Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Inspirációk


5 izgalmas öntet a saláta- és grillszezonra

Egy jó öntettel a legunalmasabb salátát is fel lehet dobni, ahogy egy jó szósz az egyszerűen sóval-borssal sült húsokat, halakat is új szintre tudja emelni. 



A legjobb időszak, hogy elkezdjünk ismerkedni velük, a tavaszi-nyári szezon, hiszen ilyenkor jön el a legtöbb embernél a saláták és a grillezés ideje, így ilyenkor tehetjük heti rutinná a házi öntetkészítést és napi gyakorlattá a salátafogyasztást. Sokakat az tart vissza a rendszeresebb zöldségfogyasztástól, hogy unalmas, és nincsen ízük. Ez így is van, ha csak magukban, nyersen vagy legfeljebb egy kis olívaolajjal kezdjük el rágcsálni őket. De teljesen megváltozik a helyzet, ha nekiállunk megtisztelni a salátákat és persze magunkat is azzal, hogy nem feledkezünk meg a legfontosabbról: az ízekről, amelyekről ebben az esetben bizony a dresszingek fognak gondoskodni. 

Ínycsiklandó önteteket egyrészt pár perc alatt össze lehet dobni, másrészt ha hetente egyszer előre elkészítjük őket, már ezen sem kell többet gondolkodnunk.

Általánosságban erre a három dologra érdemes figyelni, ha házilag szeretnénk öntetet készíteni: 

  • Egy jó minőségű olaj: olíva-, szezám-, avokádó-, földimogyoró-, szőlőmag-, mandula- vagy dióolaj
  • Ecetek, citrusok (a savasságért): citromlé vagy lime, balzsam-, bor-, rizs- vagy almaecet
  • Ízek, fűszerek: fokhagyma, újhagyma, sriracha, harissa, méz, friss fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem, oregano, menta, kakukkfű, citromfű), szárított fűszernövények, aromás fűszerek (pl. fahéj), szójaszósz, gyömbér, chilik (jalapeno, chipotle), dijoni mustár
  • Testesség, konzisztencia: görög joghurt, tahini, mogyoróvaj, mandulavaj, avokádó

Az arányokat tekintve ha csak az első három sorral dolgozunk, akkor 1 dl olajhoz 1-2 evőkanál ecet és 1 teáskanál méz/mustár/szójaszósz jár, plusz ízlés szerint a további fűszerek, fűszernövények. De inkább mutatunk 5 konkrét receptet, amelyekkel biztos, hogy nagy sikert aratsz, legyen szó könnyű esti salátáról vagy hétvégi grillezésről. 

Balzsamecetes öntet 

Hozzávalók:

  • 1,5-2 dl Auchan olívaolaj 
  • 2-3 evőkanál Auchan bio balzsamecet 
  • 1 teáskanál Auchan dijoni mustár 
  • 2 gerezd kinyomott fokhagyma 
  • Só, bors 
  • Állag szerint kevés víz 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy konyhai aprítóban homogénre krémesítjük, és állag szerint egy pici vízzel vagy olívaolajjal hígítjuk. Tökéletes szinte bármilyen salátához, sült gyökérzöldségekhez, sőt húsokhoz és zöldségeknek pácoláshoz is. Utóbbi esetben nem kell hígítani. 



Avokádó-lime öntet 

Hozzávalók: 

  • ½ avokádó 
  • ½ lime leve 
  • 1 kis csokor friss koriander
  • 0,5 dl Auchan olívaolaj
  • 0,5 dl víz 
  • 1 evőkanál Auchan görög joghurt
  • 2-3 karika friss jalapeno paprika vagy chili ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  • Só, bors 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Kevés vízzel sűrű állagúra készítve tökéletes lehet húsokra, grillezett zöldségekre szószként, mártogatósként, hígabb változatban pedig salátaöntetnek ideális. Passzol a mexikói ihletésű fogásokhoz (taco, burrito, quesadilla, fajitas).



Friss petrezselymes-citromos öntet 

Hozzávalók: 

  • 1 dl Auchan olaj 
  • 0,5 dl víz 
  • 2 kis vagy 1 nagy csokor friss petrezselyem 
  • 1 kis marék friss bazsalikom
  • 1 citrom leve 
  • 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  • 1 teáskanál méz 
  • 1 teáskanál Auchan dijoni mustár 
  • Só, bors

Elkészítés: 

A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Tökéletes friss tavaszi-nyári fogásokhoz, salátákhoz, halas vagy baromfi ételekhez. 



Pikáns sriracha öntet 

Hozzávalók:

  • 1 dl Auchan olívaolaj
  • 0,5 dl víz 
  • 2-3 evőkanál Auchan sriracha szósz
  • 1-2 gerezd kinyomott fokhagyma 
  • Só, bors 
  • 1 teáskanál méz 
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Tökéletes távol-keleti (thai, vietnámi, kínai, japán) ihletésű salátákhoz, Buddha tálakhoz. Görög joghurttal sűrűbbre keverve sült húsok, zöldségek extravagáns szószaként is megállja a helyét.



Citromos-tahinis öntet 

Hozzávalók: 

  • 3 evőkanál tahini 
  • 0,5 dl olaj 
  • 0,5 dl szezámolaj
  • 1,5 dl víz 
  • fél citrom leve 
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Kevés római kömény
  • Só, bors 

Elkészítés: 

A hozzávalókat egy aprítóban krémesítjük. Ideális sült zöldségekhez, Buddha tálakhoz, közel-keleti ihletésű fogásokhoz. 



Szerző: Okos Tímea Kitti, Táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró

 

Okos Tímea Kitti
táplálkozási és életmód tanácsadó, gasztroblogger, író, újságíró
Tudj meg többet