A gyömbér a szuperélelmiszerek klubjának régi tagja. Gyulladásgátló, immunerősítő tulajdonsága miatt a legtöbb egészségtudatos ember konyhájában megtalálható. Ez az erős fűszer sok ázsiai étel alkotóeleme, és mint azt a legújabb kutatások is alátámasztják, az Ázsiában elő emberek egészségben eltöltött életéveinek száma kimagasló. Noha beilleszthető számos receptbe, az egyik legegyszerűbb módszer a gyömbér egészségügyi előnyeinek kiaknázására az, ha juice, azaz gyömbérlé formájában fogyasztjuk.
A gyömbér jelentős mennyiségű tápanyagot és bioaktív vegyületet tartalmaz. Fő hatóanyaga a gingerol, mely egy erős antioxidáns, egyben kiváló gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vírusölő, antibakteriális hatással rendelkezik, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy hatással van a vércukorszintre és az anyagcserére, ezáltal pedig karcsúsít is.
1. Felturbózza az immunrendszert
A gyömbér gyulladásgátló tulajdonságai miatt támogatja az immunrendszert. Az antioxidánsokban gazdag ételek, tehát a gyömbér is, szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében és támogatják a védekezőrendszer működését.
2. Segíti az emésztést
Sok ember szenved emésztési zavarokban, amely lehet visszatérő fájdalom, kellemetlen érzés, felfúvódás. Az emésztési zavar egyik oka, hogy egy-egy étel túl sok időt tölt el a gyomorban. Mivel a gyömbér az emésztőnedvek termelődését fokozza, a savak hatását pedig közömbösíti, érdemes elrágcsálni egy kis darabot a nagyobb étkezések után.
3. Csökkenti az émelygést
Ez a fűszernövény nagyon hatékony hányinger esetén, régóta használják émelygés elleni gyógyszerként. Megkönnyebbülést jelenthet a gyömbér fogyasztása a reggeli rosszullétektől szenvedő kimamáknak is. Ha babát vársz, egyeztess az orvosoddal, mielőtt alkalmazni kezdenéd.
4. Gyomorfekély esetén is hatásos
A gyomorfekély a gyomor nyálkahártyáján kialakuló sérülés, mely olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint fájdalom, emésztési rendellenességek, gyomorégés. A gyömbér hatóanyaga csökkenti a gyulladásos fehérjék szintjét és blokkolja a fekélyekhez kapcsolódó enzimek aktivitását.
5. A vírusokkal és baktériumokkal is felveszi a harcot
Gombaölő tulajdonságai mellett a gyömbér a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben is hatékony. Reszelj le egy darabot belőle, majd forrázd le, mint egy teát, és ha kihűlt, egy kanál mézzel ízesítve kortyold el!
6. Csökkenti a menstruáció során fellépő kellemetlen tüneteket
Természetes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását ebben az esetben is érdemes kihasználni. Segít csillapítani a menstruációs görcsöket és a migrént is.
7. Csökkenti a vér koleszterinszintjét
Tartósan emelkedett koleszterinérték következtében lerakódások képződhetnek az erek falán, növelve ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A gyömbér egyik legnagyobb előnye, hogy természetes módon csökkenti a vérzsírokat, a koleszterin- és trigliceridszintet a szívproblémák kockázatának csökkentése érdekében. A Babol Orvostudományi Egyetemen végzett vizsgálat szerint a gyömbér képes jelentősen csökkenteni a rossz LDL-koleszterinszintet és növelni a jó HDL-koleszterint.
7+ 1 Segít csökkenteni az ízületi fájdalmakat
Hatékonysága megmutatkozik az ízületi gyulladás által okozott fájdalom csökkentésében bioaktív vegyületének, a gingerol gyulladásgátló tulajdonságának köszönhetően.
Gyömbérlé készítése
A legegyszerűbb, ha egy gyümölcscentrifugába teszed a meghámozott gyömbért, és így préseled ki a levét. Mivel ez a konyhai szupermasina kevés háztartásban lelhető fel, így itt van nektek egy másik, egyszerűbb módszer a gyömbérlé elkészítésére:
Hámozd meg a gyökeret, és egy éles késsel vágd fel apró kockákra! Egy kevés víz hozzáadásával turmixgépben aprítsd tovább, majd szűrd le, és már készen is van a gyömbérleved!
Reméljük, hogy Te is viszel magaddal vizet, bárhová is indulsz: most dobd fel egy kis gyömbérlével! Tegyél bele uborkát is, melyet előtte krumplihámozóval hosszú, vékony csíkokra szelj fel!
Szerző: Petri Nóra, táplálkozási és életmód tanácsadó, természetgyógyász hallgató