Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Könnyű őszi falatok a rohanós hétköznapokra

Pedig nemcsak a saját lendületünkhöz, de még a “jó evő” gyerekek “neveléséhez” is elengedhetetlen, hogy ezekre is figyeljünk, hiszen a gyerekeknél kiemelten fontos figyelni a megtervezett és rendszeres étkezésekre. A gyerekeknek pici a gyomra, de nagy az energiaigénye, így nekik tényleg nagy segítség lehet a napi ötszöri étkezés. Illetve akkor is támaszkodhatunk rájuk, amikor a gyerek azt mondja, hogy nem kér ebédet – rendben, semmi baj, akkor három órakor uzsonna, addig nincs más. Azaz elejét vehetjük a folyamatos nassolásnak, aminek egyik következménye szokott lenni, hogy nem kér semmit a kicsi vacsorára, hiszen nap közben feltankolt már. 

És a legjobb, hogy a tudatosan megtervezett kisétkezéseknél nem bonyolult és időrabló dolgokra kell gondolni, sőt: legtöbb esetben néhány perc alatt el-és előkészíthetők a következő napokra. De amelyik esetleg egy kicsit hosszabb elkészítést igényel, az is elhihetjük, hogy megéri a befektetett energiát, mert az egész család egészsége szempontjából nagyon sokat jelentenek a napközbeni tápláló kisétkezések. 

Mutatunk is néhány példát, hogy mivel készülhetünk ősszel kicsiknek és nagyoknak egyaránt: 

1.Szezonális gyümölcsök (zöldségek) és olajos magok vagy sajtok

Amennyire magától értetődőnek tűnik, olyan sokszor megfeledkezünk róluk. Pedig ugyanannyira egyszerű ezeket kínálni, mint egy szelet csokit, miközben mennyivel táplálóbbak és egészségesebbek. Ilyen lehet például a 

  • Körte és a pekándió vagy kecskesajt

  • Alma és a mogyoró, mogyoróvaj 

  • Szilva és a pekándió vagy törökmogyoró

  • Szőlő és a (köményes light vagy cheddar) sajt

  • Sütőtök és tökmag 







2. Krémek, kencék 

Tökéletesek a hűvösebb hónapokban is, hiszen egyrészt egyszerű elkészíteni őket, másrészt színt hozna a mindennapokba. Ráadásul zöldségekkel, teljes kiőrlésű kenyérfalatokkal dobozolni is jól lehet őket.

Bébispenótos-fetás fehérbab kence

Hozzávalók: 

  • 1 konzerv Auchan fehérbab 

  • 50-60 g Auchan fetasajt

  • 2 marék Auchan bébispenót 

  • 1-2 ek Auchan olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • Auchan oregano

  • Só, bors

  • Kínáláshoz: zöldségek, házi tortilla chips vagy friss tk. bagett, rozskenyér

Elkészítés: a hozzávalókat egy konyhai aprítóban vagy botmixerrel krémesítjük. 

Görög paradicsomos padlizsánkrém 

Hozzávalók: 

  • 3 db padlizsán

  • 4-5 db paradicsom

  • Auchan olívaolaj

  • Bors

  • Római kömény

  • Oregano

  • Friss petrezselyem

  • 2 gerezd fokhagyma 

  • Pici citromlé

  • Kínáláshoz: zöldségek, házi tortilla chips vagy friss tk. bagett, rozskenyér, tk. pita

Elkészítés: a paradicsomokat félbevágva, a padlizsánokat egészben egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, picit sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 45-50 perc alatt 170 fokon megsütjük. A padlizsánokat meghámozzuk, a paradicsomokkal, fűszerekkel, 1-2 ek olívaolajjal, citromlével egy botmixerrel vagy aprítóval krémesítjük. 

3. Energiagolyók 

Néhány egészséges és természetes alapanyag, pár perc gyúrás, és kész is vannak a különböző energiagolyók, amelyek nem cáfolnak rá a nevükre, és a rostoknak, jó zsíroknak köszönhetően valóban hosszan tartó energiával is látnak el minket – egy ilyen uzsonna után biztos, hogy nem úgy érünk haza, hogy fel akarjuk falni a fél hűtőt. Variálni végtelenül lehet őket, íme egy őszi, sütőtökös-diós változat: 

Hozzávalók: 

  • Két kis szelet sült sütőtök (200 g)

  • 100 g Auchan zabpehely

  • 100 g Auchan dió 

  • 100 g Auchan datolya

  • 0,5-1 dl Auchan tej (állag szerint, de a sütőtök elég nedvességet tud neki adni; figyeljünk rá, hogy ne legyen túl híg a massza)

  • Auchan őrölt fahéj

  • Őrölt vanília 

  • Opc.: forgatáshoz pl. Auchan kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy konyhai aprítóban először a datolyát egy pici tejjel daráljuk, majd mehet hozzá a dió, a sütőtök, fűszerek. Ha krémes a massza, akkor hozzákeverjük a zabot, és hagyjuk pihenni 10-15 percet, majd golyókat formázunk belőle. Ha szeretnénk, beleforgathatjuk pl. kókuszreszelékbe.

Provance-i quinoagolyók 

Különböző (ál)gabonákból is izgalmas golyókat lehet készíteni, amelyek formájuknál fogva egyrészt a legkisebbeknek is ellenállhatatlanok, másrészt pedig ideálisak dobozolásra is.

Hozzávalók:  

  • 300 g quinoa 

  • 2 doboz Auchan provance-i paradicsompüré 

  • 150 g sajt (pl. Auchan parmezán, cheddar)

  • 2 marék Auchan bébispenót 

  • 3-4 gerezd fokhagyma 

  • Friss bazsalikom, petrezselyem 

  • 1 db Auchan tojás 

  • Só, bors 

Elkészítés: a quinoát leöblítjük. Összekeverjük a paradicsomsűrítménnyel, és felöntjük így annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és megfőzzük 15 perc alatt, majd hagyjuk, hogy fedő alatt minden folyadékot felszívjon. Ha elkezdett kicsit kihűlni, akkor hozzákeverjük a sajtot, az apróra vágott bébispenótot, a kinyomott fokhagymát, a fűszereket és a tojást. Ha eléggé kihűlt, akkor golyókat formázunk belőle, és sütőpapírral borított tepsin 30 perc alatt megsütjük 180 fokon. 

4. Chia puding szilvaszósszal és gránátalmával

A chia puding örök kedvenc, és ősszel is sokféleképpen lehet variálni. 

Hozzávalók:

  • 1,5-2 ek chia mag 

  • 1,5 dl Auchan 3,5% tej

  • Vanília őrlemény 

  • Tetszés szerinti édesítő pl. méz

  • 10 db szilva

  • 1-2 szál rozmaring

  • Gránátalma magjai

Elkészítés:

Összekeverjük a chia magot a tejjel, édesítővel, vaníliával, és hűtőbe tesszük. Ha tudjuk, átkeverjük egyszer-kétszer közben, 2-3 óra alatt megszívja magát. A félbevágott és kimagozott szilvákat pici vízben tetszés szerinti édesítővel és rozmaringgal megfőzzük, botmixerrel krémesítjük. Az elkészült chia puding tetejére öntjük, és egy kis gránátalmával tálaljuk.

5. És egy ráadás: fügefagyi 

Ki mondta, hogy a fagyiszezon a nyárral véget ér? És azt, hogy a jégkrém nem lehet jó kisétkezésre? Hiszen természetes alapanyagokból otthon készítve igazán tápláló változatokat lehet készíteni, amelyeket napsütéses napokon akár uzsonnára is elővehetünk. 

Hozzávalók: 

  • 250 g Auchan görög joghurt 

  • 150 ml Auchan tejszín

  • 2-3 szál friss rozmaring

  • Őrölt vanília

  • 2-3 db füge 

  • Édesítés tetszés szerint pl. méz 

  • 10 szilva 

Elkészítés: 

A tejszínt, joghurtot, rozmaringot, vaníliát, mézet és 2 db fügét egy aprítóban krémesítünk. A szilvás réteghez a szilvákat egy ujjnyi vízben egy szál rozmaringgal és egy pici mézzel megfőzzük 15 perc alatt és botmixerrel krémesítjük. Egy fügét vékonyra szelünk, a forma oldalára tesszük, beleöntjük a joghurtos masszát, majd a tetejére egy ujjnyi rétegben a szilvaszószt. Pár óra alatt elkészül a fagyasztóban.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet