Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Mi legyen az uzsonna?

Gluténérzékeny gyerekkel a családban igazi csomagoló, dobozoló művésznek érezhetjük magunkat. Ha az otthonunkon kívül kell étkeznünk és nem célirányosan olyan étterembe megyünk, ahol garantáltan gluténmentes ételeket tudunk fogyasztani, akkor jön a fejtörés, hogy mit is vigyünk magunkkal. Ezek a kérdések merülnek fel naponta, mikor a gyerekünk óvodába, iskolába, játszótérre, kirándulni megy, vagy csak egy barátjához ugrik át játszani. Ebben a cikkben olyan praktikákat mutatok meg, amik a mi hétköznapjainkat tették könnyebbé az elmúlt évek alatt.

A lányomról 5,5 éves korában derült ki, hogy cöliákiás. Akkor külföldön éltünk és ott nem volt lehetőség az óvodában gluténmentes ételt kérni, így a kezdetektől én gondoskodtam a napi étkezéseiről. A legelső fontos feladat az volt, hogy az óvónőkkel, a szakácsnővel átbeszéltük a gluténmentesség legfőbb szabályait. Ez valóban fontos, mivel az óvónők feladata és felelőssége, hogy ne történjen probléma az étkezések során. Természetesen ez az iskolákra is ugyan így vonatkozik. A többi gyereknek muszáj tudnia, hogy a gluténérzékeny társuk miért eszik mást, mint ők, hogy véletlenül sem szabad az ételeket csereberélni, hiába van a másik tányérján esetleg finomabb falat és hogy a morzsákra is ügyelni kell. Ezt szerencsére a gyerekek már elég kiskorban megértik, elfogadják és vigyáznak egymásra.

Ha mi gondoskodunk a gyermekünk napi menüjéről az óvodában, iskolában, akkor nagy segítségünkre lehet, ha előre elkérjük az egész heti normál menüt. Így mi is közel hasonló ételeket tudunk készíteni, mint amit a többiek kapnak a menzán. Ezzel a módszerrel duplán nyerünk: az érintett nem lóg ki a sorból, nekünk pedig nem okoz naponta fejtörést, hogy mit főzzünk. Természetesen ha valamelyik étel nagyon nem a gyermekünk fogára való a menzás étlapról, akkor nyugodt szívvel cseréljük az egyik kedvenc fogására.

Az uzsonna és tízórai csomagolásánál is alkalmazhatjuk az előbb leírtakat, de valószínűleg a kivitelezés szempontjából ez fogja okozni a nagyobb előkészületeket. A gyerekek sokszor kapnak péksüteményeket, ezek gluténmentes változatát kénytelenek vagyunk otthon elkészíteni. Ez a napi főzés mellett rengeteg időt vesz el tőlünk és a családunktól. Ezért érdemes ebben a kérdésben rugalmasnak lenni és kompromisszumokat kötni. Az egyik legegyszerűbb és alap reggelinek, uzsonnának való ételünk a szendvics. Ezek alapja lehet kenyér, zsemle, kifli, bagett, bagel, ciabatta, a belevaló pedig az, amit a csemeténk szívesen megeszik. Én ritkán állok neki hétköznap szendvics alap készítésének. Hiába van benne rutinom, a kelesztési és a sütési időt nem lehet sajnos megspórolni, reggel pedig szeretek addig aludni, ameddig csak lehet. Ezért hétvégén sütöm meg ezeket és a mélyhűtőbe teszem. A kenyeret felszeletelem, és két szeletenként csomagolva fagyasztom. Mindenki tudja, hogy mennyi péksütire van naponta szükség, azt a mennyiséget érdemes adagonként a fagyasztóba tenni. Én szeretem szobahőmérsékleten kiolvasztani a kelt tésztákat, ezért este a konyhapultra teszem a másnapi szendvicsnek valót, de ugyan ezzel a módszerrel olvasztom ki az édes kelteket is. Reggel pár perc alatt így kész is van az útravaló. Amikor az időnk engedi, készíthetünk a kenyér tésztájából zsemléket, kifliket, bagetteket, amiket aztán darabonként csomagolva a fagyasztóba tehetünk. Így változatosak lesznek a szendvicsek.

A lányom rendszeresen közli velem, hogy „uncsi” a szendvics, ilyenkor csak előkapom a fagyott kakaós csigát, lekvárosbuktát, virslis táskát, vagy bármit, amit épp találok előre elkészítve. Ezeket is hétvégén sütöm és mennek a kenyér mellé. Ha van időm hétköznap, akkor szívesen sütök gyors kevert tésztás édes vagy sós muffinokat, esetleg pitéket, kekszeket.

Sokszor viszont nagy segítséget jelent, ha van itthon vésztartalék. Ez lehet akár boltban vásárolt, előre csomagolt gluténmentes kenyér (ezeknek elég hosszú a szavatossági idejük), keksz, müzliszelet, pizzalap. Az Auchan áruházaiban ezekből a termékekből széles a kínálat. Ezek sokszor akciósak is, ilyenkor érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni.

Természetesen az uzsonnás dobozból nem hiányozhat a szezonális zöldség és gyümölcs sem, ezek szerencsére mind gluténmentesek. Saját tapasztalatból tudom, hogy hiába kamasz már a lányom és igazán jó fogai vannak, de az alma, a körte sokkal kapósabb, ha felszeletelem és teszek mellé egy marék olajos magot (pl. mandulát, mogyorót, kesudiót).

Csomagolás művészi fokon

Az rendben van, hogy csomagolni muszáj, de fogas kérdés az is sokszor, hogy mibe. Ez attól is függ természetesen, hogy milyen jellegű ételeket kell vinnünk magunkkal. Kell-e melegíteni, a dobozból eszi-e, vagy kap hozzá tányért, van-e hűtési, melegítési lehetőség. Ezekre a kérdésekre már az iskola vagy az óvoda megkezdése előtt érdemes kitérni. Kisebb gyerekek nyilván nem maguknak melegítik és tálalják az ételeket. Én ilyen esetben azokat a tároló dobozokat részesítem előnyben, amelyeknek üveg az aljuk és műanyag tetővel jól záródnak. Ilyen jó minőségű edényeket az Auchan áruházakban is tudunk vásárolni. Ha már önállóan kezelik az iskolában a gyerekek az ételeiket, célszerű inkább műanyag ételhordó dobozokat venni, hiszen ha ezek véletlenül leesnek, sem történik nagy tragédia. Figyeljünk viszont arra, hogy a melegítendő ételeket mikrózható dobozokba csomagoljuk!

Az uzsonnás dobozok alakját, formáját, mintáját nagyban befolyásolja a gyerekek érdeklődési köre: díszítheti a kedvenc szuperhős, hercegnő, de lehet akár csillámpónis vagy egyszerű, színes doboz is. Ezeket célszerű együtt vásárolni a gyerekkel, így már az uzsonna elfogyasztásának is boldogan állnak neki. Ami nagyon fontos: minden óvodába, iskolába kerülő, ételt tartalmazó dobozra írjuk rá a gyerek nevét, főtt étel esetén a dátumot és azt is, hogy milyen diétás ételt tartalmaz. Így tudjuk elkerülni az esetleges keveredést, ha több ételérzékeny is van a csoportban. Ha nincs hűtési lehetőség, de mégis magunk gondoskodunk a meleg ételekről, akkor mindenképp vásároljunk kisebb méretű hűtőtáskát.

A gyerekek számára fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő összetételű élelmiszerek fogyasztása. Készítsük az ételeiket változatosan, de törekedjünk arra, hogy olyan ételeket csomagoljunk az uzsonnás dobozba, amit szívesen fogyasztanak. Az új ízek, ételek megismerését inkább otthon próbájuk bevezetni, hiszen fontos, hogy a tanuláshoz, játékhoz elegendő táplálékot fogyasszanak napközben.

Szerző: Kohári Éva, gasztroblogger, matematika és fizika szakos tanár, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

 

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet