Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


A diagnózistól a gluténmentes konyháig

Ma a világon egyre több embert érintő probléma a glutén okozta betegségek. Ezeknek a kóros állapotoknak rendkívül sokféle tünete lehet, és az egész szervezetet érinthetik. A figyelmeztető jelek változatosak, és bármilyen életkorban jelentkezhetnek. A köztudatban több betegség is úgy él, mint gluténérzékenység, de valójában három különálló, de hasonló tünetekkel rendelkező problémáról van szó. Mindhárom esetben más, betegséget kiváltó tényező áll a háttérben, egy azonban közös bennük: a glutén okozza a tüneteket. 

A glutén okozta betegségek közé tartozik a cöliákia, a gluténtartalmú gabonafélék (pl. búzaliszt) okozta allergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység. Mindhárom esetben rendkívül fontos, hogy orvos állapítsa meg a diagnózist. A vizsgálatok előtt tilos diétázni, hiszen így álnegatív eredményt kaphatunk. 

Amikor megkapjuk a diagnózist

Ilyenkor a legtöbb ember úgy érzi, hogy itt a világvége, mit fog tudni enni, hogyan és hol fogja megoldani a napi étkezéseket, és egyáltalán mit is kell tenni. A legfontosabb, hogy tudatosuljon bennünk, hogy a diagnózissal indultunk el a gyógyulás útján. Nincs szükségünk orvosi beavatkozásokra, gyógyszerek szedésére, különböző terápiákra, viszont szükségünk van egy élethosszig tartó diétára. A diéta betartásától leszünk egészségesek, így ugyanolyan teljes életet élhetünk, mint korábban. 

Miután megettük az utolsó utáni hagyományos kiflinket, nézzünk körül a konyhánkban. Elsődleges feladat megszabadulni a szervezetünk számára ártalmas élelmiszerektől, és kitakarítani a legapróbb gluténszennyeződést is a konyhánkból. 

Az élelmiszereknél alapvető szabály, hogy a legapróbb betűs részt is alaposan el kell olvasni. Innentől kezdve nem tartalmazhat egyetlen szájunkba vett falat sem: búzát, rozst, árpát és nem jelölten gluténmentes zabot. A legbiztonságosabb alapanyagok, élelmiszerek, kész termékek számunkra, amiken egyértelműen jelzik: gluténmentes. Azért szerencsére a hagyományos boltok polcain is találunk megbízható termékeket, csak nagyon figyelmesnek kell lennünk. Az  Auchanban, a hagyományos élelmiszerek mellett, hatalmas a választék a gluténmentes termékek kínálatában is. Sok gyártó feltünteti az általa gyártott termékeken az összetevők mellet, hogy nyomokban még mit tartalmazhat. Ez számunkra igen hasznos információ, mert ha itt sem találunk semmi gyanúsat, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk. 

Hogyan mentesítsük a konyhánkat a gluténtől?

Nézzük meg, miket kell alaposan megvizsgálni! Természetesen, ami búza- illetve rozslisztet, árpát tartalmaz, az tilos. Ilyen minden:

  •  hagyományos tészta, tarhonya, durumtészta, teljes kiőrlésű tészta, kuszkusz, bulgur, gersli

  • zsemlemorzsa, gríz (nem kell aggódni, ezeknek is van gluténmentes helyettesítőjük)

  • levesbetétek: pl. crouton, kenyérkocka, levesgyöngyök

Nézzük át az összes tartós élelmiszert, konzerveket, májkrémeket, szószokat, pudingporokat, élesztőt, sütőport, stb., és ami nem mentes, azt tegyük félre.

A hűtőben is rendet kell raknunk. A natúr tejtermékek maradhatnak, pl. tej, tejföl, túró, de ami már ízesítést kapott, az már gondos átolvasásra szorul. A felvágottak esetében ugyanez a szabály, szerencsére ma már számtalan termék kapható, aminek a csomagolásán a gyártó eleve jelzi, hogy gluténmentes. Itt jegyzem meg, felvágottat, sajtot célszerű mindig előre fóliázottat vásárolni, mert hiába garantáltan gluténmentes a termék, szeletelés közben szennyeződhet gluténnel. De kanyarodjunk vissza gyorsan a hűtőhöz, és szabaduljunk meg minden olyan terméktől, amibe belenyúlhattunk gluténes kézzel, illetve késsel. Na de itt mire gondolok? Egy megbontott vaj, amiből hagyományos kenyeret kentünk meg, biztos, hogy tartalmaz glutént, de ugyanígy egy felbontott csomag szalámi, sajt esetében is érvényes ez, amibe óhatatlanul nyúlunk bele kézmosás nélkül egy zsemle felvágása után. Ezek olyan hibaforrások, amire egy kezdő diétázó talán nem is gondol.

A fagyasztószekrényt sem hagyhatjuk ki, ugyanis minden ott található kész terméket át kell válogatnunk. A panírozott termékeket, a hagyományos tésztás (szilvás gombóc és társai), félkész ételeket olvasás nélkül is tudjuk, hogy mellőznünk kell. A fagyasztott burgonyákat, zöldségeket, jégkrémeket pedig tüzetesen át kell vizsgálnunk. 

A fűszerek sem maradhatnak ki, hiszen ezek is tartalmazhatnak glutént, legyünk nagyon óvatosak. Ugyanígy nézzük meg az ételízesítőket, leveskockákat. 

Következzen a legfájdalmasabb pont, a nasik válogatása, vegyünk érzékeny búcsút a kedvenc kekszünktől. Minden csokoládé, cukorka, chips és bonbon gondos átvizsgálást igényel, a kekszeket, nápolyikat pedig gyorsan ajándékozzuk el. 

A biztonság kedvéért olvassuk át az otthon fellelhető ízesített italokat (ne csak az alkoholt), a sört olvasás nélkül tehetjük is félre (árpamalátát tartalmaz). A szemes és darált kávék között én nem találkoztam még gluténszennyezettel, viszont a kapszulás és instant kávékat bizony meg kell nézni. A gyerekek által kedvelt koffeinmentes instant kávék közül a legtöbb nem fogyasztható. 

Ami biztosan tuti:

Amiket garantáltan fogyaszthatunk, azok természetesen a húsok, még akkor is, ha a csirke búzát evett. A gyümölcsök, friss zöldségek, natúr tejtermékek továbbra is vásárolhatók a megszokott boltunkban.  

Ha kipakoltuk a kamrát és a hűtőt, akkor jöhet a nagytakarítás. Sajnos minden olyan eszköztől meg kell szabadulni, ami nem szabadítható meg maximálisan a gluténtől. Ide tartozik az összes fa eszköz: fakanál, sodrófa, vágó- illetve nyújtódeszka. Az edényeket alaposan vizsgáljuk meg, ha esetleg sérült a zománca vagy a teflon, inkább cseréljük le. A konyhai gépeket vegyük nagyító alá és vizsgáljuk meg, hogy minden apró alkatrészük tökéletesen tisztítható-e. A régi kenyérpirítónk rögtön fennakad a rostán, tilos használni a gluténmentes kenyér pirításához, hiszen nem tudjuk tisztítani a belsejét. A kenyérsütőgép, gofri- illetve melegszendvicssütő lehetnek még kritikus pontok.  

Mire végeztek a konyhai takarítással, már biztosan alig várjátok, hogy birtokba vegyétek az új, gluténmentes konyhátokat. Persze ehhez szükséges beszerezni néhány alapanyagot, erről a következő cikkben lesz szó.

Szerző: Kohári Éva, gasztroblogger, matematika és fizika szakos tanár, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa

Kohári Éva
gasztroblogger, Gluténmentes Íz-Lik blog tulajdonosa
Tudj meg többet