek.

1. Rutin, célok és hozzáállás

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha már eddigre sikerült kialakítanunk egy olyan egészséges életmódot, amit élvezünk és bármilyen élethelyzetben fent tudunk tartani – mint például egy nyaralás alatt. Ugyanígy nagy segítség, ha határozott céljaink vannak (például egy futóverseny 2 hónap múlva), ami szintén segít pályán maradni és elkerülni a túl nagy kilengéseket.

2. Valódi ételek az útra és az úton

Legyen szó hétköznapokról vagy nyaralásról, az egyik legfontosabb és legbiztosabb támpontunk a valódi ételek fogyasztása lesz. Ezek azok, amelyeket a nagyszüleink is felismernének ételként, és amelyeket nem egy ételgyártó cég gyárt futószalagon a legnagyobb profit reményében. Ilyenek a friss zöldségek, gyümölcsök, tojás, húsok, halak/tengeri herkentyűk, sajt, joghurt, olajos magok, gabonafélék, hüvelyesek – és az ezekből készült ételek. Szerencsére ma már a legtöbb étteremben, szálláson választhatók egészséges fogások, ahogy az útra vagy a strandra is lehet ilyen ételeket csomagolni. Néhány szuper példa:

Olajos magok: Igazi, valódi ételek, amelyek a jó zsírok mellett tele vannak értékes mikrotápanyagokkal is.

Szendvicsek: a klasszikus útravalót is könnyen el lehet készíteni egészségesen. Vaj/margarin helyett használhatunk akár humuszt, ricottát, guacamolét, mogyoróvajat vagy tahinit, párizsi helyett 90% hústartalmú sonkát vagy prosciutto-t, ahogy a sajtokkal is érdemes variálni. Sőt, a paprika-paradicsom kombón túl érdemes lehet gyümölcsökkel is extrázni.

Tonhalsaláta: az örök jolly joker, amely akár kisebb főétkezésként is megállja a helyét menet közben, kiránduláson vagy a strandon is.

3. Tányérelv: kalóriák, grammok helyett csak az arányokra figyeljünk

Az egyik legnagyobb segítség lehet továbbra is a tányérelv – azaz a tányér nagyobb részén legyenek zöldségek, saláták (kisebb részt gyümölcsök), a negyedén valamilyen jó fehérjeforrás, a másik negyedén pedig valamilyen komplex szénhidrátforrás. Azaz nincs gond a tésztával, a krumplival vagy a pizzával – csak ezek a (szénhidrátban gazdag) ételek inkább egy kisebb részét foglalják el a tányérnak, azaz figyeljünk az arányokra.

4. Víz, víz, víz!

Szerencsére ma már közismert, hogy az egészséges életmód a megfelelő vízfogyasztással kezdődik, hiszen testünk legnagyobb része (60%) vízből áll. Kifejezetten fontos erre meleg időben figyelni. Na és persze akkor is, ha a megszokottnál esetleg több alkoholos italt fogyasztunk, hiszen az alkohol is dehidratál, azaz vizet von el a szervezettől. Ugyanakkor érdemes kerülni a folyékony kalóriákat (üdítők, gyümölcslevek), hiszen észrevétlenül rengeteg kalóriát és cukrot tudunk bevinni velük.

5. Mozgás

Erre a témára sem érdemes ráfeszülni, és a megszokott mozgásformákat sok-sok túrázással, városnézéssel, biciklizéssel vagy úszással helyettesíteni. A szervezetünk még meg is hálálja, ha másfajta mozgást is kipróbálunk. Tapasztalat, hogy akár 3-4 hetes út során is fent lehet tartani a fittségünket rengeteg gyaloglással vagy ha úgy jön ki, laza városnéző-környékfelfedező kocogással, amivel ráadásul olyan helyeket is felfedezhetünk, ahova nem feltétlen jutnánk el.

Összefoglalás

A valóban fenntartható és egészséges életmód legfontosabb ismérve, hogy élvezhető és bármilyen élethelyzetben fenntartható, és hogy egyszerre tudjuk tudatosan, de mégis lazán kezelni a dolgokat. A legjobb, hogy ez ma már tényleg szinte mindenhol megoldható egy kis odafigyeléssel, legyen szó balatoni kiruccanásról vagy külföldi nyaralásról. Ha figyelünk a fentiekre és kerüljük a végleteket, akkor biztos, hogy plusz kilók nélkül térhetünk haza; kipihenten, élményekkel telve és újult energiával vághatunk bele a mindennapokba… és persze az egészségtudatos életmódba.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet