Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Hozzátáplálás: így lehet élmény az egész családnak

Az étel és az étkezés, valamint az ezekhez való viszonyunk az egész életünket meghatározza, hiszen egyrészt létezésünk alapja (a megfelelő) étkezés, másrészt pedig születésünk után is a csecsemő első dolga édesanyja mellét keresni. Ma már tudjuk, hogy a legideálisabb a kisbaba számára az első hat hónapban az anyatej, ennek hiányában pedig a tápszer – azaz az első félévben (a korábbi hagyományokkal és ajánlásokkal szemben) ezek teljes mértékben fedezni tudják a kisbaba tápanyagigényeit, és nincs szükség szilárd ételek bevezetésére.

A legtöbb baba ezután hat hónapos kora körül kezdi mutatni az érettség jeleit, amelyek jelzik, hogy megérett az első falatok kóstolgatására. Az érettség jelei:

 • stabilan tud ülni (biztonságosan tartani fejét, törzsét),
 • érdeklődik az ételek iránt (utánuk nyúl, figyeli a családot étkezés közben)
 • nyelvkilökő reflex megszűnése
 • betöltött hat hónap (ennek abban az esetben van jelentősége, ha a szülő dönt a hozzátáplálás kezdetéről, azaz nem várja meg az összes jelet, mint a pürés táplálásnál szokott lenni)

Ha ezeket tapasztaljuk, az nemcsak azt jelenti, hogy elkezdhetjük a hozzátáplálást, de azt is, hogy a gyermekünk bizony már képes önállóan és falatkás/darabos ételeket is enni. Az elmúlt pár évtizedben azonban a pürés hozzátáplálás annyira elterjedt, hogy ma legtöbbször eszünkbe sem jut megkérdőjelezni azt a fajta “hagyományos” hozzátáplálást, amelyet mindenhol látunk: anya etet színes, műanyag kanállal valamilyen pürét, a baba pedig ül és várja, hogy etessék. Pedig ez a fajta hozzátáplálás egy olyan korból maradt itt, amikor pár hetesen el kellett kezdeni az anyáknak a gyermek hozzátáplálását/leválasztását.

 

Viszont a jó hír, hogy a hat hónap után/körül elkezdett hozzátáplálással már semmi szükség nincs etetésre, külön pürék/babaételek gyártásra, hanem elkezdhetjük bevonni a gyermekünket a családi étkezésekbe és bátoríthatjuk az önálló étkezésre. Ezt támogatja és ez maga a BLW, azaz a Baby-Led Weaning (falatkás vagy igény szerinti hozzátáplálás). Nem véletlen választják egyre többen, hiszen számtalan előnye van mind a babára, mind a szülőkre nézve:

 • Nincsenek külön étkezések és etetések, külön ételek készítésére sincs szükség – a babát bevonjuk a családi étkezésekbe
 • Bizalmat szavazunk és adunk a gyermekünknek
 • A BLW támogatja a 3 legalapvetőbb pszichológiai szükségletünket az önálló étkezés támogatásával (autonómia, kompetencia, kötődés)
 • Reszponzív táplálást részesítik előnyben (éhség- és teltségérzet)
 • Egészségesebb és változatosabb ételeket preferálnak közép és hosszú távon
 • A család elégedettségének növekedése mellett a „rossz evő gyerek” jelenség megjelenésének csökkenése
 • A bevitt kalóriákban nem találtak különbséget, viszont a BLW jó stratégiának tűnik az egészséges étkezési szokások korai kialakításában

Ahhoz azonban, hogy a gyermekünk a kezdetektől a családi étkezésekbe csatlakozhasson be, mindenképpen érdemes átgondolni a saját étkezési szokásainkat, és szükség esetén megreformálni őket – akár szakember segítségével is. Néhány változtatással és néhány dolog szem előtt tartásával sokat tehetünk azért, hogy az egész családnak egy igazi élmény legyen a hozzátáplálás időszaka. És hogy mi az, amit érdemes ehhez szem előtt tartani?

 1. A család étkezése és életmódja

A hozzátáplálás kezdetekor sokszor a baba étkezése és ételei kerülnek a fókuszba – pedig semmi szükség nincs külön ételekre vagy etetésre. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a család étkezése egészséges, változatos és kiegyensúlyozott legyen, hogy a babát is bevonhassuk. Kerüljük a szélsőségeket, diétákat, az étkezéseknek legyen meg a helye és az ideje, adjuk meg a módját azzal, hogy megterített asztalnál együtt étkezünk. Fontos tudatosan megtervezni és előre készülni is. Ha eddig nem tettük, ez egy tökéletes időszak ennek az elkezdésére.

 2. Allergének bevezetése

Az elmúlt évtizedek ajánlása, miszerint az allergéneket csak egyéves kor után javasolt bevezetni, sajnos nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen nagy mértékben nőtt az ételallergiák és ételérzékenységek aránya a lakosságban. Ma már tudjuk, hogy érdemes minél hamarabb, 6-7 hótól anyatejes táplálás mellett bevezetni az allergéneket – ezzel tudjuk leginkább csökkenteni a későbbi allergia kialakulásának kockázatát. Azaz mehet a tojás, mogyoróvaj, garnéla, halak és a tejtermékek is.

 3. Felejtsük el a táblázatokat és 3 napos szabályokat

Semmilyen tudományos alapja nincs a hozzátáplálási táblázatoknak, és csak felesleges stresszt és terhet raknak a szülőkre. Természetes, valódi alapanyagokból készült ételek esetén felesleges azon aggódni, hogy most éppen barackot vagy szilvát kellene-e adni. Főzzünk magunkra változatosan, és kínáljunk minél többféle ételt a kezdetektől.

 4. Néhány kivételtől eltekintve a baba mindent ehet

Egészséges családi ételekből bátran adhatunk a babának. Íme a kivételek: méz, tej önmagában italként, túl sok só, hozzáadott cukor, édesítőszerek, nyers hús/hal/tojás, nem pasztőrözött tejtermékek, gyümölcslé, többszörösen feldolgozott élelmiszerek és a fulladásveszélyes vagy nem biztonságosan felvágott ételek (pl. Koktélparadicsom/szőlőszem egészben, olajos magok egészben).

 5. Babaételek helyett egészséges családi ételek

Ahelyett, hogy a babának próbálunk külön készíteni, fókuszáljunk a saját étkezéseinkre: természetes alapanyagokból valódi ételeket készítsünk egészségesebb ételkészítési módokkal: cukor/édesítő helyett használjunk banánt, olajban sütés helyett süssük a legtöbb fogást sütőben, só helyett használjunk aromás fűszereket és fűszernövényeket, a tányér nagyobb részén legyenek zöldségek/gyümölcsök, negyedén fehérjeforrás, másik negyedén pedig komplex szénhidrátforrás (tányérelv).

És végezetül íme pár bevált családi recept:

Banacsinta

Hozzávalók: banán, tojás és 1 ek zabpehely 1-1-1 arányban botmixerrel krémesítve, majd sütéshez való olívaolajon kisütve.

Tökéletes reggeli vagy uzsonna az egész családnak gyümölcsökkel, görög joghurttal vagy mogyoróvajjal.

 

Lencsefasírt

Hozzávalók: 250 g lencse megfőzve, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, zöldfűszerek

Bizony, hagyma és fűszerek is mehetnek, sőt! Kifejezetten ajánlott minél izgalmasabb ízekkel megismertetni a babákat. A hozzávalókat a fasírthoz egy botmixerrel egyesítjük, sütőpapírral bélelt tepsin pedig kb. 25 perc alatt kisütjük. Tökéletes főétkezésekre az egész családnak.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet