Sajnos a salátákat a mai napig sokszor éri az a vád, hogy unalmasak lennének, hogy nem lehet jól lakni velük, ezért sokan tartanak tőlük. Pedig mi sem áll távolabb a valóságtól – csupán néhány dologra kell figyelni, és máris laktató, izgalmas salátákat kapunk:
Az alapja legyen egy nagy adag zöldsaláta: jégsaláta, madársaláta, bébispenót vagy rukkola. Kísérletezzünk bátran velünk, ahogy a hozzáadott zöldségekkel (uborka, paradicsom, paprika) is!
Adjunk hozzá komplex szénhidrátokat, mint pl. quinoa, bulgur vagy gyökérzöldségek.
Ne féljünk a gyümölcsök/aszalványok használatától sós fogásoknál sem.
Figyeljünk, hogy valamilyen fehérjeforrás is kerüljön a salátához: húsok, halak, tojás, sajtok, hüvelyesek.
A jó zsírok nemcsak a jóllakottság-érzéshez járulnak hozzá, de az egészségünkhöz is: olívaolaj, olajos magvak, halak.
És a lényeg: az ízek! A saláta lelke az öntet és a fűszerezés, amivel érdemes bátran és kreatívan kísérletezni.
Nézzük, milyen izgalmas salátákat érdemes kipróbálni most tavasszal!
Eper-avokádó saláta balzsamos öntettel
Hozzávalók (2 adag):
1 csomag Auchan bébispenót vagy madársaláta
1 avokádó
1 kis doboz eper
50 g Auchan kéksajt
1 kis fej lilahagyma
Friss bazsalikom
Pár szem Auchan mandula
Öntet: Auchan olívaolaj, Auchan balzsamecet, bazsalikom, só, bors, kevés méz
Elkészítés:
Az avokádót megpucoljuk és szeletekre vágjuk. Az epreket hosszában félbevágjuk, a hagymát pedig vékony szeletekre. A bébispenótot és/vagy madársalátát összekeverjük, ráhalmozzuk a felszeletelt avokádót, epret, lilahagymát, rámorzsoljuk a kéksajtot és az apróra vágott mandulát. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát, amelyet friss bazsalikommal tálalunk.
Fetás zöld tésztasaláta cukkinivel és borsóval
Hozzávalók (2 adag):
150 g penne
50-60 g fetasajt
200 g Auchan fagyasztott cukkini vagy 1 darab friss
200 g Auchan fagyasztott borsó
1 nagy csokor friss petrezselyem
20-30 g Auchan fenyőmag
Só, bors
Auchan olívaolaj
Auchan provance-i zöldfűszerkeverék
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, ahogy a cukkinit és a borsót is. Ha friss cukkinit használunk, akkor főzés helyett érdemes serpenyőben egy kis olajon megpárolni. Ha ezek elkészültek, összekeverjük őket még melegen, amihez mehet a fetasajt, hogy jól el tudjon olvadni, és alaposan össze tudjuk keverni. A petrezselymet apróra vágjuk, majd megszórjuk vele és fenyőmaggal a tésztasalátát.
Sárgabarackos-avokádós quinoasaláta
Hozzávalók (2 adag):
100 g quinoa
1 avokádó
Néhány szem Auchan aszalt sárgabarack
Fél gránátalma magjai
Fél uborka
50 g fetasajt
1 csomag Auchan bébispenót és/vagy madársaláta
Pár szem Auchan mandula
2 szár újhagyma
Öntet: Auchan olívaolaj, Auchan balzsamecet, Auchan dijoni mustár, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
A quinoát megfőzzük a zacskón található útmutató szerint. A hagymát és uborkát karikázzuk, a sárgabarackot kockázzuk, az avokádót kanállal kiszedjük a héjából, és szeleteljük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a gránátalma magjait kiütögetjük, majd összeállítjuk a salátát, amit fetasajttal és mandulával tálalunk.
Marokkói bulgursaláta datolyával és mandarinnal
Hozzávalók (2 adag):
100 g Auchan bulgur
2 mandarin
Pár szem Auchan datolya
Fél lilahagyma
Fél kis konzerv lilahagyma
Egy csomag Auchan bébispenót
Pár szem Auchan mandula
Fél kis konzerv csicseriborsó
Friss petrezselyem
Öntet: Auchan olívaolaj, kevés citromlé, fél mandarin leve, egy kis méz, só, bors, fahéj, római kömény, egy gerezd kinyomott fokhagyma
Elkészítés:
A bulgurt elkészítjük a zacskó utasításai szerint. A mandarint megpucoljuk, gerezdekre vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk és karikázzuk. A csicseriborsó konzervet lecsöpögtetjük, a datolyákat apró karikákra vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd összeállítjuk a salátát, és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Pesztós hajdinasaláta szárított paradicsommal
Hozzávalók (2 adag):
100 g hajdina
Fél üveg Auchan zöld pesztó
Pár szem aszalt paradicsom
Fél csomag Auchan mozzarella
Fél kis konzerv Auchan fehérbab
1 csomag Auchan bébispenót és/vagy rukkola
Friss bazsalikom
Auchan olívaolaj
Só, bors
Opcionális: fenyőmaggal is megszórhatjuk
Elkészítés:
A hajdinát megfőzzük a tasak utasításai szerint, majd összeforgatjuk olívaolajjal és pici sóval, borssal. Az aszalt paradicsomokat apró darabokra vágjuk, a fehérbab konzervet lecsöpögtetjük. Egy nagy tálban összekeverjük az előkészített hozzávalókat a salátával, pesztóval és mozzarellával. Friss bazsalikommal tálaljuk.
Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró