Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Nem csak nyulaknak: 3 izgalmas nyári szupersaláta

Szerencsére mostanában már egyre többet hallani az egészséges életmód fontosságáról, és mind többen vannak, akik igyekeznek nap mint nap tenni valamit az egészségükért. Az egyik legjobb időszak lehet erre a nyár, hiszen a hőségben a túl nehéz fogások helyett sokkal jobban esnek a könnyedebb (de mégis tartalmas) fogások; és persze a strand és a lenge ruhák is erős motivációt jelenthetnek. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy az egészséges életmód célja ideális esetben mindig túl kell, hogy mutasson a „strandformán”, amely a tudatos életmód és kiegyensúlyozott étkezés egy kedvező, de nem elsődleges mellékhatása lehet – egész évben, bikiniszezontól függetlenül.

Érdemes tehát kihasználni a melegebb hónapokat arra, hogy egy új, az egészségünket és a formánkat is egész évben támogató szokást alakítsunk ki: a saláták rendszeres fogyasztását. Amilyen idegennek vagy nehéznek tűnhet első hallásra, néhány alapvető szempont betartásával és izgalmas kombinációk kóstolgatásával annál könnyebben bele tud rázódni az ember – egészen annyira, hogy nem is érti majd, hogy korábban hogyan tudott napi saláta nélkül élni. Higgyetek nekem: nálunk szinte nincs nap saláta nélkül. Egy-egy hosszabb utazás után például, amikor hazaérünk, az első dolog, amire tényleg leginkább vágyunk, egy hatalmas adag saláta. Ráadásul ezzel a szenvedéllyel már a kétéves fiunkat is „megfertőztük”, aki nemcsak a különböző zöldfűszereket ismeri már, de mivel természetes számára, hogy nap mint nap salátás ételeket fogyasztunk jóízűen, így nem kérdés, hogy ő is mindig kér belőle. A strandforma és hosszútávú egészségmegőrzés mellett tehát a másik legfontosabb a példamutatás!

Ismerkedjünk hát meg a saját, a családunk és a következő generáció egészségének érdekében a laktató saláták készítésének titkaival, hogy aztán bátran merjünk kísérletezni akár furcsának tűnő kombinációkkal is. Utána pedig a gyakorláshoz mutatunk 3 izgalmas nyári salátát is!

1.Vegyünk egy nagy adag zöldsalátát

A legjobb, hogy már itt rengeteg variációra és ízvilágra van lehetőségünk! A klasszikus fejes salátán és jégsalátán kívül például ott a madársaláta, rukkola, bébispenót vagy az olyan különlegességek, mint a tölgylevél, a lollo, a lollo rosso, a szívsaláta vagy a római saláta. Mindegyik szuperegészséges, és tele vannak létfontosságú mikrotápanyagokkal – ráadásul alig tartalmaznak kalóriát, így esetükben tényleg bármennyit szedhetünk a tányérra belőlük. Érdemes kísérletezni, és mindegyiket kipróbálni!

2. Adjunk hozzá valamilyen jó (komplex) szénhidrátforrást

Zöldségek, gyökérzöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék – érdemes bátran kísérletezni ezekkel is. Tévhit, hogy a szénhidrátokat teljesen kerülni kellene. A lényeg a minőség és az arányok tartása – azaz legyenek lassan felszívódó források, és (főleg magas szénhidráttartalom esetén) maximum a tányér negyedét foglalják el. Ez tökéletesen megvalósul egy saláta esetén. Az olyan zöldségekkel, mint az uborka, paradicsom, paprika viszont a salátákhoz hasonlóan nagyvonalúan bánhatunk a mennyiségeket tekintve.

3. Keressünk hozzá egy jó fehérjeforrást

A fehérjék támogatják a jóllakottság-érzést, így nem maradhatnak ki a salátákból, legyenek akár állati eredetűek (grillezett húsok, sajtok, főtt tojás, túró, halak, sonka) vagy növényiek (hüvelyesek, mint csicseriborsó, lencse, bab vagy tofu).

4. Ne feledkezzünk meg a jó zsírokról

A fehérjékhez hasonlóan a jó zsírok elengedhetetlenek egyrészt a jóllakottság-érzéshez, másrészt pedig az ételeknek - tetszik vagy sem - a zsírok adnak igazán jó ízt. A jó hír, hogy nem kell félni tőlük, használjunk (bátran) olívaolajat, avokádót, lazacot, olajos magokat.

5. A saláta lelke: az öntet és az ízfaktor!

Mit sem ér a jól összeállított saláta, ha kimarad a legfontosabb: az öntet és az ízek. Utóbbiakhoz szinte elengedhetetlenek a különböző friss és szárított zöldfűszerek (bazsalikom, menta, oregano, koriander vagy chili); előbbihez pedig nem kell kész önteteket venni vagy bonyolult dolgokra gondolni. Egy jól variálható alapötlet: olívaolaj + balzsamecet/vörösborecet/citromlé + só + bors (tökéletes hozzá még egy kis dijoni mustár és fokhagyma).

És hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Íme 3 hamisítatlan nyári szupersaláta, amivel biztos, hogy mindenkit és bárkit le tudunk venni a lábáról – legyen szó hétköznap esti családi vacsoráról, kertipartiról vagy vendégvárásról.


Balzsamos sárgadinnye saláta prosciutto-val és mozzarellával

Hozzávalók (2 személyre)

  • 1 csomag Auchan madársaláta
  • 1 csomag Auchan prosciutto sonka
  • 1 csomag Auchan mozzarella
  • Egy fél sárgadinnye – és hozzá egy gyümölcsformázó a csinos kis golyók formázásához
  • 1 fej lilahagyma
  • Balzsamecetkrém
  • Friss bazsalikom
  • Öntet: Auchan olívaolaj, balzsamecet, só, bors, Auchan szárított bazsalikom és oregano

Elkészítés

A sárgadinnyét vagy kockákra vagy pedig gömb alakúra vágjuk/vájjuk, szeleteljük a lilahagymát, majd összeállítjuk a salátát a képen látható módon vagy a fantáziánk szerint, és tálaljuk – a végén egy kis balzsamecetkrémmel és friss bazsalikommal díszítve.

Ribizlis kuszkuszsaláta dióval és fetával

Hozzávalók (2 személyre)

  • Auchan bébispenót és rukkola keverve
  • 100 g Auchan kuszkusz
  • 60 g fetasajt
  • 2 szár snidling
  • 40 g dió
  • Sok-sok ribizli
  • Friss menta
  • Öntet: Auchan olívaolaj, kis citromlé, só, bors, 1-2 kinyomott fokhagymagerezd, pici római kömény és ha van, akkor friss petrezselyem

Elkészítés

A kuszkuszt forró vízzel leöntjük, pár percig állni hagyjuk, amíg megszívja magát vízzel és „megfő” – ha ez megtörtént, akkor sóval és egy kis olívaolajjal (esetleg tabulé fűszerkeverékkel) összekeverjük. Eközben összeállítjuk az öntetet és a saláta többi hozzávalóját, majd a képen látható módon (vagy a fantáziánk szerint) tálaljuk sok-sok friss mentával együtt.

Baracksaláta prosciutto-val és kéksajttal

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 csomag Auchan madársaláta
  • 1 csomag Auchan prosciutto
  • 1 csomag Auchan kéksajt
  • 40 g Auchan pisztácia
  • 2-3 nektarin vagy őszibarack
  • 1 lilahagyma
  • Bazsalikom
  • Öntet: olívaolaj, vörösborecet, 1-2 gerezd kinyomott fokhagyma, só, bors, Auchan provance-i fűszerkeverék 

Elkészítés

A barackokat és a lilahagymát szeleteljük/gerezdeljük, az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a képen látható módon (vagy ahogy tetszik) összeállítjuk, és már készen is van egy igazán izgalmas, laktató, de mégis könnyű nyáresti fogás.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet