Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


Hogyan tudjuk olcsóbbá tenni az amúgy is macerás, ráadásul igen költséges diétát?

A diagnosztizált cöliákiások számára nincs választási lehetőség, élethosszig tartó gluténmentes diétát kell tartaniuk ahhoz, hogy minőségi, teljes életet tudjanak élni. A be nem tartott diéta súlyos egészségkárosodáshoz vezethet! 

Sajnos a gluténmentes termékek ára jóval magasabb, mint a hagyományos ételeké. Igaz ez a lisztekre, a péksüteményekre, a kekszekre, a sós ropogtatni valókra és a kész ételekre is. Szerencsére nagyon sok élelmiszer van, amit ugyan úgy fogyaszthatunk a diagnózis után, hiszen alapból gluténmentes. Ilyenek a friss húsok, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, rizs, olajok, zsírok.

A gluténmentes étkezés már önmagában nagy terhet ró az érintett családokra. Előre meg kell tervezni, mit visznek a gyerekek az óvodába, iskolába, vagy mi magunk a munkába. Ha kirándulni, nyaralni megy a család, nincsenek spontán étkezések, csak az előre elkészített, biztonságos ennivaló. A tervezés mellett a konyhában eltöltött idő jócskán több, ha magunk készítjük otthon a péksüteményeket, nassolni valókat, ételeket. Ezen túl jelentős plusz anyagi terhet jelent a családoknak a drágább alapanyagok, élelmiszerek vásárlása.

1. Tegyük olcsóbbá a vásárlást – vásároljunk tudatosan!

A bevásárlást célszerű tudatosan megtervezni. A boltokban rendszeresen akciósak a különböző gluténmentes termékek. Ezeket nyomon tudjuk követni az üzletek által kiadott katalógusokból és az online oldalukról. Érdemes a jól bevált, tartós alapanyagokból többet vásárolni, amikor éppen kedvezőbb az áruk. Ezeknek az élelmiszereknek hosszú a lejárati idejük, így sokáig tudjuk tárolni őket. 

Mielőtt boltba megyünk, tervezzük meg előre a heti menüt. Írjunk hozzá bevásárló listát, így tényleg csak azt vesszük meg, amire szükségünk van, ráadásul semmit sem felejtünk ki. Célszerű a konyhában könnyen elérhető helyen tartani egy jegyzetfüzetet, amiben vezetjük az elfogyott, vagy fogyóban lévő alapanyagokat. 

Sok boltnál, pl. az Auchannál is, lehetőség van az online vásárlásra. Ha így vásárolunk az otthonunkból, akkor nem csak pénzt, de időt is spórolhatunk, ráadásul sokkal jobban át tudjuk gondolni, hogy mire van szükségünk. 

A tudatos vásárlásnál mindig a termékek egységárát nézzük, tartsuk szem előtt, hogy legtöbbször a nagyobb kiszerelés jóval gazdaságosabb. 

2. „Olcsó”, gluténmentes receptek

Aki gluténmentesen süt, főz, tudja, hogy a legdrágább összetevő a liszt. Érdemes átgondolni a napi étkezést úgy, hogy a főtt ételek lehetőség szerint lisztmentesek legyenek, vagy kevés lisztet tartalmazzanak. Ezzel nem csak pénzt, de kalóriát is spórolhatunk. Ha a sűrítéshez mégis lisztre van szükségünk, akkor használjuk az olcsóbb árfekvésű liszteket. Ilyen a rizsliszt, a kukoricaliszt, ezekkel tökéletesen tudunk rántást, habarást készíteni. Ha fontos figyelnünk a szénhidrát-bevitelre, akkor a fehér rizsliszt helyett barnát használjunk, vagy gluténmentes zablisztet. Sűrítéshez tökéletes lehet az étkezési keményítő, vagy egyes ételeknél a gluténmentes pudingporok. Ezeknek az ára is kedvező. 

Köretnek részesítsük előnyben a zöldségeket, a rizst. Aki szereti a tésztát, nyugodtan tartalékoljon belőlük, amikor akciósan hozzájut, ezeknek nagyon hosszú a szavatossági idejük. A nokedlit is el lehet készíteni rengetegféle lisztből, akár rizsliszttel is, de érdemes mindenképpen bevált, működő receptet keresni. 

Sokféle süteményt tudunk sütni az olcsóbb lisztekből is. Minden olyan sütemény, amit keverőgéppel készítünk (ezek a piskóta jellegű, „kevert” sütemények), tökéletes lesz rizsliszttel. A linzerekkel és kelt tésztákkal már más a helyzet, ezeknél a hagyományos lisztet biztos, hogy nem tudjuk egy az egyben gluténmentesre cserélni, pláne nem az olcsóbb kategóriásokra. Itt akkor tudunk a legtöbbet spórolni, ha az előre kiválasztott recepthez ajánlott lisztet vásároljuk meg. 

A legdrágább kategória a gluténmentes diétában a kenyerek, péksütemények. Sokan otthon készítik ezeket, de egyre több kész terméket tudunk megvásárolni a boltokban. Az otthon készült kenyér, ha szigorúan az árát nézzük, természetesen olcsóbban jön ki, ennek ellenére sokan mégis a boltban vásárolják. Ennek számos oka lehet, például az, hogy rengeteg időt takaríthatunk meg, ha nem magunk készítjük. A kész termékek is gyakran akciósak a boltokban, ezekből is nyugodtan lehet kisebb készletet felhalmozni, mert általában jól viselik a fagyasztást is.

A boltoknak általában vannak saját márkás gluténmentes termékeik is, amik sok esetben olcsóbbak, mint az ott kapható többi termék. Én nagyan szeretem az Auchan saját márkás termékeit, az egyik legjobb rizs, a saját márkás, Auchan Nívó Jázmin rizs. A natúr tejtermékek közül is ezeket részesítem előnyben, ezek garantáltan gluténmentesek. 

3. Drága kincs – az idő

A rohanó hétköznapokban sokszor a legdrágább kincs az idő. Amikor úgy érezzük, hogy csapkodnak a fejünk felett a hullámok, de ebédet, uzsonnát kell készíteni a gyereknek az iskolába, hatalmas megkönnyebbülés lehet, ha van mihez nyúlni a hűtőben, illetve a fagyasztóban. Ezek lehetnek akár félkészen kapható vagy teljesen kész termékek is. Számos olyan gluténmentes készétel vásárlásra van lehetőség - az Auchan áruházakban igen széles a választék ezekből a termékekből -, amit egy mikróhullámú sütőben pillanatok alatt fel tudunk melegíteni, és már fogyaszthatjuk is. Velem időnként előfordul, hogy tehernek érzem késő este, hogy másnapra még főznöm kell a lányomnak. Ilyenkor mérlegel az ember, mi is a fontosabb: még egy társasjáték a gyerekekkel, vagy a főzés. Ha van itthon éppen előre elkészített étel, nagy megkönnyebbüléssel ülök le még egy kör játékra.  

4. Kipróbált recept – biztos siker

Mivel tényleg nagyon drága alapanyagokkal dolgozunk a konyhában, ezért érdemes jól bevált, működő recepteket használni. Ha valaki kevésbé járatos a gluténmentes sütésben, főzésben, igen nagy valószínűséggel fordulhat elő, hogy egy-egy konyhában elkövetett kísérlet kudarccal zárul, és a kuka lakik jól a drága étellel. Rengeteget lehet takarékoskodni, ha a recepteket pontról-pontra betartjuk és az alapanyagokat nem cserélgetjük saját elképzelésünk szerint. 

Nem akarok senkit sem elrettenteni, de szeretném megmutatni, hogyan lesz egy be nem tartott receptből tökéletes terepasztal, avagy kitűnő oltási helyszín a játéktűzoltók számára.

Szerző: Kohári Éva, gasztroblogger, matematika és fizika szakos tanár, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet