Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


5 szupersaláta a fitt és energikus tavaszhoz

Sajnos a salátákat a mai napig sokszor éri az a vád, hogy unalmasak lennének, hogy nem lehet jól lakni velük, ezért sokan tartanak tőlük. Pedig mi sem áll távolabb a valóságtól – csupán néhány dologra kell figyelni, és máris laktató, izgalmas salátákat kapunk:

  • Az alapja legyen egy nagy adag zöldsaláta: jégsaláta, madársaláta, bébispenót vagy rukkola. Kísérletezzünk bátran velünk, ahogy a hozzáadott zöldségekkel (uborka, paradicsom, paprika) is!

  • Adjunk hozzá komplex szénhidrátokat, mint pl. quinoa, bulgur vagy gyökérzöldségek. 

  • Ne féljünk a gyümölcsök/aszalványok használatától sós fogásoknál sem.

  • Figyeljünk, hogy valamilyen fehérjeforrás is kerüljön a salátához: húsok, halak, tojás, sajtok, hüvelyesek.

  • A jó zsírok nemcsak a jóllakottság-érzéshez járulnak hozzá, de az egészségünkhöz is: olívaolaj, olajos magvak, halak.

  • És a lényeg: az ízek! A saláta lelke az öntet és a fűszerezés, amivel érdemes bátran és kreatívan kísérletezni.

Nézzük, milyen izgalmas salátákat érdemes kipróbálni most tavasszal!

Eper-avokádó saláta balzsamos öntettel

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 csomag Auchan bébispenót vagy madársaláta

  • 1 avokádó

  • 1 kis doboz eper 

  • 50 g Auchan kéksajt 

  • 1 kis fej lilahagyma

  • Friss bazsalikom 

  • Pár szem Auchan mandula 

  • Öntet: Auchan olívaolaj, Auchan balzsamecet, bazsalikom, só, bors, kevés méz



Elkészítés:

Az avokádót megpucoljuk és szeletekre vágjuk. Az epreket hosszában félbevágjuk, a hagymát pedig vékony szeletekre. A bébispenótot és/vagy madársalátát összekeverjük, ráhalmozzuk a felszeletelt avokádót, epret, lilahagymát, rámorzsoljuk a kéksajtot és az apróra vágott mandulát. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát, amelyet friss bazsalikommal tálalunk. 

 

Fetás zöld tésztasaláta cukkinivel és borsóval 

Hozzávalók (2 adag):

  • 150 g penne

  • 50-60 g fetasajt 

  • 200 g Auchan fagyasztott cukkini vagy 1 darab friss

  • 200 g Auchan fagyasztott borsó

  • 1 nagy csokor friss petrezselyem

  • 20-30 g Auchan fenyőmag

  • Só, bors

  • Auchan olívaolaj

  • Auchan provance-i zöldfűszerkeverék 



Elkészítés:

A tésztát megfőzzük, ahogy a cukkinit és a borsót is. Ha friss cukkinit használunk, akkor főzés helyett érdemes serpenyőben egy kis olajon megpárolni. Ha ezek elkészültek, összekeverjük őket még melegen, amihez mehet a fetasajt, hogy jól el tudjon olvadni, és alaposan össze tudjuk keverni. A petrezselymet apróra vágjuk, majd megszórjuk vele és fenyőmaggal a tésztasalátát.

 

Sárgabarackos-avokádós quinoasaláta

Hozzávalók (2 adag):

  • 100 g quinoa 

  • 1 avokádó 

  • Néhány szem Auchan aszalt sárgabarack 

  • Fél gránátalma magjai

  • Fél uborka

  • 50 g fetasajt

  • 1 csomag Auchan bébispenót és/vagy madársaláta

  • Pár szem Auchan mandula

  • 2 szár újhagyma

  • Öntet: Auchan olívaolaj, Auchan balzsamecet, Auchan dijoni mustár, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors



Elkészítés: 

A quinoát megfőzzük a zacskón található útmutató szerint. A hagymát és uborkát karikázzuk, a sárgabarackot kockázzuk, az avokádót kanállal kiszedjük a héjából, és szeleteljük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a gránátalma magjait kiütögetjük, majd összeállítjuk a salátát, amit fetasajttal és mandulával tálalunk.



Marokkói bulgursaláta datolyával és mandarinnal 

Hozzávalók (2 adag):

  • 100 g Auchan bulgur 

  • 2 mandarin 

  • Pár szem Auchan datolya 

  • Fél lilahagyma

  • Fél kis konzerv lilahagyma

  • Egy csomag Auchan bébispenót

  • Pár szem Auchan mandula

  • Fél kis konzerv csicseriborsó

  • Friss petrezselyem

  • Öntet: Auchan olívaolaj, kevés citromlé, fél mandarin leve, egy kis méz, só, bors, fahéj, római kömény, egy gerezd kinyomott fokhagyma



Elkészítés: 

A bulgurt elkészítjük a zacskó utasításai szerint. A mandarint megpucoljuk, gerezdekre vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk és karikázzuk. A csicseriborsó konzervet lecsöpögtetjük, a datolyákat apró karikákra vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd összeállítjuk a salátát, és friss petrezselyemmel tálaljuk.

 

Pesztós hajdinasaláta szárított paradicsommal 

Hozzávalók (2 adag): 

  • 100 g hajdina 

  • Fél üveg Auchan zöld pesztó 

  • Pár szem aszalt paradicsom 

  • Fél csomag Auchan mozzarella 

  • Fél kis konzerv Auchan fehérbab

  • 1 csomag Auchan bébispenót és/vagy rukkola

  • Friss bazsalikom 

  • Auchan olívaolaj

  • Só, bors

  • Opcionális: fenyőmaggal is megszórhatjuk



Elkészítés:

A hajdinát megfőzzük a tasak utasításai szerint, majd összeforgatjuk olívaolajjal és pici sóval, borssal. Az aszalt paradicsomokat apró darabokra vágjuk, a fehérbab konzervet lecsöpögtetjük. Egy nagy tálban összekeverjük az előkészített hozzávalókat a salátával, pesztóval és mozzarellával. Friss bazsalikommal tálaljuk.

Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet