Egy jó öntettel a legunalmasabb salátát is fel lehet dobni, ahogy egy jó szósz az egyszerűen sóval-borssal sült húsokat, halakat is új szintre tudja emelni.
A legjobb időszak, hogy elkezdjünk ismerkedni velük, a tavaszi-nyári szezon, hiszen ilyenkor jön el a legtöbb embernél a saláták és a grillezés ideje, így ilyenkor tehetjük heti rutinná a házi öntetkészítést és napi gyakorlattá a salátafogyasztást. Sokakat az tart vissza a rendszeresebb zöldségfogyasztástól, hogy unalmas, és nincsen ízük. Ez így is van, ha csak magukban, nyersen vagy legfeljebb egy kis olívaolajjal kezdjük el rágcsálni őket. De teljesen megváltozik a helyzet, ha nekiállunk megtisztelni a salátákat és persze magunkat is azzal, hogy nem feledkezünk meg a legfontosabbról: az ízekről, amelyekről ebben az esetben bizony a dresszingek fognak gondoskodni.
Ínycsiklandó önteteket egyrészt pár perc alatt össze lehet dobni, másrészt ha hetente egyszer előre elkészítjük őket, már ezen sem kell többet gondolkodnunk.
Általánosságban erre a három dologra érdemes figyelni, ha házilag szeretnénk öntetet készíteni:
Az arányokat tekintve ha csak az első három sorral dolgozunk, akkor 1 dl olajhoz 1-2 evőkanál ecet és 1 teáskanál méz/mustár/szójaszósz jár, plusz ízlés szerint a további fűszerek, fűszernövények. De inkább mutatunk 5 konkrét receptet, amelyekkel biztos, hogy nagy sikert aratsz, legyen szó könnyű esti salátáról vagy hétvégi grillezésről.
Balzsamecetes öntet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy konyhai aprítóban homogénre krémesítjük, és állag szerint egy pici vízzel vagy olívaolajjal hígítjuk. Tökéletes szinte bármilyen salátához, sült gyökérzöldségekhez, sőt húsokhoz és zöldségeknek pácoláshoz is. Utóbbi esetben nem kell hígítani.
Avokádó-lime öntet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Kevés vízzel sűrű állagúra készítve tökéletes lehet húsokra, grillezett zöldségekre szószként, mártogatósként, hígabb változatban pedig salátaöntetnek ideális. Passzol a mexikói ihletésű fogásokhoz (taco, burrito, quesadilla, fajitas).
Friss petrezselymes-citromos öntet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Tökéletes friss tavaszi-nyári fogásokhoz, salátákhoz, halas vagy baromfi ételekhez.
Pikáns sriracha öntet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Tökéletes távol-keleti (thai, vietnámi, kínai, japán) ihletésű salátákhoz, Buddha tálakhoz. Görög joghurttal sűrűbbre keverve sült húsok, zöldségek extravagáns szószaként is megállja a helyét.
Citromos-tahinis öntet
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Ideális sült zöldségekhez, Buddha tálakhoz, közel-keleti ihletésű fogásokhoz.
Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró